EK U15 2020

Super6 en EK softbal in 2022 in Spanje

Super6 en EK softbal in 2022 in Spanje

De Spaanse honkbal- en softbalbond heeft de organisatie toegewezen gekregen van twee grote internationale toernooien volgend jaar. Dit zijn het Europees kampioenschap softbal voor vrouwen en de tweede editie van de Super6. Dit is afgelopen weekend in Rome bekendgemaakt tijdens het buitengewone congres van de Europese softbalbond ESF.

De ESF en Europese honkbalbond CEB waren vrijdag in de Italiaanse hoofdstad bijeengekomen voor een belangrijke bijeenkomst. Op het hoofdkantoor van het Italiaanse Olympisch comité werden de nieuwe statuten voor de WBSC Europe door de leden goedgekeurd. Daarmee gaan de ESF en CEB nu definitief op in deze nieuwe honkbal- en softbalkoepel, die al in het leven was geroepen in 2018.

De formaliteiten worden afgerond tijdens het congres van de WBSC Europe op 10 en 11 februari in Slovenië. Dan houdt de European Softball Federation (ESF) na 45 jaar op te bestaan. De Confederation of European Baseball bestond sinds 1953.

Enschede

Een dag na deze bijeenkomst van vrijdag hield de ESF zijn laatste buitengewone bijeenkomst. Daarin werd de planning van toernooien voor de komende jaren gepresenteerd. Voor het U15 Europees kampioenschap softbal heeft Enschede de organisatie toegewezen gekregen. Dit toernooi wordt van 18 tot en met 27 juli 2022 gespeeld. Enschede zou al in 2020 gastheer zijn van het U15 EK, maar dat toernooi werd vanwege de coronapandemie geschrapt. De Europese titelstrijd voor speelsters van 15 jaar en jonger geldt als kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap. Nederland won de laatste twee edities van het EK in 2017 en 2019.

Aansluitend wordt in het Spaanse Sant Boi het Europees kampioenschap voor vrouwen gehouden. Het is één van de twee grote toernooien dit jaar in Spanje. Het EK vindt plaats van 24 tot en met 30 juli. Het is voor de tweede keer ooit en de eerste keer sinds 2009 dat het toernooi wordt gespeeld in Spanje. In 2009 werd het toernooi gehouden in Valencia en versloeg Nederland in de finale de nationale ploeg van Groot-Brittannië. Aankomende zomer verdedigt Italië haar titel, nadat de Italiaanse softbalsters in juli van dit jaar voor de tweede keer op rij het Nederlands Koninkrijksteam in de finale hadden verslagen.

Super6

Ook de organisatie van de Super6 is toegewezen aan de Real Federación Española de Béisbol y Sófbol. De tweede editie van dit toernooi tussen de zes beste landen uit Europa wordt gespeeld van 5 tot en met 10 september in de Spaanse stad Barcelona. De eerste editie werd in september 2018 gehouden in Hoofddorp. Het Nederlands Koninkrijksteam werd uitgeroepen tot winnaar bij de honkballers. De hoofdprijs bij de softbalsters ging naar Tsjechië. Tijdens beide toernooien kon de finale door het slechte weer niet worden gespeeld.

In augustus reist het internationale softbal ook al naar Spanje voor de Women’s European Cup Winners Cup. Van 15 tot en met 20 augustus zijn de wedstrijden op de velden in Viladecans. Sparks Haarlem is dan één van de deelnemers. De organisatie van de Women’s European Premiere Cup is toegewezen aan het Italiaanse Bollate. Dit toernooi wordt gelijktijdig gespeeld met de Cup Winners Cup. In Bollate verschijnt Nederlands kampioen Olympia Haarlem aan de start. Deze ploeg werd dit jaar nog winnaar van de Cup Winners Cup.

Andere internationale softbaltoernooien in 2022 zijn het U22 Europees kampioenschap (van 27 juni tot en met 2 juli in het Tsjechische Kunovice) en de European Super Cup voor mannen van 22 tot en met 27 augustus in Praag. Het Europees kampioenschap softbal voor mannen in 2023 is toegewezen aan het Deense Horsholm. Dit EK vindt plaats van 24 tot en met 29 juli 2023.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2020