Honkbal

Première: ESPN Doc | Het Nederlandse Honkbalwonder | Woensdag 8 december op ESPN!

Première: ESPN Doc | Het Nederlandse Honkbalwonder | Woensdag 8 december op ESPN!

Tien jaar geleden, op 16 oktober 2011, schreef Team Kingdom of the Netherlands honkbalgeschiedenis door als eerste Europese land het Wereldkampioenschap honkbal te winnen. In de finale weet het sterke collectief honkbalgrootmacht Cuba op magistrale wijze te verslaan. In de documentaire ‘Het Nederlandse Honkbalwonder’, woensdag 8 december om 21:00 uur te zien op ESPN2, blikken de hoofdrolspelers uit de finale terug op dit wonder en de weg ernaartoe. Catcher en aanvoerder Sidney de Jong: “De documentaire legt mooi bloot hoe wij als teamgenoten samensmolten tot krachtige eenheid.”  

Het is die eenheid, die het team gedurende het toernooi vleugels geeft. In combinatie met vergaande kennis over alle spelers van de tegenstander en het vermogen van het team om zich aan te passen aan de situatie; iets dat in gastland Panama veelvuldig nodig blijkt. Een beetje geluk komt ook om de hoek kijken, zoals op het moment dat op de wc het gameplan van de tegenstander wordt gevonden. Of, in de woorden van toenmalig hoofdcoach Brian Farley: ‘luck is when preparation meets opportunity’.  

De wil om te winnen
In de documentaire, met voice over van Mart Smeets, komen al deze aspecten duidelijk naar voren. Het Koninkrijksteam werd meerdere malen getest, maar kwam er het beste uit. Met de band van de spelers vanuit het hele Koninkrijk als basis. De Jong: “We hadden respect voor elkaar, respect om naar elkaar te luisteren. Ondanks onze verschillende achtergronden konden we een band creëren. Er was chemie, omdat we onze liefde voor honkbal gemeen hadden. De wil om te winnen. Maar ook omdat we buiten het veld verbinding hadden. We gunden het elkaar en dan kun je sneller groeien als team. En we waren gewoon een groep met echt heel goede spelers, we vulden elkaar perfect aan.”

Het leidde tot de finale waar 25-voudig wereldkampioen Cuba voor de tweede maal tijdens het toernooi op de pijnbank werd gelegd: 2-1. Een ongekend spannend jongensboek, een bijzonder verhaal, een honkbalwonder.  

Documentaire: Het Nederlandse Honkbalwonder
Woensdag 8 december 21:00 uur
ESPN 1

Wil jij voor die tijd de finale nog even terugkijken om je geheugen op te frissen? Dat kan natuurlijk via Honkbalsoftbal.tv! Klik hier voor de directe link.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal