Honkbal

De eerste ronde van de Winter League van Nicaragua is bijna voorbij

De eerste ronde van de Winter League van Nicaragua is bijna voorbij

Met nog een kleine tien wedstrijden te gaan tot de eerste schifting, gaat Léones de Leon – het team van Jiandido Tromp en Roger Bernadina – in de Nicaraguaanse Winter League samen met Tigres de Chinandega aan de leiding in de competitie. Allebei hebben zij 15 wedstrijden gewonnen en 7 verloren (.682). De ’tijgers’ hebben vanaf de start van de Winter League vooropgestaan, maar die voorsprong is keurig weggepoetst door de ‘leeuwen’. Hun team rust op een combinatie van goed slagwerk (o.a. van onze landgenoten) en prima pitching.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Tren del Norte gaat afvallen, de vier andere teams gaan dan door tot de kerstdagen. Dan vindt de tweede selectie plaats en wordt er bepaald welke twee teams gaan strijden om de titel.

Roger Bernadina

De prestaties van onze landgenoten nader bekeken

Jiandido Tromp is nog steeds de beste homerunhitter van de twee. Hij staat op 4 stuks en neemt daarbij de vijfde plaats op de ranglijst in. Roger ontpopt zich in het slagperk meer en meer als een contacthitter die – op momenten dat het nodig is – met goed geplaatste honkslagen voor punten zorgt.

De slaggemiddelden van de mannen zijn .241 (Slugging .458) voor Jiandido en .347 (Slugging .500) voor Roger. Beiden presteren dus goed.

Ook de verdedigende statistieken zijn goed: voor Jiandido .964 en voor Roger .935.

Tenslotte nog iets vreemds

In Nederland moeten de sportcompetities het – dankzij de Covid-19 pandemie – doen met lege tribunes. In Nicaragua is er vrijwel geen sprake van maatregelen. Er wordt daar door de sandinistische regering nagenoeg niets gedaan aan het preventief beperken van Covid-19. Van onze landgenoten begrijp ik dat er in de stadions geen beperkingen zijn qua toeschouwersaantallen. Ook zien zij maar zelden dat er op de tribunes mondmaskers worden gedragen.

Volgens de regering zouden er in Nicaragua slechts enkele honderden mensen aan de ziekte zijn overleden. Dat terwijl (qua bevolkingsomvang) vergelijkbare buurlanden al vele duizenden doden registreerden.

Tromp en Bernadina zijn actief in Léon – 90 kilometer noordwestelijk van de hoofdstad Managua. Desgevraagd gaven zij aan ook in de straten rond het stadion niet of nauwelijks beperkende maatregelen te zien.


Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal