Honkbal

Sidney de Jong: “Het is zo bijzonder wat wij hebben bereikt”

Sidney de Jong: “Het is zo bijzonder wat wij hebben bereikt”

Tien jaar geleden, op 16 oktober 2011, schreef Team Kingdom of the Netherlands honkbalgeschiedenis door als eerste Europese land het Wereldkampioenschap Honkbal te winnen. In de finale legt het sterke collectief grootmacht Cuba voor de tweede maal tijdens het toernooi op de pijnbank: op magistrale wijze wordt met 2-1 gewonnen. 

Tekst: Jolien Storsbergen

Een uniek sportmoment, een bijzonder verhaal. Een verhaal dat de teamgenoten delen, maar dat ook persoonlijk is. Het is nu, in het jubileumjaar, gevat in een documentaire die vanavond om 21:00 uur wordt uitgezonden op ESPN 1. “De documentaire legt mooi bloot hoe wij als teamgenoten samensmolten tot krachtige eenheid. Hoe we onze sport benaderen, wat we moesten doen om deze prestatie te behalen. We hadden vertrouwen, wisten dat we van iedereen konden winnen.” 

Liefde voor de sport 
Aan het woord is catcher en aanvoerder van het kampioensteam Sidney de Jong: “Binnen het team was groot respect voor elkaar, respect om naar elkaar te luisteren. Ondanks onze verschillende achtergronden konden we een band creëren. Er was chemie, omdat we onze liefde voor honkbal gemeen hadden. De wil om te winnen. Maar ook omdat we buiten het veld verbinding hadden. We gunden het elkaar en dan kun je sneller groeien als team. De liefde voor de sport haalde, en haalt nog steeds, het beste in ons naar boven. En we waren gewoon een groep met echt hele goede spelers, we vulden elkaar perfect aan.”   

“Tijdens het toernooi gebeurde van alles, anders dan we gewend waren, maar wij waren voorbereid. We wisten goed met de omstandigheden om te gaan.” En dat blijkt in gastland Panama veelvuldig nodig. De regen viel vrijwel continu en overvloedig, er was pech met de teambus; er werd uitgesteld en gewacht, gewacht en gehaast om op tijd te zijn voor de wedstrijd. De Jong: “We werden getest, maar kwamen als beste uit de strijd.” 

Is het een honkbalwonder? 
“Tijdens het toernooi kwamen we in een flow. We hadden vertrouwen en met de overwinningen groeide het geloof. Van ‘het is een wonder als we van grootmachten als Amerika en Cuba winnen’ gingen we naar: ‘we gaan winnen’.  We wisten hoe onze tegenstanders speelden, hoefden ons niet aan te passen. We hadden een plan en dat werkte goed. Tijdens de finale raakte Rob de spots zo goed, dan gaat het bijna van een leien dakje.” Lachend: “Dat is eigenlijk wel gek om te zeggen over een wedstrijd tegen Cuba.”  

Magie van het moment 
“Voor de documentaire mocht ik voor het eerst in tien jaar de beker weer in handen houden. Het was een magisch moment. Het besef van wat we hebben bereikt kwam weer binnen. Meer nog dan tijdens het toernooi en de aankomst op Schiphol. Nu, in de rust van het moment, voel je het. De emotie. Het is zo bijzonder wat we hebben bereikt, daar stap ik zelf ook vaak iets te makkelijk overheen.”

Vanavond om 21.00 uur gaat op ESPN 1 de ESPN Doc ‘Het Nederlandse Honkbalwonder’ in premiere. In de documentaire komen onder meer Sidney de Jong, Rob Cordemans, Robert Eenhoorn, Sharlon Schoop en Tjerk Smeets aan het woord en worden herinneringen opgehaald aan een legendarische prestatie. De voice over is van Mart Smeets en de productie was in handen van Dutch Angle TV.

Kortom: een must-see! Veel kijkplezier!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal