Softbal

Tenley Boersma: ‘Het is gaaf om als catcher het spel te leiden’

Foto: Peter Heijnsdijk

Tenley Boersma: ‘Het is gaaf om als catcher het spel te leiden’

Deze zomer mocht Tenley Boersma de bronzen medaille omhangen na een succesvol verlopen Europees Kampioenschap Softbal onder de 18 jaar. Nu staat ze op het Wereldkampioenschap U18 in Lima, Peru. Het mondiale toernooi is inmiddels vier wedstrijden onderweg. Vanavond staat Team Kingdom of The Netherlands twee keer op het veld: tegen Mexico en Puerto Rico. Boersma is de catcher van het team en klaar voor de strijd. “We gaan elke wedstrijd in om te winnen.”     

Tekst: Jolien Storsbergen

Spelleider 
De achttienjarige Boersma uit Alkmaar komt uit een honkbal en softbal familie. Op haar vijfde stond ze voor het eerst op het veld en ze is er nooit meer vanaf gekomen. Inmiddels speelt ze in de Hoofdklasse bij Sparks Haarlem.  “Op mijn dertiende wist ik dat ik voor de catcher positie wilde gaan. Het is gaaf om het spel te leiden, te bepalen welke play we moeten spelen. Over elke bal die de pitcher gooit, heb ik nagedacht. Het is belangrijk om een goede band met de pitcher te hebben, te weten wat zij fijn vindt als pitcher en ik als catcher. Ik praat dan ook veel met ze. Niet alleen over de sport, maar over van alles. Inmiddels is het ingebakken: ik weet precies welke pitcher wat gooit het liefst en het best gooit.”  

“Toen ik bij Sparks kwam vond ik het overigens wel even spannend. Verschillende meiden spelen in het Koninkrijksteam, zijn ouder, en die moeten dan naar mij luisteren. Leiding nemen gaat makkelijker met meiden van je eigen leeftijd, dus het was mentaal wel even pittig. Maar het team heeft me direct vertrouwen gegeven.”   

Mooiste positie 
En bij het bepalen van de worp houdt het niet op. “Als de bal diep in het outfield geslagen wordt, dan bepaal ik waar de bal heen moet. In mijn positie heb je het beste overzicht.” Hoe ze dat zo snel over het veld communiceert? Lachend: “Gewoon heel hard schreeuwen.” Ze vervolgt: “Catcher is niet de positie waar je het meest lof voor krijgt. Wellicht omdat het niet erg opvalt wat we doen. Maar je moet echt softbal slim zijn. Ja, het is wat mij betreft de mooiste positie op het veld.”   

Doelen 
“Het is gaaf dat we tijdens het WK tegen alle teams kunnen spelen (door corona en daaraan gerelateerde afzeggingen spelen ze niet in een poulesysteem, maar een onderlinge competitie – red.). Onze kansen vind ik lastig in te schatten. We kunnen het verschillende teams moeilijk maken, maar het moet wel de goede kant opvallen. Van de grote teams als Amerika kunnen we veel leren. Dat is ook ervaring om mee te nemen.” Mee te nemen op weg naar het grote doel van Boersma: “de Olympische Spelen in Los Angeles 2028”.   

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal