Softbal

‘We gaan elke wedstrijd in om te winnen’

Reganied Franka (Foto: WBSC)

‘We gaan elke wedstrijd in om te winnen’

Het Wereldkampioenschap Softbal U18 is voor het Koninkrijksteam inmiddels vier wedstrijden onderweg. Wedstrijden die ondanks goede kansen steeds net de verkeerde kant op zijn gevallen. De meiden laten het hoofd echter niet hangen. “We gaan elke wedstrijd in om te winnen.” 

Tekst: Jolien Storsbergen

We spreken met drie speelsters die in clubverband uitkomen voor Neptunus; pitcher Nienke Weis, korte stop Reganied Franka en derde honkvrouw Renske Tellekamp. Weis: “We moeten wel realistisch blijven. Teams als Amerika, Taiwan, Puerto Rico staan echt hoog in het softbal.” Tellekamp vult aan: “We hebben als team besloten om niet te zeggen ‘we willen deze plek behalen’, maar wel: deze teams willen we pakken. We hebben niets te verliezen, kunnen veel ervaring op doen en hopen eenzelfde niveau als tijdens het Europees Kampioenschap te behalen.” (Waar het team in de zomer de bronzen plak behaalde – red.) 

Veel leren 
Het mondiale toernooi waaraan naast het Koninkrijksteam ook Amerika, Mexico, Taiwan, Puerto Rico, Tsjechië, Colombia en gastland Peru deelnemen, kent dit jaar door corona en de daaruit volgende terugtrekking van verschillende teams, een andere opzet: in zes dagen tijd spelen de teams een onderlinge competitie. De nummers één en twee spelen vervolgens de finale. Franka: “Wij zien het als kans om tegen iedereen te kunnen spelen, het kan je verder brengen dan in een opzet met poules. En het is sowieso gewoon cooler. Iedereen speelt graag tegen teams als Amerika, we kunnen veel leren. En wie weet kunnen we als underdog tegen de ‘grote’ teams nog verrassen.” 

Het toernooi is door corona drie keer uitgesteld en valt nu laat in het seizoen. Weis: “Dat is wel even schakelen. In Nederland is het winterstop en buiten trainen is met de kou niet ideaal. Tegelijkertijd is het lekker om samen door te trainen, naar een doel toe te werken. Het zorgt voor nog meer verbinding.”  

 
Ultieme doel 
De meiden hebben naast een teamdoel ook persoonlijke doelen; om zichzelf goed neer te zetten en wellicht in de kijker te spelen bij Amerikaanse colleges. Franka: “Op mijn positie moet je ver kunnen reiken, snelheid is belangrijk. Altijd meelopen, veel duiken. Ik wil laten zien dat ik ballen overal kan pakken.”   

De ervaring van dit WK nemen ze sowieso mee naar hun club Neptunus, waarmee ze volgend jaar in de hoofdklasse softbal uitkomen. En op weg naar hun ultieme doel dat ze allemaal voor ogen hebben: deelname aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Het is nog even vooruit, maar in koor: “dat is waar we allemaal naartoe werken”. 

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal