Softbal

Koninkrijksteam U18 lijdt dubbele nederlaag op WK

Foto: WBSC

Koninkrijksteam U18 lijdt dubbele nederlaag op WK

Een loodzware dubbel stond er op vrijdag in Peru op het programma voor de softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands U18. Met wedstrijden tegen erkende softballanden Puerto Rico en Mexico was vooraf bekend dat het wel eens een lastige dag zou kunnen worden. Die voorspelling werd waarheid, want beide wedstrijden gingen vanavond verloren.

Tegen Puerto Rico nam het Koninkrijksteam voor het eerst sinds de eerste wedstrijd van het WK een voorsprong. In de tweede inning boog eerste honkvrouw Laura Schouten met haar 2-run single een 1-0 achterstand om naar een 2-1 voorsprong. Een inning later sloeg de Puerto Ricaanse slagploeg echter keihard terug, want hoewel Oranje via twee nullen op het derde honk leek te zwijnen, scoorde Puerto Rico op een tweehonkslag, twee veldfouten, een wilde worp en nog een tweehonkslag met twee uit toch nog vijf runs.

Deze klap kwam het Koninkrijksteam niet meer te boven. Tenley Boersma (RBI double) en Renske Tellekamp (RBI single) sloegen nog wel runs binnen, maar Puerto Rico scoorde later in de wedstrijd nog eens vier runs en liep zo uit naar een 10-4 overwinning. Reganied Franka en Julia Kwakernaak lieten elk twee honkslagen optekenen, terwijl Lisa Brink vier sterke innings in relief gooide.

Mexico

Enkele uren na de wedstrijd tegen Puerto Rico stond de wedstrijd tegen Mexico op het programma, dat eerder op de dag met 7-0 won van Colombia. In een snelle wedstrijd waren beide pitchers, Esmee Ames voor het Koninkrijksteam en Leanna Marie Garcia Guevarra voor Mexico, gingen in de eerste innings snel door de slagploegen heen. Toch was het Mexico dat zijn kansen direct benutte. In de eerste slagbeurt was het Garcia Guevarra zelf die met een RBI double het eerste punt binnen sloeg.

Terwijl het Koninkrijksteam twee loopsters, waaronder Sietske Drijvers die de enige Nederlandse honkslag van de wedstrijd sloeg, op het tweede honk kreeg, maar niet wist te scoren omdat de beslissende hit uitbleef en er iets te veel risico werd genomen in een poging het derde honk te bereiken, maakte Mexico in de vierde inning optimaal gebruik van een korte sputtering in de controle van Ames. Drie vrije lopen, een wilde worp en sac fly brachten nog eens twee Mexicaanse punten over de thuisplaat voor een 3-0 tussenstand.

Ames herstelde zich knap en gooide drie shutout innings om te eindigen met een complete game. Helaas kon ook het Koninkrijksteam aanvallend niets meer brengen en werd ook het duel met Mexico verloren. Garcia Guevarra werd speelster van de wedstrijd met een complete game shutout en de game winning RBI double.

Op zaterdag speelt het Koninkrijksteam zijn laatste wedstrijd van het WK. Daarin is Colombia, dat na zes wedstrijden op één overwinning en vijf nederlagen staat, om 22.30 uur de tegenstander. Een overwinning op Colombia en een nederlagen van Peru tegen Team USA en Mexico zouden in theorie nog een zesde plaats in de eindrangschikking op kunnen leveren. Colombia, Peru en het Koninkrijksteam eindigen dan alle drie op één overwinning en zes nederlagen. Colombia won met 2-0 van Peru, Peru won met 3-1 van Oranje.

De regels zijn als volgt als drie teams met een gelijk win/loss record eindigen:

If still tied on wins/losses, by their runs against record in the games among themselves; the team
with the lowest runs against is placed ahead of the others, the team with the second lowest runs
against is placed ahead of the others, etc., until two teams remain and then rank them by the
results of their game(s) in the round robin; the winner is placed ahead of the loser.

Reglementen WBSC

Peru en het Koninkrijksteam staan op drie runs tegen, Colombia nog op 0. Om op de zesde plaats te eindigen, zal het Koninkrijksteam dus met 4-0 moeten winnen. Elke andere overwinning levert een zevende plaats op en bij een nederlaag eindigt Oranje op de achtste en laatste plaats.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal