Honkbal

Bernadina en Tromp met Leones naar tweede ronde

Bernadina en Tromp met Leones naar tweede ronde

Terwijl de honkballiefhebbers in dit deel van de wereld in afwachting zijn van de jaarwisseling en het begin van een nieuw seizoen (hopelijk zonder COVID-belemmeringen), gaat de competitie in Nicaragua gewoon door. Daar is de eerste ronde van de Winter League op een oor na gevild en zal de overkoepelende LBPN binnen enkele dagen de vier deelnemers voor de tweede ronde van de competitie aanwijzen.

De tweede ronde kan beginnen

Omdat de onderlinge krachtsverschillen dit seizoen kleiner zijn dan ooit, heeft het even geduurd voordat de teams voor de tweede ronde konden worden aangewezen. Drie van de vier zijn nu zeker van hun plaats. Dat zijn: Tigres de Chinandega, Gigantes de Rivas, en Leones de Léon. Voor de vierde plek worden er volgende week tussen Tren del Norte en Indios del Bóer nog een tweetal wedstrijden gespeeld.
Het onderlinge krachtsverschil is zo klein, dat er geen onderbouwde verwachtingen kunnen worden uitgesproken wie dit gaat winnen en daarmee de vierde plek voor zich opeist.

Voor het team van Jiandido Tromp en Roger Bernadina (Leones de Léon) begint de volgende ronde met ontmoetingen tegen Gigantes de Rivas. Eerder deze week gingen twee wedstrijden tegen dezelfde tegenstander in de eerste ronde van de competitie met onverwacht grote cijfers verloren.

De tweede ronde wordt afgewerkt volgens het ‘round robin’ principe. Alle deelnemende teams ontmoeten elkaar twee keer. Dit is 4 januari 2022 afgerond. Hierna gaan de nummers 1 en 2 door naar de play-offs om het kampioenschap. De nummers 3 en 4 spelen – de troostfinale om de bezetting van de derde en vierde plaats.

De wedstrijden om de derde en vierde plaats beginnen 5 januari 2022; één dag erna start de reeks om het kampioenschap.

Goede prestaties van beide Nederlanders in het eerste deel van de competitie

Beide outfielders van Curaçao Neptunus hebben een prima eerste deel van de competitie achter de rug. In verdedigend opzicht ontlopen de twee elkaar niets: Bernadina .935, Tromp .957. In het slagperk valt natuurlijk direct het landelijke homerunklassement op met een (gedeelde) tweede plaats voor Jiandido Tromp. Hij kwam tot nu toe tot 7 stuks.

Tromp gaat ook aan de leiding in de onderlinge competitie bij het meeste aantal driehonkslagen in de competitie, op de voet gevolgd door Bernadina. Bij de tweehonkslagen zijn de rollen omgedraaid. Daar leidt ‘The Shark’, direct gevolgd door Tromp. Maar ook daar zijn de verschillen klein.

De belangrijkste cijfers op een rijtje

Roger Bernadina: .288 (BA) – .416 (SLG) – .350 (OBP)

Jiandido Tromp: .252 (BA) – .483 (SLG) – .305 (OBP)

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal