Honkbal

Hoe komt Roger Bernadina aan zijn bijnaam?

Foto: © Jan Kruijdenberg

Hoe komt Roger Bernadina aan zijn bijnaam?

In de top van het Nederlandse honkbal zijn maar weinig spelers die – behalve met hun naam – ook met hun bijnaam bij een brede schare fans bekend zijn. De spreekwoordelijke uitzondering op die regel is Roger Bernadina van Curaçao Neptunus.
Dit artikel geeft de toelichting bij het ontstaan van zijn bijnaam ’the Shark’.

Daarvoor gaan we terug naar het eerste jaar van Roger in de hoofdmacht van de Washington Nationals.

In het voorjaar van 2011 – Roger was net begonnen in hun MLB-team en nog relatief onbekend bij de fans. Twee van hen (Tyler Stoltenberg en Terry Cangelosi) vonden het tijd daar iets aan te doen. Zij zagen Bernadina in één van zijn eerste wedstrijden enkele vangballen maken waarbij hij met een gerichte duik de bal uit de lucht plukte. ‘Als een haai die zijn prooi grijpt.’ En Roger? Die vond het geweldig. Hij was onder manager Davey Johnson net verzekerd van een vaste plek in het rechtsveld en kon de extra aandacht voor zijn prestaties wel gebruiken.
Zeker ook toen ’the Shark’ op de radio werd gebruikt om zijn (goede) prestaties onder de aandacht van luisteraars te brengen. De fanclub – Sharkadina had intussen zelfs een eigen blog.

Ook zijn er buitengewoon fraaie staaltjes beeldbewerking bewaard gebleven. Zoals deze bij een succesvolle steelpoging.

Binnen enkele maanden werd het tijd voor een persoonlijke ontmoeting. Dat gebeurde in Syracuse, bij een van de laatste wedstrijden van de springtraining van dat voorjaar.

De bijnaam van onze landgenoot was intussen helemaal ingeburgerd. Het werd zelfs zo ‘erg’ dat hij zich op Facebook voorstelde met “Hello, my name is Shark.”

In de Nederlandse Hoofdklasse is zijn bijnaam ‘Shark’ wel bekend, maar wordt die in de media niet veel gebruikt.
In Nicaragua, waar Bernadina momenteel in de Winter League voor Léones de Leon uitkomt, wordt zijn bijnaam nog helemaal niet gebruikt.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal