Rachel Balkovec: "Naar Nederland gaan heeft mijn carrière enorm geholpen."

Honkbal

Rachel Balkovec eerste vrouwelijke manager in Minor Leagues

Rachel Balkovec eerste vrouwelijke manager in Minor Leagues

De New York Yankees hebben in Rachel Balkovec de eerste vrouwelijke manager in de historie van Minor League Baseball aangesteld. Dat meldt Lindsey Adler, de Yankees beat writer van The Athletic. Balkovec, die de afgelopen seizoenen als hitting coach aan het werk was in de organisatie van de Yankees, is in Nederland geen onbekende. Zij studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en liep stage op het CTO bij Talent Coaches Martijn Nijhoff en Saskia Kosterink.

Balkovec krijgt als manager de leiding over het Low-A team van de Yankees: de Tampa Tarpons. De aanstelling van Balkovec is een nieuwe stap in een ontwikkeling die de laatste jaren gaande is, waarin steeds meer vrouwen de kans krijgen om in verschillende functies in honkbal aan het werk te gaan. Alyssa Nakken werd vorig jaar bij de San Francisco Giants al de eerste vrouw die als coach onderdeel werd van een Major League coaching staff en Kim Ng is de eerste vrouwelijke General Manager van een MLB organisatie bij de Miami Marlins.

Voor Balkovec was het niet makkelijk om na haar collegeloopbaan als catcher aan de slag te geraken in deze mannenwereld. Na een succesvolle eerste klus bij de St. Louis Cardinals als Strength & Conditioning Trainer in de Rookie League leek de weg naar een mooie carrière in het honkbal open. Maar niets bleek minder waar. De Cardinals hadden geen vaste baan voor Balkovec en een lange periode van solliciteren voor een baan als kracht- en conditietrainer brak aan. Geen enkele honkbalclub stond open voor een vrouw als coach. Afwijzing na afwijzing volgde. En dus gooide Balkovec het over een andere boeg. Op haar CV veranderde ze haar naam van Rachel naar Rae. Softbalster veranderde ze in catcher. En ineens was er wel interesse. Maar op het moment dat het een club duidelijk werd dat zij een vrouw was, bleef een verdere reactie uit. Er was geen plek voor een vrouw bij een mannenteam.

Via de Cardinals, de Astros, de opleiding in Nederland en het bekende instituut Driveline Baseball kwam zij uiteindelijk dus terecht bij de New York Yankees, waar zij nu de eerste vrouwelijke manager in de Minor Leagues wordt. Meer over haar werk in Nederland en haar loopbaan tot nu toe, vertelt zij in een artikel dat eerder op deze website verscheen. Hierin heeft zij het onder meer over het hoge niveau van honkbal en softbal dat er in Nederland gespeeld wordt en over de grote kwaliteit van de talentcoaches, die leiding geven aan het Talent Centrum Team NL in Amsterdam.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal