HB Hoofdklasse

Competitieopzet Honkbal Hoofdklasse 2022 bekend

Foto: © Robert Bos

Competitieopzet Honkbal Hoofdklasse 2022 bekend

In de afgelopen maanden hebben de Honkbal Hoofdklasse-verenigingen en de KNBSB een start gemaakt met een meerjarig ontwikkelingstraject voor de Honkbal Hoofdklasse 2022+. Dit moet leiden tot een verbetering en professionalisering van de gehele competitie en de deelnemende verenigingen, met als positief gevolg meer attractieve wedstrijden op hoog niveau en een impuls voor de sport. Als onderdeel van dit traject wordt vandaag de competitieopzet voor het seizoen 2022 gepresenteerd.

Een van de uitgangspunten van het meerjarig ontwikkelingstraject Honkbal Hoofdklasse 2022+ is het streven naar een kwalitatief en sportief hoogwaardige competitie, waarin sprake is van competitieve balans. De opzet die vandaag gepresenteerd wordt is tot stand gekomen na overleg tussen de KNBSB en de verenigingen en met input van de spelersraad.

Specifiek voor de opzet van de competitie van 2022 is bovengenoemd uitgangspunt vertaald naar de volgende doelstellingen:
1. Veel wedstrijden tussen gelijkwaardige teams
2. Veel wedstrijden die relevant zijn voor het competitieverloop
3. Mogelijkheid voor veel teams om tot laat in de competitie nog te kunnen kwalificeren voor de Play-offs

Nieuwe opzet

Dat de competitie er in 2022 anders uit zou zien dan in 2021 werd al duidelijk toen bekend werd dat Silicon Storks dit jaar als negende team aan de Hoofdklasse mee zou gaan spelen. Er zijn echter meer veranderingen toegepast aan de competitieopzet. De Reguliere Competitie bestaat in 2022 uit negen weekenden, waarin alle deelnemers elkaar in één triple van drie wedstrijden gaan tegenkomen.

Elk team speelt in deze ronde 24 wedstrijden en nadat iedereen elkaar is tegengekomen wordt er op basis van de stand een splitsing gemaakt. In de Vervolgcompetitie worden de Bovenste-4 en de Onderste-5 van elkaar gescheiden om zo meer competitieve en attractieve wedstrijden te spelen.

Spanning

Om ervoor te zorgen dat er zo lang mogelijk spanning blijft bestaan in de competitie en zoveel mogelijk teams tot diep in de competitie zicht houden op deelname aan de Play-offs is voor het eerst in de geschiedenis van de Hoofdklasse een Wildcard ronde aan de competitie toegevoegd.

De Wildcard ronde is dé weg naar de Play-offs. In deze ronde staan in de Wildcard Top de nummers één en twee van de Bovenste-4 tegenover elkaar in een best-of-3 en nemen de nummers drie en vier het in de Wildcard Bottom op tegen de nummers één en twee van de Onderste-5.

De Wildcard-winnaars plaatsen zich voor de Play-offs, waarin over twee weekenden in een best-of-5 wordt gestreden om deelname aan de Holland Series. Tijdens de Holland Series wordt in een best-of-7 de nieuwe kampioen van Nederland gekroond.

Pilot-competitiedeel Hoofdklasse-1e klasse

Ook onderin blijven de wedstrijden interessant en spannend. De drie overgebleven teams uit de Onderste-5 nemen het namelijk in een pilot-competitiedeel op tegen de drie beste teams uit de 1e klasse. Hoewel er geen directe promotie of degradatie op het spel staat, biedt dit de teams uit de 1e klasse het perspectief om zich sportief te meten met de Hoofdklassers. De 1e klasse is vanaf 2022 net als de Hoofdklasse een gesloten klasse.

Reactie Bondsbestuur

Het Bondsbestuur is zeer content met de ingeslagen weg en de samenwerking met de verenigingen richting een meerjarig ontwikkelingstraject voor de Honkbal Hoofdklasse. Een vernieuwde competitieopzet is daar een belangrijk onderdeel van en kan als een katalysator dienen in de ontwikkelstappen. Het Bondsbestuur kiest nadrukkelijk voor een andere competitieopzet dan de afgelopen jaren om meer momenten te creëren waarop wedstrijden worden gespeeld waarin het écht ergens om gaat. Dit levert meer aantrekkelijke wedstrijden op voor spelers, publiek en media. Door een deel van de vernieuwde competitie in een pilotvorm op te zetten, is er ruimte om de resultaten van de nieuwe opzet te ervaren, te evalueren en mee te nemen naar een definitieve competitieopzet in 2023.

Klik hier voor meer informatie over de competitieopzet in de Competitiebepalingen Honkbal en Softbal Gesloten Seniorenklassen 2022.

De speelkalenders van de Honkbal Hoofdklasse en 1e klasse vind je hier.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse