Manager Saskia Kosterink boekte met haar ploeg acht overwinningen op dit EK.

Softbal

Saskia Kosterink: “Softbal leert je veel over het leven.”

Foto: © Petra Mwaro

Saskia Kosterink: “Softbal leert je veel over het leven.”

Op WBSC.org verscheen deze week een interview met bondscoach van Team Kingdom of the Netherlands U18 Saskia Kosterink. Hieronder lees je een vertaling van dit interview. Vertaald door Freek van der Kooij.

Kosterink, die op het WK Softbal U18 de taken van hoofdcoach mocht vervullen, is een Olympiër die hard werkt aan de ontwikkeling va de nieuwe generatie softbalsters.

In 2008 maakte Saskia Kosterink haar droom waar – die ze deelt met misschien wel alle atleten ter wereld – om te mogen spelen op de Olympische Spelen. Ze maakte onderdeel uit van het Koninkrijksteam op het Olympisch Softbal toernooi 2008 in Beijing.

Als hoofdcoach op het WK U18 in Peru vorige maand, geeft de 37-jarige Kosterink haar kennis en wijsheid door aan de nieuwe generatie waarvan ze verwacht dat ze ook Olympiërs zullen worden.

Kosterink vertelt over het Koninkrijksteam dat het WK U18 het soort toernooi is dat dit proces versnelt. Zeker in het voorzien van internationale ervaring.

“Ik denk dat spelen op het wereldtoneel heel belangrijk is,” vertelt Kosterink. “Dat is waar ze het meest leren. Natuurlijk is het Europees Kampioenschap ook een goed niveau, maar van tegen andere mondiale toplanden spelen, leren de meiden het meeste. Dat kunnen ze mee terug naar huis nemen, en hierop verder borduren door met de nieuwe ervaring op zak te trainen, door te leren en zich zo klaar te stomen voor het volgende niveau. Deze kampioenschappen zijn het beste voor ze.”

Voor Kosterink is de cirkel nu rond. Na een succesvolle carrière als speelster, is ze nu de coach die de volgende generatie ontwikkelt en zag ze goede aspecten in de Oranje prestaties in Peru, waar ze één wedstrijd wonnen en op de zevende plaats eindigden.

Kosterink denkt dat de kans bestaat dat een aantal speelsters uit haar team de fakkel kunnen overnemen die haar team droeg in Beijing, in 2008. Twintig jaar later, tijdens de Olympische Spelen in LA, in 2028.

“Ik wil ze alles leren wat ik van het spel weet, ik heb nog zo veel passie voor de sport over. Als ik dat op de meiden over kan brengen om ze te helpen beter te worden, om een puzzelstukje te kunnen zijn in het behalen van hun droom, dan ben ik tevreden. Dat is alles wat ik kan doen om ze mijn kennis te geven. Hopelijk leren ze ervan en nemen ze het mee naar de volgende fase.”

Kosterink vertelt dat softbal niet alleen bijdraagt met iemands fysieke gezondheid en vaardigheden op het veld, maar dat het ook zorgt voor levensvaardigheden en karaktervorming.

“Ik denk dat softbal je veel leert over het leven. Het draait niet alleen om leren op het veld, maar ook om het leven daarbuiten. Een goede teamgenoot zijn, doorzettingsvermogen tonen. Als het niet goed gaat moet je kunnen schakelen, overwinnen en zo goed spelen als je kan. We proberen de talenten aan te leren om de beste persoon te zijn die je maar kan zijn, iedere dag. Als je een slechte dag hebt, kan het nog steeds een goede slechte dag zijn, dat is een goede mindset. Als iets fout gaat, probeer het om te draaien en maak er iets goeds van.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal