Honkbal Nieuws 2022

Bernadina en Tromp met Leones naar de finale van de Winter League in Nicaragua

Bernadina en Tromp met Leones naar de finale van de Winter League in Nicaragua

Dat het spannend zou worden, wisten we van tevoren. Maar, als het meest succesvolle team van de laatste jaren (Indios del Bóer) zich niet weet te kwalificeren en drie van de vier overige teams twee wedstrijden voor het einde exact in punten gelijk staan, wordt het tijd om even recht te gaan zitten. Zo spannend maak je het aan onze kant van de oceaan maar zelden mee.

Leones de León – het team van Neptunianen Roger Bernadina en Jiandido Tromp – was de tweede ronde met vijf achtereenvolgende nederlagen begonnen. De vorm kwam echter net op tijd terug. Na de serie nederlagen volgenden zes overwinningen op rij. Daarmee werd alsnog plaats twee in de eindrangschikking zeker gesteld en daarmee een finaleplaats.

De prestaties van de Oranjemannen

Bernadina en Tromp spelen samen in het outfield van het team uit Leon.

Tot en met de wedstrijden van gisteravond zien hun aanvallende cijfers er als volgt uit:

Roger : .314 (BA) – .413 (SLG) – .401 (OBP)
Jiandido: .272 (BA) – .485 (SLG) – .324 (OBP)

Als je deze cijfers met de normen voor Baseball Analytics van de MLB vergelijkt, hebben de mannen bovengemiddeld goed gepresteerd. Enige uitzondering is de OBP van Roger, die krijgt van FanGraphs de kwalificatie ‘uitstekend’.

In verdedigend opzicht lopen de statistieken van beiden marginaal uiteen. (.946 voor Jiandido om .948 voor Roger).

De finale

De serie om het kampioenschap tegen regerend kampioen Gigantes de Rivas begint 22 januari om 16.00 lokale tijd (bij ons 23.00 uur) en duurt uiterlijk tot 31 januari aanstaande. Dan is de nieuwe kampioen bekend. Voor de liefhebbers: de LBPN heeft een eigen You Tube-kanaal. Daarop zijn de wedstrijden goed te volgen.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal Nieuws 2022