Andruw Jones houdt een toespraak tijdens zijn toetreding tot de Hall of Fame van Atlanta Braves.

Honkbal

Andruw Jones ziet kans op Hall of Fame groeien

Andruw Jones ziet kans op Hall of Fame groeien

Gisterenavond werd in Cooperstown, New York de uitslag van de stemming voor de Hall of Fame bekendgemaakt. Ondanks een groot aantal spelers dat de statistieken bij elkaar gespeeld heeft, waarmee hij de Hall of Fame zou moeten kunnen halen, werd slechts één speler door de schrijvers van de BBWAA (Baseball Writers Association of America) Cooperstown ingestemd.

De Dominicaanse slugger en Red Sox legende David Ortiz kreeg als enige genoeg stemmen (75% of meer) en dus wordt de beste DH aller tijden nu na Juan Marichal, Pedro Martinez en Vladimir Guerrero de vierde Dominicaan in de Hall of Fame.

Ortiz stond pas voor het eerst op de stemlijst. In hun laatste jaar op het ballot kwamen de grote namen als Barry Bonds (66.0%), Roger Clemens (65.2%) en Curt Schilling (63.2%) niet echt in de buurt van de benodigde 75%. Alle drie verdienen zij op basis van hun statistieken om Hall of Famer te zijn, maar PEDs (Performance Enhancing Drugs) en uitlatingen en gedrag buiten het veld zijn voor veel journalisten een reden om niet om deze mannen te stemmen. Hun lot ligt nu waarschijnlijk in handen van het Veterans Committee, dat onder meer bestaat uit oud-spelers en huidige Hall-of-Famers. In december zullen zij voor het eerst door het zogenaamde Today’s Game Committee, dat spelers en coaches uit de periode 1988-heden beoordeelt, behandeld worden

Andruw Jones stond dit jaar voor de vijfde keer op het ballot en zag zijn steun van 33.9% in 2021 flink groeien naar 41.1% in 2022. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar zou niet de eerste speler zijn die ieder jaar gestaag stijgt en het uiteindelijk haalt. Tot nu toe steeg hij ieder jaar: 5.3% in 2017, 7.3% in 2018, 7.5% in 2019, 19.1% in 2020, 33.9% in 2021 en 41.1% in 2022.

Zonder Ortiz, Bonds, Clemens, Schilling en zelfs Sammy Sosa is de concurrentie in 2023 voor Andruw een stuk minder. Onder de nieuwkomers zullen waarschijnlijk alleen Carlos Beltran en Francisco Rodriguez (K-Rod, single season record in saves en vierde all-time in saves) stemmen krijgen. Dat biedt kansen voor een flinke stijging volgend jaar en zo lijkt de Hall of Fame voor Jones, maar ook voor Todd Helton (52%) en Scott Rolen (63%), weer een stuk dichterbij!

Meer over Jones’ Hall of Fame case lees je hier.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal