Honkbal

“It ain’t over till it’s over…” – Bernadina en Tromp pakken titel met Leones

“It ain’t over till it’s over…” – Bernadina en Tromp pakken titel met Leones

Deze gevleugelde woorden van Yankees-catcher Yogi Berra zijn eigenlijk de enige manier om de bijzondere prestatie van Leones de Léon – het team van Roger Bernadina en Jiandido Tromp – tijdens de Winter League van Nicaragua goed voor het voetlicht te plaatsen.

In de reguliere competitie werd de tweede maand afgesloten met maar liefst 18 nederlagen (van de 20 wedstrijden). De tweede ronde werd gestart met eveneens vijf betrekkelijk kansloze nederlagen. Maar daarna kwam de vorm heel snel terug. De volgers van het Nicaraguaanse honkbal waren getuige van een comeback uit het geschiedenisboekje: er werden zes wedstrijden op rij gewonnen. Daarmee werd alsnog de eindronde bereikt.
Tegenstander werd regerend kampioen Gigantes de Rivas. Een team dat de eerste ronde met overmacht had gewonnen en op papier gewoon veel sterker was dan Leones de Léon. Maar … cijfers zeggen niet altijd alles.

De finaleronde

Mede door het goede spel van de beide Oranjemannen ging de serie eerder gelijk op. Na vier wedstijden was de stand gelijk (2-2).
Hierna ging de vijfde wedstrijd naar Gigantes de Rivas (3-2). Toen de Leeuwen daarna in de zesde wedstrijd opnieuw met een bijna onoverbrugbare achterstand werden geconfronteerd, was het alweer tijd voor een bijna sensationele comeback. Leones de Léon won na verlenging met 8-7. Het gevolg: opnieuw een gelijke stand.

Voor de allesbeslissende zevende wedstijd werd uitgeweken naar neutraal terrein: het Dennis Martinez National Stadium in Managua. Normaal de thuisbasis van recordkampioen Indios del Bóer.

Tijdens de wedstrijd namen de Leeuwen in de vierde inning een 4-2 voorsprong.
Een foutloos spelend team gaf relief pitcher Junior Tellez voldoende steun om de voorsprong vast te houden. Het kampioenschap was een feit. Bernadina en Tromp hadden de eerste titel van 2022 binnen.

De laatste nul werd gemaakt door Roger Bernadina met een vangbal in het midveld; daarna kon het feest beginnen:

Voor de beide internationals is het nu tijd voor vakantie. In maart komen zij terug naar Nederland om zich – samen met de selectie van Curaçao Neptunus – voor te bereiden op het nieuwe seizoen in de Hoofdklasse.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal