Softbal

Ruth Martina: de eerste Curaçaose speelster in het Koninkrijksteam

Ruth Martina: de eerste Curaçaose speelster in het Koninkrijksteam

Februari is Black History Month in Amerika en vandaag wordt op Google de eerste vrouwelijke profhonkbalster Toni Stone geëerd. Stone was speelster in de Negro Leagues voor onder meer de Indianapolis Clowns, voor wie zij toen Hank Aaron, de latere All-Time Homerun King van Major League Baseball, verving na diens overstap naar de Braves.

De geanimeerde afbeelding van Toni Stone, die op de voorpagina van Google.com prijkt op 9 februari.

Sinds het seizoen 2016 spelen de nationale honkbal- en softbalteams onder de naam Team Kingdom of the Netherlands.  Met die nieuwe naam brengen we het grote belang van de inbreng van spelers uit de Caraïbische delen van het Koninkrijk extra voor het voetlicht.

Tegenwoordig maken speelsters als Suka van Gurp, Damishah Charles en Shakeena Croes onderdeel uit van het Koninkrijksteam. Maar welke speelster was in 1986 de eerste vrouw uit het Caribische deel van ons Koninkrijk, die voor Oranje uitkwam?

Ruth Martina (1961) debuteerde als outfielder in het nationale team tijdens het Europees Kampioenschap van 1986. Nederland veroverde daar de tweede plaats in de eindrangschikking. Daarnaast speelde zij – eveneens als outfielder – voor DSC en HHC, het latere Sparks. We spraken haar voor de rubriek ‘Het woord is aan..’

Volg je het softbal nog actief?

“Nee, daar heb ik eigenlijk geen gelegenheid meer voor. Als je eenmaal als speelster bent gestopt, dan worden er andere dingen in je leven belangrijk.”

“Wel ga ik heel soms nog naar het honkbal. Als de situatie zich voordoet, ga ik – net als andere oud-internationals – graag in op uitnodigingen om toernooien te bezoeken, zoals de Honkbalweek Haarlem of het World Port Tournament.”

Wat is er volgens jou het meeste veranderd in het softbal?

“Dat is vooral de betrokkenheid van het publiek. Het is jammer dat er tegenwoordig minder publiek op de wedstrijden afkomt.”

“Dit jaar weer een Honkbalweek. Ik hoop dat er in Haarlem weer veel publiek komt. Veel publiek op de tribune maakt softbal- of honkbalwedstrijden meteen een stuk gezelliger.”

Wie was als speelster jouw grote idool?

“Misschien vind je het gek wat ik nu ga zeggen, maar dat waren drie familieleden: tantes, zusjes van mijn moeder. Zij softbalden op Curaçao op hoog niveau en speelden behoorlijk fanatiek. Daar gingen mijn moeder en ik altijd naar kijken.”

Weet je nog wat jouw eerste interland was?

“Dat waren er twee.” “In 1986 maakte ik mijn debuut voor Oranje tijdens het Europees kampioenschap, maar daarvoor speelde ik ook al in 1982 voor het eigen nationale team van Curaçao.”

Van wie heb je het meeste geleerd tijdens je softbal carrière?

“Van mijn coaches bij het schoolsoftbal op Curaçao. Er was daar toen nog geen juniorencompetitie.  In Nederland vooral van Han Consent, mijn eerste coach bij DSC.”

Wat is de mooiste wedstrijd die je ooit hebt gespeeld?

Ik bewaar de mooiste herinneringen aan mijn twee debuutwedstrijden voor de nationale teams van Curaçao en Nederland.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal