Honkbal

Balentien vervolgt carrière in Mexico

Balentien vervolgt carrière in Mexico

Na elf seizoenen in Japan vervolgt Wladimir Balentien zijn spelerscarrière dit jaar in Mexico. De 37-jarige veteraan uit Curaçao heeft een overeenkomst afgesloten met Los Saraperos de Saltillo, dat uitkomt in de sterke Liga Mexicana de Béisbol.

Drie weken geleden kondigde Balentien zijn afscheid aan van het Japanse honkbal. Na zijn laatste wedstrijd op 30 september was het al duidelijk dat Balentien niet terug zou keren bij Fukuoka Softbank Hawks. De speler van het Nederlands Koninkrijk vond hierna geen nieuwe club meer in Japan.

Die heeft hij nu wel gevonden in Mexico. Balentien wordt dit jaar één van de buitenlandse troeven van Los Saraperos de Saltillo in de Liga Mexicana de Béisbol, de sterkste profcompetitie van Mexico. Het wordt voor het eerst in zijn negentienjarige profcarrière dat Balentien gaat honkballen in Mexico. Eerder speelde hij al wel drie seizoenen in de Venezolaanse wintercompetitie.

Welkome versterking

Voor zijn nieuwe Mexicaanse profclub is Balentien een welkome versterking in het slagperk. In dienst van Tokyo Yakult Swallow sloeg de Curaçaose speler in elk seizoen minimaal dertig homeruns. Vorig jaar was hij goed voor 28 homeruns voor Fukuoka Softbank Hawks. In 2013 schreef Balentien geschiedenis toen hij met maar liefst 61 homeruns het record verbrak van de Japanse legende Sadaharu Oh.

In elf seizoenen speelde Balentien 1.104 wedstrijden in de Nippon Professional Baseball (NPB) waarin hij 301 homeruns sloeg. Hij is daarmee slechts één van de 43 spelers in de NPB met meer dan 300 homeruns. Balentien kwam in Japan tot een slaggemiddelde van 266. Daarnaast won hij de titel voor meeste homeruns in zijn eerste drie seizoenen in de Japanse Central League. In 2013 werd hij de Meest Waardevolle Speler van de Central League. Tweemaal werd de zesvoudig All Star gekozen tot de CL Best Nine.

Wendell Floranus

De Mexicaanse Triple A-profcompetitie start op vrijdag 22 april. In Mexico wordt Balentien de tweede speler uit het Nederlands Koninkrijk. Deze week maakte Tigres de Quintana Roo bekend pitcher Wendell Floranus voor een tweede seizoen terug te halen. De speler uit Curaçao was vorig jaar in de Liga Mexicana de Béisbol als closer goed voor drie overwinningen en elf saves. Floranus sloot zijn seizoen na 24 wedstrijden af met een verdiende puntengemiddelde van 1.65.

In 2021 eindigde Saraperos de Saltillo in de North-divisie op een derde plaats en werd de ploeg in de eerste ronde van de Play-Offs uitgeschakeld. Tigres de Quintana Roo werd zesde in de South-divisie. Ook de ploeg van Floranus sneuvelde in de eerste ronde van de Play-Offs. In de best-of-seven van de finale won Toros de Tijuana met 4-3 van Leones de Yucatán.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal