EK softbal 2022

Poules vastgesteld voor Europese kampioenschappen softbal

Foto: © Grega Valancic

Poules vastgesteld voor Europese kampioenschappen softbal

De nieuwe Europese honkbal- en softbalbond WBSC Europe heeft het afgelopen weekeinde de poules gepresenteerd van de belangrijkste Europese softbalkampioenschappen. Dat gebeurde tijdens het congres van de WBSC Europe in Slovenië. Tijdens dat congres kozen de leden de zestigjarige Kruno Karin als nieuwe Europese bondsvoorzitter.

Eén van de belangrijkste momenten tijdens het driedaagse congres van de WBSC Europe in het Austria Trend Hotel in Ljubljana was de verkiezing van een nieuw bestuur. Voorzitter Didier Seminet was niet herkiesbaar nadat hij algemeen secretaris was geworden van het Franse Olympisch comité.

Nieuwe kandidaten waren de Kroaat Kruno Karin en de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon. Die eerste kreeg met 44 tegen 27 de meeste stemmen om de eerste voorzitter te worden van de WBSC Europe. Karin was eerder de algemeen secretaris van de Europese honkbalbond CEB.

De Tsjech Gabriel Waage, voormalig voorzitter van de Europese softbalbond ESF, werd gekozen tot vice-voorzitter van de softbaltak. Petr Ditrich werd vice-voorzitter voor honkbalzaken. De Duitser was ook al vice-voorzitter van de CEB. Met de verkiezing van het nieuwe bestuur houden de ESF en CEB op te bestaan.

Poule-indelingen

De vaststelling van de poule-indelingen voor de Europese kampioenschappen stond op het programma voor de tweede dag van het congres. Voor het EK werd het Nederlands Koninkrijksteam in poule B ingedeeld met de nationale teams van Duitsland, Kroatië, Groot-Brittannië en Griekenland. Van de Duitse en Kroatische softbalsters verloor Oranje nog nooit.

Het Europees kampioenschap wordt van 24 tot en met 30 juli gehouden in het Spaanse Sant Boi. In totaal nemen 22 landen deel aan dit EK. Het Nederlands Koninkrijksteam gaat over ruim vijf maanden op jacht naar de eerste Europese titel in vijf jaar tijd.

Enschede

Ook voor de U15 en U22 Europese kampioenschappen werden afgelopen weekeinde de poules gepresenteerd. Het EK voor speelsters van 15 jaar en jonger vindt van 18 tot en met 23 juli plaats in Enschede. De elf deelnemers zijn ingedeeld in twee poules. Titelverdedigster Nederland voert poule A aan, met verder Rusland, Duitsland, Kroatië en Polen. Italië komt met vijf andere landen uit in poule B.

Het U22 Europees kampioenschap heeft dit jaar achttien deelnemers. Het Nederlands Koninkrijksteam treft in poule B als tegenstanders België, Oekraïne, Spanje en Zweden. Het U22 EK wordt van 27 juni tot en met 2 juli gehouden in Kunovice (Tsjechië).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK softbal 2022