Honkbal

Koninkrijk vertegenwoordigd op top prospect lijsten

Foto: © Dunedin Blue Jays

Koninkrijk vertegenwoordigd op top prospect lijsten

Keith Law van The Athletic is één van de autoriteiten op het gebied van prospect lists, waarin hij de grootste talenten uit de Minor Leagues scout en op een rijtje zet. In de afgelopen week presenteerde hij de Top-100 Prospects, maar ook de 20 grootste talenten per Major League organisatie. En op die lijsten komt een aantal spelers uit het Koninkrijk voor.

De speler die bij zijn club door Keith Law het hoogst ingeschaald wordt is pitcher Sem Robberse van de Toronto Blue Jays. Robberse tekende in 2019 zijn profcontract bij de Blue Jays na een aantal succesvolle seizoenen in de Hoofdklasse voor HCAW en Quick Amersfoort. Law is groot fan van wat Robberse laat zien en verteld dat righty veel harder is gaan gooien. Als de 20-jarige jeugdinternational nog een goede changeup kan toevoegen aan zijn arsenaal, zou hij volgens Law wel eens een solide MLB starter kunnen worden. Wil je al Law’s prospect lijsten zien? Dat kan hier, maar daarvoor heb je wel een abonnement nodig. Hieronder lees je wat hij exact over Robberse schrijft:

The Dutch right-hander Robberse was just in the mid-80s when the Jays first signed him out of the Honkbal Hoofdklasse in 2019, but he was sitting 92-94 last year and bumping 96. He’s always had a great delivery, and as his velocity has improved, both of his breaking balls have as well, with a good chance that one of them will end up a plus pitch. He needs to develop a viable changeup, as he’s already showing a big platoon split, but if he does that he has mid-rotation upside.

Keith Law – The Athletic

Darryl Collins

Darryl Collins aan slag voor zijn Amerikaanse ploeg.
Darryl Collins aan slag voor zijn Amerikaanse ploeg.
Foto: © Freek Bouw

Op nummer 17 in de lijst van de 20 beste prospects van de Royals komen we de naam van een andere Nederlandse honkballer tegen. Outfielder Darryl Collins heeft volgens Law voor een Europese slagman opvallend veel talent om contact te maken met de pitches van Minor League pitchers. Hij moet nog iets meer power ontwikkelen en zijn gooiarm is een punt van zorg, maar in de Royals organisatie hoort Collins bij de absolute toptalenten.

Collins hails from Spijkenisse, in the Netherlands, and has an unusual ability to get the bat to the ball despite growing up in Europe, where the quality of pitching isn’t comparable to what kids in the U.S. or Canada might see. He’s a big guy but hasn’t come into his strength, so right now he can put the ball in play without hitting it hard enough yet. He’s limited to left field by a well below-average arm, but the OBP skills will play if he gets to some more power. His other brother, Darnell, is also in the Royals system.

Keith Law – The Athletic

Ceddanne Rafaela

Bij de Boston Red Sox is de Arubaanse Xander Bogaerts al jaren één van de grote sterren, maar er speelt in de organisatie nog een hele talentvolle speler uit het Koninkrijk der Nederlanden. Ceddanne Rafaela werd in 2021 uitgeroepen tot Minor League Player of the Year. En dat terwijl de 21-jarige Curaçaoënaar in Low-A voor de Salem Red Sox zowel linksveld, midveld, rechtsveld, derde honk, korte stop en tweede honk speelde.

Law ziet in Rafaela vooral een center fielder en noemt hem sterk voor zijn lengte:

The Red Sox moved the Curaçao native Rafaela to center field this year, and he took to it immediately, showing 65 or better defense out there, taking advantage of the erstwhile shortstop’s plus speed. His full name, by the way, is Ceddanne Chipper Nicasio Marte Rafaela. He’s only 5-foot-8, but strong for his size, and has excellent plate coverage even with some inconsistencies in his swing.

Keith Law – The Athletic

Shervyen Newton

Shervyen Newton is een korte stop met ‘elite defense’, aldus Law.

De Curaçaose Newton komt al jaren voor op verschillende prospect lijsten, maar heeft de top-20 bij de New York Mets dit jaar net niet gehaald. Wel noemt Law hem als één van de interessante talenten om in de gaten te houden. Hij schrijft over de korte stop: “Shervyen Newton is an elite defender with power, but the Dutch shortstop has shown no adjustments at all in his pitch selection or recognition, striking out 41 percent of the time in 30 games in Low A – the same level where he played in 2019.”

Als Newton de aanpassing kan maken dit jaar, zou hij wel eens hoge ogen kunnen gooien.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal