Honkbal

Hensley Meulens keert als coach terug bij de Yankees

Foto: Henk Seppen

Hensley Meulens keert als coach terug bij de Yankees

De New York Yankees hebben Hensley Meulens aangesteld als assistent hitting coach. De Curaçaoenaar keert terug in Major League Baseball en gaat aan de slag bij de club waar hij als speler in 1989 doorbrak.

Meulens heeft als coach al een behoorlijke staat van dienst op het hoogste niveau. Met de San Francisco Giants won hij als hitting coach drie keer de World Series (2010, 2012 en 2014) en hij sloot zijn succesvolle periode in de Bay Area af als bench coach van de ervaren Bruce Bochy. Vervolgens was ‘Sir Bam Bam’ in 2020 bench coach bij de New York Mets.

Ervaring

Na een tussenjaar in 2021, gaat hij in 2022 dus weer als coach aan de slag. De Yankees hebben de coaching staff vernieuwd en hebben hitting coach Marcus Thames, net als Meulens een oud-speler van de Yankees, vervangen door Dillon Lawson. Lawson komt uit de Minor League organisatie over en is een coach die past in de nieuwe weg die de Yankees ingeslagen zijn: hij is gespecialiseerd in data. Tegenwoordig wordt alles gemeten en gewogen en Lawson is bekend met de laatste trends op het gebied van data rondom hitting.

Toch zochten de Yankees een balans tussen coaching op basis van data en coaching op basis van jarenlange ervaring in de Major League. In Eric Chavez dachten zij een ideale assistent hitting coach gevonden te hebben, maar die werd even later door de Mets naar de andere kant van de stad gehaald als hitting coach.

Terug waar het ooit begon

De ervaring die de Yankees zoeken heeft Meulens uiteraard als speler en als coach en toen de Yankees hem halverwege februari benaderden, was de keuze snel gemaakt. Ondanks het feit dat hij vier jaar geleden nog in de race was voor de managerspositie bij de ‘Bronx Bombers’, keert Meulens graag in een andere rol terug in New York.

Meulens tekende in 1985 zijn eerste profcontract bij de New York Yankees en stond te boek als een megatalent. Vier jaar later brak hij op 22-jarige leeftijd door in de Majors als derde honkman. Helaas kon hij de hoge verwachtingen, hij is Hall of Famer van de International League (Triple-A), als speler nooit helemaal waar maken op het hoogste niveau, maar speelde over vijf seizoenen 159 wedstrijden voor de Yankees. Daarin sloeg hij .221 met 12 homeruns.

Seizoen 2022

Wanneer hij daadwerkelijk aan de slag mag voor de Yankees is nog even niet duidelijk. Major League Baseball heeft eind vorig jaar een lockout uitgeroepen, terwijl de onderhandelingen tussen de eigenaren en spelersvakbond voor een nieuwe CAO nog gaande zijn. Beide partijen zijn er nog altijd niet uit, maar afgelopen nacht is er veel progressie geboekt.

MLB had op 28 februari een deadline gesteld als uiterlijke datum waarop er een akkoord moest komen zonder dat de seizoensstart uitgesteld zou worden. Die deadline is nu uitgesteld naar vandaag (1 maart). Zodra er een akkoord is, zullen de spelers en coaches zich melden in Florida en Arizona voor Spring Training.

Tijdens de lockout mogen clubs en spelers geen contact hebben over contracten en zo zijn er nog tientallen free agents die nog zonder club zitten. De verwachting is dus dat als de partijen er vandaag alsnog uitkomen, de maand maart een ontzettend drukke maand wordt, waarin onder meer Kenley Jansen en Andrelton Simmons nog een contract moeten tekenen.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal