HB Hoofdklasse

Stijn van der Meer: “Wij gaan dit jaar voor het 20ste kampioenschap”

(Foto: Robert Bos)

Stijn van der Meer: “Wij gaan dit jaar voor het 20ste kampioenschap”

Met derdehonkman Stijn van der Meer van Curaçao Neptunus kijken we vooruit naar de nieuwe honkbalcompetitie in de Hoofdklasse die volgende maand van start gaat.

Dit jaar heb je niet alleen maar honkbal om mee bezig te zijn. Je hebt een baan naast de sport en – nog belangrijker – je bent vader geworden. Hebben deze veranderingen je voorbereiding op het nieuwe seizoen beïnvloed?

“Nee, eigenlijk niet. Ik train nu alleen nog bij Curaçao Neptunus, dat is vooralsnog goed te combineren met een fulltimebaan. Of dat in de competitie nog steeds goed te doen is, moet ik afwachten. En nachtrust krijg ik ook voldoende; ons dochtertje slaapt goed door.”

Doordat de versoepelingen in het COVID-19 beleid relatief laat zijn doorgevoerd hoor ik soms dat het winterprogramma niet helemaal goed is afgewerkt. Dat heeft dan weer gevolgen voor de voorbereiding. Hoe is dat bij jullie gegaan?

“Daar hebben we gelukkig weinig last van gehad. We hebben in kleine groepen getraind en zijn al vroeg naar buiten gegaan.”

Zijn Jiandido Tromp en Roger Bernadina goed hersteld van hun ‘uitstapje’ naar de Winter League van Nicaragua?

Ik ga ervan uit van wel. Maar de mannen sluiten over paar dagen pas weer aan bij de selectie. Ze zijn dan op tijd voor het oefentoernooi in Duitsland. Dus dan gaan we het meemaken.

Is voor zover jij weet iedereen fit?

“Voor zover ik weet wel. Afgezien van wat kleine zaken die vanzelf overgaan, als het lijf weer meer aan de trainingsarbeid is gewend.”

Wanneer sluiten de Collegespelers bij de selectie aan?

“Die verwacht ik in de loop van de maand mei in Nederland. Over hun terugkeer naar de Verenigde Staten moeten dan nog afspraken worden gemaakt. Dat verschilt per school.”

Ten slotte: een voorspelling. Wat brengt voor jou een goed seizoen?

“De 20ste landstitel. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Vorig jaar hebben we eigenlijk gewoon pech gehad. Dit jaar zijn we in de breedte nog aanmerkelijk sterker geworden. Daarom denk ik dat we gewoon de beste papieren hebben.”

“Over de European Champions Cup doe ik geen voorspelling. Niet alleen kan ik de kwaliteit van de tegenstanders moeilijk naar waarde schatten, er is ook nog zoiets als de vorm van de dag en – niet te vergeten – de accommodatie waar de wedstrijden worden gespeeld. Als je – net als vorig jaar – een deel van de wedstrijden op een klein veld moet spelen, dan wordt het een loterij die nog maar weinig met topsport te maken heeft”.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse