HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus opent na drie nipte overwinningen met sweep

Foto: Martine van Wely

Curaçao Neptunus opent na drie nipte overwinningen met sweep

Na het eerste speelweekend in de Honkbal Hoofdklasse zijn alleen Curaçao Neptunus en HCAW nog ongeslagen. Titelverdediger L&D Amsterdam verloor op Opening Night van RCH Memorie Sieraden, HCAW versloeg twee keer Hoofddorp Pioniers, Quick en Twins deelden de punten en Neptunus opende het seizoen met een sweep, maar niet op de manier die velen verwacht hadden.

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim

Een avond na de historische comeback van RCH tegen Amsterdam, leek op vrijdag een nieuwe opvallende comeback tegen een titelverdediger in de maak. In Rotterdam kwam Neptunus in de eerste inning op het werpen van rookie Kaien Oukes op een 8-0 voorsprong, mede dankzij twee RBI-hits van korte stop John Polonius.

Op het werpen van de van Amsterdam overgekomen Juan Carlos Sulbaran kwam DSS/Kinheim met één run in de tweede inning en vier runs in de vijfde inning terug tot 8-5. In de negende inning kwamen daar zelfs nog drie runs bij, maar twee Haarlemse veldfouten stelden Neptunus in de zesde inning al in staat om het negende en tiende punt te scoren, waardoor de comeback van DSS/Kinheim net tekort kwam.

Spannend tot de laatste klap

Een dag later was het nog spannender. Starters Nick Boxelaar en Kaj Timmermans waren aan elkaar gewaagd en na zes innings stond het 6-4 voor Neptunus. Via RBI hits van Jiandido Tromp, John Polonius (double) en Roger Bernadina liepen de Rotterdammers in de zevende inning uit naar 9-4, maar op het werpen van reliever Misja Harcksen scoorde DSS/Kinheim vier runs. De 9-8 tussenstand stond tot en met de gelijkmakende negende slagbeurt op het scorebord, toen de Haarlemmers het winnende punt op het eerste honk kregen en Sem Kuijper de bal met twee uit diep in het linksveld sloeg. International Jiandido Tromp maakte met een prachtige running catch een eind aan de wedstrijd en de hoop van DSS/Kinheim.

Pitchersduel

Op zondag stonden Rick Rizvic en Kevin Kelly op de heuvel. Rizvic zag zijn no-hit bid pas in de vijfde inning opgebroken worden, terwijl Kelly in zijn zes innings slechts één run (via een sac fly van Sem Kuijper) op twee hits toestond. Het verschil werd in de zesde inning gemaakt. Een veldfout en een vrije loop gaven Neptunus lopers op eerste en tweede honk met 0 uit. Hits van Roger Bernadina en Christian Diaz (double) gaven Neptunus een 2-1 voorsprong. Op reliever Rick Timmermans volgden vervolgens nog een sac fly van Greg Muller en een RBI-single van Louie Sienders.

Via opnieuw een sac fly van Sem Kuijper vocht de ploeg van manager Michael Crouwel zich terug tot 4-2, maar met een two-run homerun maakte de Rotterdamse MVP van dit weekend, John Polonius, duidelijk dat er bij Neptunus toch niets te halen viel voor DSS/Kinheim dit weekend: 6-2.

Box Score vrijdag
Box Score zaterdag
Box Score zondag

L&D Amsterdam – RCH Memorie Sieraden

Twee dagen na de bizarre comeback van RCH, stond in Heemstede de home opener van de promovendus op het programma. In Heemstede lieten de Amsterdammers er geen twijfel over bestaan: zij zouden deze wedstrijd winnen en geen nieuwe comeback toestaan. RCH-werpers Lochlan Southee, Finn Kragt en Renaigel Martis hadden geen enkel antwoord op het slaggeweld van de titelverdediger. Met Denzel Richardson voorop scoorde L&D Amsterdam in zes van de zeven innings en liep het uit naar een gigantische 23-3 overwinning. RCH sloeg op het werpen van Entwin Reigina, Martin Kram en Daaf van Kouwen nog wel tien hits en kreeg vijf keer vier wijd, maar kwam op de belangrijke momenten niet door.

Dat lukte aan de andere kant dus vooral Denzel Richardson wel. Hij sloeg vijf honkslagen in zes slagbeurten en bracht met een single, een double, een triple en twee homeruns (een cycle dus!) liefst zes punten over de thuisplaat.

Martis pakt de win in relief

Op zondag startten beide teams met een jonge werper. Voor Amsterdam debuteerde Surentley Daantji en voor RCH startte de van Pioniers overgekomen Sebastian Kok. Beide starters gooiden vijf shutout innings, maar beiden werden zij vervangen door een werper die het op donderdag al moeilijk had gehad. Connor Prins opende de eerste helft van de zesde inning met back-to-back walks en werd na een sacrifice bunt vervangen door Shairon Martis, die met twee snelle nullen een einde aan de dreiging kon maken.

Na zijn leadoff walk in de zesde inning werd Kok vervangen door Jermey Young, die donderdag als starter in twee innings negen runs tegen kreeg. Ook op zondag had hij het zwaar: drie runs in de zesde inning (waarvan één op naam van Kok) en drie runs in de zevende inning (waarvan één onverdiend).

Martis gooide de deur op slot en zo herstelde de ploeg van nieuwe manager Ronald Jaarsma zich goed van de blamage op donderdag.

Box Score zaterdag
Box Score zondag

HCAW – Hoofddorp Pioniers

Op donderdag en op vrijdag bleek het veld in Hoofddorp niet bespeelbaar, waardoor HCAW en Hoofddorp Pioniers pas op zaterdag aan hun seizoen konden beginnen. Rookie manager Danny Rombley gaf de bal in zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach aan Jim Ploeger, die in de eerste inning prompt een solo homerun (Oliver van der Wijst-Severino) en een RBI-triple (Mark Smit) opgaf. De lefty herstelde zich goed en kreeg uiteindelijk in zes innings drie runs tegen en gooide tien keer drie slag.

Dat was precies genoeg voor de win dankzij een RBI-double van Julian Goins in de tweede inning, die even later op een wilde worp zelf ook kon scoren. Pioniers starter Benjamin Meyer incasseerde later ook nog een run op een schijn en nog een wilde worp. Het belangrijkste wapenfeit van de dag kwam van de knuppel van Bob van der Meer, die zijn ploeg met een bases clearing double in de negende inning naar een 9-4 voorsprong sloeg, wat uiteindelijk ook de uitslag zou worden.

Op zondag werd er in Bussum stilgestaan bij het overlijden van clubicoon Ron Jaarsma (Foto: Alfred Cop)

Burgersdijk oppermachtig

Een dag later speelde HCAW voor het eerst thuis en werd voor de wedstrijd in de Vallei de eerder deze week overleden oud-sponsor en clubicoon Ron Jaarsma herdacht. Liefhebbers van pitching zullen op zondag genoten hebben van starter Dennis Burgersdijk. Hij was voor de Hoofddorpse slagploeg nauwelijks te raken.

Pas in de vijfde inning kreeg hij zijn eerste honkslag tegen, een single van Mark Smit, die direct daarna sneuvelde in een dubbelspel. HCAW had inmiddels via schijn van starter Lars Broersen, een bases loaded walk voor Jules Cremer en een sac fly van Brendly Martina een 3-0 voorsprong genomen en dat was meer dan genoeg run support voor Burgersdijk, die uiteindelijk een complete game shutout met 8 strikeouts gooide en daar slechts 84(!) pitches voor nodig had.

Box Score zaterdag
Box Score zondag

Twins Oosterhout – Quick Amersfoort

In Amersfoort was het veld op zaterdag niet bespeelbaar, waardoor Twins op zondag in eigen huis revanche kon nemen voor de nederlaag op donderdag. Dat lukte uitstekend, want waar starter Ryan Huntington in zijn debuut voor Twins zes shutout innings gooide, lukte het de slagploeg om in elk van de eerste vijf innings te scoren en al heel snel uit te lopen naar een 10-0 voorsprong, die na zeven innings via de mercy rule werd omgezet in de einduitslag.

Rayshelon Carolina (2 uit 2, met twee runs, een double, twee walks en drie RBI) en Mick Vos (3 uit 3 met twee runs, een double, een walk en twee RBI) waren de aanvallende uitblinkers aan de kant van de Oosterhouters.

De rubber game in deze serie en de derde wedstrijd tussen HCAW en Hoofddorp Pioniers worden op dinsdagavond om 19.30 uur in Amersfoort en Hoofddorp (Let op! Dit is de thuiswedstrijd van HCAW) gespeeld.

Box Score zondag

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse