SB Hoofdklasse

Neptunus-softbalsters succesvol in Hoofdklasse-debuut

Het softbalteam van Neptunus debuteerde in de hoogste softbal-afdeling met een dubbele overwinning. Foto: Robert Bos.

Neptunus-softbalsters succesvol in Hoofdklasse-debuut

Op het moment dat het softbalteam van Neptunus op zaterdagmiddag 16 april aan de eerste competitiewedstrijd van het seizoen begon keerde hoofdklasse-softbal terug in Rotterdam. De laatste keer dat er een Rotterdamse ploeg in de hoogste afdeling speelde was in 1990 en dat was Sparta. In daarnavolgende seizoenen volgde wel nog een aantal ploegen uit de regio, zoals Euro Stars (Capelle a/d IJssel), Schiedam en Zwijdrecht. Met het debuut van Neptunus is er dit seizoen ook een treffen met Amsterdam Pirates in de hoogste softbal-afdeling. Al vele jaren op rij voeren de honkbalploegen van deze twee verenigingen de ranglijsten aan in hun hoofdklasse. Of de softbalploegen eveneens aan elkaar gewaagd zijn en elkaars rivaal worden kunnen we al op woensdag 27 april voor het eerst zien, want dan ontmoeten Pirates en Neptunus elkaar in Amsterdam.

De Neptunus-softbalsters begonnen het seizoen in elk geval uitstekend, want op eigen veld werd tweemaal gewonnen van Tex Town Tigers. Het eerste duel eindigde met een 4-0 uitslag en in de tweede wedstrijd kwam de winst pas na verlenging tot stand. Toen werd met 3-2 gewonnen in negen innings. In Moergestel deelden Roef! en Amsterdam Pirates de punten. Beide teams kwamen tot een shutout. Roef! met 7-0 in de opener, Pirates met 0-4 in de tweede ontmoeting. In Haarlem kreeg Onze Gezellen Sparks Haarlem op bezoek en trok met 2-4 en 3-7 tweemaal aan het kortste einde.

Zo hebben we nu het debuut van Neptunus, maar we moeten het dit seizoen doen zonder Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort. Neptunus neemt de plaats in van het gedegradeerde Pioniers, Quick trok zich terug na een leegloop van speelsters. Zodoende is er een oneven aantal teams in de hoofdklasse en dat betekent dat er elke speelronde een ploeg vrij is. Op de eerste speeldag was dat regerend landskampioen Olympia Haarlem. Aanstaande maandag (Tweede Paasdag) staat de volgende reeks wedstrijden op de agenda. Dan staan de twee Holland Series-teams van vorig seizoen tegenover elkaar als Olympia Haarlem op bezoek gaat bij Sparks Haarlem (13:00 uur). Tex Town Tigers ontvangt Roef! (13:00 uur) en Amsterdam Pirates speelt thuis tegen Onze Gezellen (14:00 uur).

De eerste stand van het seizoen: Neptunus 2-4, Sparks Haarlem 2-4, Amsterdam Pirates 2-2, Roef! 2-2, Olympia Haarlem 0-0, Onze Gezellen 2-0, Tex Town Tigers 2-0.

Neptunus vs. Tex Town Tigers

Op het sportcomplex aan de Abraham van Stolkweg in Rotterdam gingen de Neptunus-softbalsters voortvarend van start, want gelijk in de eerste slagbeurt werd tweemaal gescoord. International Eva Voortman opende als slagvrouw en tekende gelijk voor de eerste Neptuniaanse honkslag in de hoogste afdeling. Libby Sugg liet vervolgens ook een honkslag aantekenen in haar eerste hoofdklasse-slagbeurt. De Amerikaanse catcher speelde vorig seizoen in Italië en was toen met een slaggemiddelde van .451 de beste slagvrouw van Dragons Castellana. Met dat gemiddelde was ze in de reguliere competitie de derde beste slagvrouw in de Serie A1. Beiden kwamen even later ook tot scoren. Voortman na een fout in een double-steal situatie, Sugg op een opofferingsslag van Lisa Hoeverts. In de derde inning verdubbelde Neptunus de voorsprong. Met Libby Sugg (vier wijd) en Ilse van de Wouw (tweehonkslag) op de honken en één uit nam Lindsey Meadows de pitching bij TTT over. De ervaren rechtshander begon met een strikeout, maar moest daarna een 2-run single incasseren van Tanisha van Krevel. Als pitcher domineerde Eva Voortman met elf strikeouts. De linkshander stond slechts twee honkslagen toe aan TTT, dat toch over een prima slagploeg beschikt.

Samenvatting van het eerste duel door SDTV

Neptunus gaf opnieuw prima tegenstand in het tweede duel, dat de eerste verlenging van het seizoen opleverde. Tweemaal werd een achterstand weggewerkt en dat resulteerde in een 3-2 overwinning in negen innings.

De Amerikaanse Maddy Watson startte voor Neptunus en kreeg in de eerste inning twee honkloopsters, maar schakelde daarna dertien slagvrouwen op rij uit. In de zesde inning zorgde ze zelf voor een voorsprong voor de thuisploeg. TTT-starter Lisa Brink deed het ook prima en kreeg eigenlijk alleen slagwerk tegen van Watson, Libby Sugg en Eva Voortman, het belangrijkste trio in de Neptunus line-up. Lindsey Meadows nam de pitching over in de vijfde inning, maar moest een inning later het eerste punt toestaan. Voortman opende met een honkslag en scoorde met één uit op een tweehonkslag van Watson. De voorsprong was van korte duur, want TTT antwoordde met de gelijkmaker in de volgende inning. Dinet Oosting sloeg een lead-off single en scoorde na een tweehonkslag van Laura Wissink, waarna Eva Voortman de pitching bij Neptunus overnam. De thuisploeg bleef puntloos en dus volgde een verlenging.

Beide teams scoorden in de achtste inning. Voor TTT scoorde tie-break loopster Nadine Marinus op een honkslag van Katharina Szalay, die in de voorgaande vijf seizoenen in de hoofdklasse uitkwam voor Terrasvogels/Onze Gezellen. Neptunus kwam even later langszij op Lisa Brink, die de pitching bij TTT weer overnam. Met één uit schoof tie-break loopster Reganied Franka op naar het derde honk na een honkslag van Libby Sugg. Met twee uit scoorde ze de gelijkmaker na een honkslag van veteran player Anouk van den Heuvel. Zij speelde vandaag in haar eerste hoofdklasse-wedstrijden sinds 2015, wat toen haar vijfde seizoen was bij Terrasvogels. Eerder speelde de dochter van voormalig honkbal-international Wim van den Heuvel in de hoogste afdeling voor Euro Stars. Haar honkslag leverde ook de derde nul op, maar de stand was weer gelijk. Nadat de tie-break loopster van TTT in de negende inning op het derde honk strandde, sloeg Neptunus toe. Anouk van den Heuvel had de tie-break loopster moeten zijn, maar zij werd vervangen door pinch-runner Ilse van de Wouw. Die bereikte het derde honk na een fout op een klap van Renske Tellekamp. Even later sloeg Lisa Hoeverts een lastige grounder op het kunstgrasveld, waarbij korte stop Britt Vonk de bal nog naar de catcher gooide, maar Van de Wouw gleed een fractie eerder over de plaat voor het winnnde punt.

En zo is Neptunus het seizoen begonnen met een dubbele overwinning. Het is de tweede keer in drie jaar dat een debutant begint met tweemaal winst. Op de verlate Opening Day in 2020 begon Quick Amersfoort met twee overwinningen tegen Amsterdam Pirates. Dat was toen de eerste keer sinds 2006 dat een debutant tweemaal won bij een seizoenstart. Destijds was het Centrals dat succesvol was in een double-header tegen DSC ’74. Toeval? Centrals is de club bij wie Eva Voortman in 2009 haar hoofdklasse-debuut maakte.

Samenvatting van de tweede wedstrijd tussen Neptunus en TTT door SDTV

Onze Gezellen vs. Sparks Haarlem

In dit Haarlemse onderonsje leek Sparks Haarlem in het openingsduel de touwtjes stevig in handen te hebben. De ploeg scoorde in elk van de eerste drie innings en stond halverwege de vierde inning met 4-0 voor. Maar daarna stokte de puntenproductie, terwijl Onze Gezellen de achterstand halveerde. De laatste drie innings bleven vervolgens puntloos.

Sparks Haarlem moet het in het begin van het seizoen doen zonder twee van haar belangrijke speelsters, want internationals Maxime van Dalen en Suka Van Gurp zijn beiden geblesseerd. Zodoende werd Lisa Kovacevic kortgeleden toegevoegd en zij sloeg gelijk de eerste honkslag in de eerste inning. Dat deed ze met één uit en Ismay Poot (vier wijd) op het eerste honk. Die scoorde even later het eerste punt na een tweehonkslag van Riangela Flanegin. Kovacevic, die eerder in de hoofdklasse uitkwam voor Tex Town Tigers, scoorde vervolgens op een honkslag van de van Hoofddorp Pioniers overgekomen Julia Kwakernaak. Sparks Haarlem voegde een punt toe in de tweede (opofferingsslag Nina Oomes) en derde inning (tweehonkslag Lorraine Kieft), maar werd daarna puntloos gehouden door de OG-pitching.

Onze Gezellen liet in de eerste en tweede inning loopsters achter op het eerste en tweede honk op het werpen van Rebecca Soumeru. Maar de thuisploeg was in de vierde slagbeurt succesvoller toen de veteran righthander het even lastig kreeg. Sarah Evers opende met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Amy Udink. Lisa Meyering en Masha Meloni volgden met respectievelijk een tweehonkslag en een infield-hit, waarna Isa Smit met een honkslag voor het tweede OG-punt zorgde. Dat was genoeg voor Soumeru, die hierna afsloot met twee strikeouts. In de vijfde inning nam Richelle van Gennip (ex-Quick Amersfoort) de pitching over. Zij liet nog maar één slagvrouw tot de honken toe en stelde de winst veilig.

Ook in de tweede wedstrijd wist Sparks Haarlem al snel tot scoren te komen, driemaal in zowel de eerste als de derde inning. Onze Gezellen produceerde ook een 3-run rally in de vierde slagbeurt, maar verder kwam de ploeg niet.

In de eerste inning had de slagploeg van Sparks goed contact op de Australische pitcher Zali Summers en dat leverde vier honkslagen en drie punten op. Met Nina Oomes en Ismay Poot (zij openden met een infield-hit) op de honken volgde een foute aangooi op een opofferingsstootslag, zodat de eerste kon scoren. Even later, in een volle-honken-situatie, leverde Julia Kwakernaak een 2-run single af. Sparks Haarlem verdubbelde de voorsprong met twee uit in de derde inning. Dit keer op honkslagen van Tenley Boersma (één punt) en Kimberly Jones (twee punten). In de zesde inning voegde Sparks nog een insurance run toe na aan honkslag van Lisa Kovacevic.

Net als in het eerste duel wist Onze Gezellen de achterstand weer te halveren. Dat gebeurde dit keer in de vierde inning via een 2-run single van Isa Smit, die later zelf scoorde na een wilde worp. In de vijfde inning nam Richelle van Gennip de pitching bij Sparks Haarlem weer over, gooide de deur in het slot en kreeg haar tweede save op haar naam.

Roef! vs. Amsterdam Pirates

Roef! kwam voor eigen publiek in de openingswedstrijd tot een mercy-rule winst tegen Amsterdam Pirates, maar moest nog even op gang komen. De thuisploeg stond halverwege de vierde inning nog met slechts 1-0 voor, maar kwam vervolgens tweemaal tot scoren in elk van de hiernavolgende drie slagbeurten om een 7-0 stand op te bouwen.

Roef! opende de score in de eerste inning op een velderskeus-klap van Nicky Uytendaal, maar liet ook drie loopsters achter. Vanaf de vierde inning begon de thuisploeg meer afstand te nemen. Nadat die slagbeurt met een fout was begonnen werden twee onverdiende punten gescoord via een wilde worp en een opofferingsslag van Kim Donkers. Een inning later was het weer raak en werd opnieuw tweemaal gescoord, dit keer op twee grounders. En in de zesde inning, met twee uit, werd een mercy-rule puntenverschil bereikt. Eerst werd het zesde punt gescoord toen een klap van Isa Los eindigde in een fout, waarna Nicky Uytendaal volgde met een walk-off single. Pirates kon aanvallend geen vuist maken op Jessica Tolmie, die tienmaal drie slag gooide en twee honkslagen toestond.

In de tweede wedstrijd was Amsterdam Pirates de betere ploeg. De eerste vijf innings bleven puntloos en hielden pitchers Marjolein Merkx (Roef!) en Mandy van der Maas (Pirates) elkaar keurig in balans. Vanaf de zesde inning sloeg de hoofstedelijke ploeg toe. In de eerste vier slagbeurten waren er nauwelijks scoringskansen. Pirates liet een loopster op het derde honk achter in de eerste inning, Roef! deed hetzelfde in de derde beurt. Roef! kreeg hierna wel een mogelijkheid in de vijfde inning. Maar met Lizzy Uytendaal en (voormalig Pirates-speelster) Sietske Drijvers (beiden honkslag) op de honken eindigde een stootslag van Maudy Bezems in een dubbelspel. Even later probeerde Uytendaal te scoren na een honkslag van nieuwkomer Melissa Rottiers, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een prima aangooi van rechtsveldster Iris Hooijer.

Pirates doorbrak de puntloze stand hierna in de zesde inning. Nadat Damishah Charles was begonnen met een honkslag, nam Shomayra Franka de pitching bij Roef! over. Zij kreeg twee nullen via een velderskeus en een grounder, maar met een loopster op het derde honk haalde Rhowan Stuart hierna stevig uit en sloeg een 2-run homerun. De eerste homerun in het hoofdklasse-softbalseizoen 2022. In de volgende inning kwam Pirates opnieuw tweemaal tot scoren. Dit keer na een tweehonkslag van Damishah Charles en een stootslag-honkslag van Sanne van der Putten. Roef! wist hier in de eigen zesde en zevende slagbeurt niets meer tegenover te stellen op Mandy van der Maas, die het hele duel gooide voor Pirates, haar eerste complete game in de hoofdklasse.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse