HB Hoofdklasse

HCAW blijft ongeslagen en pakt koppositie

Foto: Martine van Wely

HCAW blijft ongeslagen en pakt koppositie

In de tweede speelronde van seizoen 2022 heeft HCAW de koppositie gepakt en verstevigd door DSS/Kinheim te sweepen. Ook L&D Amsterdam en Twins Oosterhout deden dit weekend goede zaken en delen nu de tweede plaats in de Hoofdklasse.

DSS/Kinheim – HCAW

In zijn thuiswedstrijd op zaterdag nam HCAW al vroeg een comfortabele voorsprong. RBI hits van onder meer Jair van Borkulo, Julian Goins en Jair Bogaerts zorgden voor een 6-0 voorsprong na vijf innings. Op het werpen van Dennis Burgersdijk kreeg na Hoofddorp Pioniers ook DSS/Kinheim nauwelijks grip. Toch wisten zij op een RBI-single van Matis Crouwel en een slimme loopactie van Thomas Bos twee runs te scoren. Jeandro Tromp vergrootte de marge echter in de zesde inning al weer naar vijf met een sac fly.

In de zevende inning leek er een ware comeback in de maak. DSS/Kinheim kreeg de honken vol dankzij een aantal vrije lopen en Bram Blokker sloeg een double naar het linksveld, waarop ook Milan Lammerts vanaf het eerste honk leek te gaan scoren om de achterstand zo terug te brengen tot 7-5. Hij bleek echter net tekort te komen en zo bleef de rally en daarmee de comeback steken op 7-4. HCAW zou later in de wedstrijd, mede dankzij de eerste Hoofdklasse homerun van Julian Goins, nog uitlopen naar een 11-6 overwinning.

Op zondag kreeg HCAW de voorsprong in de schoot geworpen toen zij in de eerste twee innings profiteerden van zeven vrije lopen en op slechts twee honkslagen vier runs wisten te scoren. Met de solo homerun van Nathan Berkel werd die voorsprong in de derde inning al 5-0. Die marge bleef tot het eind van de wedstrijd op het scorebord staan. Beide teams scoorden nog één run.

Gio de Graauw (9 in 5.2 IP) en Lars Huijer (8 in 3.1 IP) waren in Haarlem samen goed voor liefst zeventien strikeouts.

Box score (zaterdag)
Box score (zondag)

Quick Amersfoort – L&D Amsterdam

Na het gelijke spel in Amersfoort op donderdag werd er op zaterdag in Amsterdam opnieuw een spannende wedstrijd gespeeld. Het was Quick dat in de eerste inning een 0-1 voorsprong nam en in de vierde inning een 1-2 voorsprong nam, maar het werd Amsterdam dat het laatst lachte. In de zesde inning bleek een veldfout met volle honken voor Quick een hele dure. Dankzij die fout op de grondbal van Raphael Smeenk, draaide de regerend landskampioen de 1-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong. Ook aan het vierde Amsterdamse punt ging in de zevende inning een Amersfoortse veldfout vooraf. Kalian Sams bereikte het eerste honk door een fout en scoorde op de tweede RBI-double van de dag van Denzel Richardson. Beide teams scoorden in de achtste inning nog een run, maar closer Shairon Martis hield de deur in de negende inning op slot: 5-3 L&D Amsterdam.

Op zondag was de wedstrijd al heel snel niet spannend meer. Na twee Amsterdamse runs in de top of the first deed korte stop Alex Madera nog iets terug met een solo homerun, maar een inning later stond het al 7-1 voor Amsterdam, mede dankzij de RBI-triple van Denzel Richardson.

L&D Amsterdam starter Shurensley Daantji kreeg pas in de zeven de inning weer twee runs tegen, maar in de achtste en negende inning nog vier runs scoren en wist dat het genoeg was voor zijn win. Amsterdam won met 11-5 en bleef dit weekend dus ongeslagen.

Box score (zaterdag)
Box score (zondag)

Hoofddorp Pioniers -Twins Oosterhout

Ook in deze serie werd er op donderdag geopend met een gelijkspel. In eigen huis maakte Twins Oosterhout in de tweede wedstrijd al snel het verschil. Een RBI-single van Jason Halman in de eerste inning, een 2-run triple van Rayshelon Carolina en een sac fly van Railison Bentura in de tweede inning gaven Twins toen al een 4-1 voorsprong.

Dat bleek meer dan genoeg voor starter Ryan Huntington, die alleen in de zesde inning nog een RBI-single van Jorrit Penseel tegen kreeg. Relievers Ruben van de Koppel, Igami Chikara en Raf Cocu stonden in de laatste drie innings van de wedstrijd nog maar twee honklopers toe. Twins won in Oosterhout met 4-2.

In Hoofddorp zetten de Twins werpers hun goede vorm door. Simon Gross (4 IP), Jeffrey Levenstone (1 IP), Finn Kops (1 IP), Igami Chikara (2 IP) en Enrique Chevez (1 IP) stonden slechts vier honkslagen en geen enkele run toe. Aanvallend werd de ban al vroeg gebroken. In de vierde inning scoorde Twins vier runs op onder meer een two-run single van Rayshelon Carolina. In de vijfde werd op een dubbelspel, van de knuppel van Luuk Bun, nog een run gescoord. Bun beleefde zijn persoonlijke hoogtepunt in de achtste inning: toen sloeg hij zijn eerste homerun van het seizoen. Een solo shot op weg naar de 6-0 overwinning en zo bleef ook Twins ongeslagen.

Box score (zaterdag)
Box score (zondag)

RCH Memorie Sieraden – Storks

Na de donderdagse overwinning voor Storks waren de rollen in het weekend omgedraaid. Op zaterdag was op Kijkduin de Australische Jeremy Young veel te sterk voor de Haagse slagploeg. In een complete game gooide hij twaalf keer drie slag en kreeg hij slechts één onverdiend punt tegen. Toch was het nog lang spannend in Den Haag, want pas in de zesde inning brak RCH de wedstrijd open. Op hits van onder meer Paris Aguilera Zayas en Yurdion Martie scoorde RCH zes runs. Daarmee werd de basis gelegd voor de 9-1 overwinning.

Ook op zondag boekte RCH Memorie Sieraden een ruime overwinning. Starter Sebastian Kok gooide vijf solide innings op weg naar zijn eerste win van het seizoen, terwijl aanvallend rookies Mart Blijleven (2 uit 4, 2 RBI) en Paris Aguilera Zayas (1 uit 4, 2 RBI) en ervaren spelers Koen Werkman (2 uit 4, 1 RBI) en Jesse Aussems (2 uit 4, 1 RBI) uitstekend in vorm waren op weg naar de 10-3 overwinning. En zo staat nieuwkomer RCH na twee weekenden knap op drie overwinningen.

Box score (zaterdag)
Box score (zondag)

De samenvattingen van dit weekend laten vanwege het Paasweekend iets langer op zich wachten, maar zijn uiteraard ook deze week weer te zien op Honkbalsoftbal.tv!

De stand na twee speelronden:
#TeamWLDWIN %GB
1HCA
HCAW
6001.0000
2AMS
L&D Amsterdam
411.7501.5
2NEP
Curaçao Neptunus
3001.0001.5
2TWI
Twins Oosterhout
411.7501.5
5RCH
RCH Memorie Sieraden
330.5003
6STO
Storks
120.3333.5
7QUI
Quick Amersfoort
141.2504.5
8PIO
Hoofddorp Pioniers
051.0835.5
9DKI
DSS/Kinheim
060.0006

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse