SB Hoofdklasse

Overtuigende opening Olympia Haarlem; Unieke huldiging Nadine Marinus

Jessie van Aalst slaat een inside-the-park-homerun voor titelverdediger Olympia Haarlem, dat tweemaal overtuigend won bij Sparks Haarlem. Foto screenshot SDTV

Overtuigende opening Olympia Haarlem; Unieke huldiging Nadine Marinus

Op een zonovergoten maandag 18 april was het Opening Day voor regerend landskampioen Olympia Haarlem. In hun eerste wedstrijden van het seizoen 2022 gaven de softbalsters op Tweede Paasdag gelijk hun visitekaartje af, want er werd tweemaal overtuigend gewonnen bij Sparks Haarlem. Na een 3-7 overwinning in het eerste duel, volgde een klinkende 0-9, mercy-rule shutout in de tweede ontmoeting. Een prima start dus voor Olympia, dat op zaterdag een vrije dag had vanwege het oneven aantal teams in de softbal-hoofdklasse. Op maandag hoefde debutant Neptunus (dat twee dagen eerder begon met tweemaal winst) niet in actie te komen. In Enschede kwam Tex Town Tigers in de eerste wedstrijd tegen Roef! tot een 9-0 winst in een 5-inning wedstrijd. Hierna herstelde Roef! zich en won met 5-9 in het tweede duel. Het was een unieke dag op Sportpark ‘De Kroedkotten’, want alle speelsters van Tex Town Tigers speelden met hetzelfde rugnummer. Nadine Marinus speelt namelijk twintig seizoen onafgebroken in de hoofdmacht van de vereniging en om haar te huldigen met deze uitzonderlijke staat van dienst speelde iedereen met haar rugnummer acht. In Amsterdam was er eveneens een puntendeling tussen Amsterdam Pirates en Onze Gezellen. De thuisploeg won eerst met 6-5, waarna de Haarlemse tegenstander het tweede duel met 5-9 in winst omzette.

De stand: Neptunus 2-4, Olympia Haarlem 2-4, Amsterdam Pirates 4-4, Roef! 4-4, Sparks Haarlem 4-4, Onze Gezellen 4-2, Tex Town Tigers 4-2.

Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem had een slagvaardige middag op het Haarlemse Noordersportpark, dat door de jaren heen het decor is geweest van vele memorabele softbalwedstijden. In zowel de vrouwen- als de mannencompetities, maar ook tijdens Europa Cup-toernooien, Europese Kampioenschappen en natuurlijk tijdens de befaamde Haarlemse Softbal Weken. Wat zou het toch leuk zijn als er weer eens een Softbal Week kon worden georganiseerd! Op Tweede Paasdag was het een gezellig, maar vooral ook zonovergoten samenzijn. Op de eerste confrontatie tussen de Holland Series-finalisten van vorig seizoen waren vele softbal-liefhebbers afgekomen en dus was het een feest der herkenning. Vooral omdat iedereen weer samen kon genieten van prima softbal en het er dus weer ‘normaal’ uitzag. Op het veld was Olympia Haarlem de smaakmaker en zorgde voor aanvallende hoogstandjes tegen Sparks Haarlem, dat duidelijk nog onderbezet is. In de eerste wedstrijd liet Olympia tien honkslagen noteren, in het tweede duel waren dat er twaalf.

Even wist Sparks Haarlem in het openingsduel een achterstand terug te brengen tot één punt verschil, maar een 4-run rally van Olympia Haarlem bleek daarna onoverbrugbaar. Nadat Olympia de score had geopend in de tweede inning na een honkslag van Franka van Dijk, tekende Jessie van Aalst voor het aanvallende hoogtepunt in de derde slagbeurt. Met twee uit en Cindy van der Zanden (honkslag) op het eerste honk, dreunde de MVP van de Holland Series van vorig jaar de bal langs de rechtsveldlijn. Tegen de tijd dat de bal richting infield terugkeerde was de snelle Van Aalst al op weg naar de thuisplaat en kreeg een 2-run, stand-up-inside-the-park-homerun op haar naam. Sparks Haarlem kwam in de derde inning terug met twee onverdiende punten, dankzij een 2-run single van Riangela Flanegin. Daar stond echter een 4-run rally van Olympia tegenover in de vijfde inning. Dit keer met slagwerk van Brenda Beers (driehonkslag), Cindy van der Zanden (honkslag), Jessie van Aalst (stootslag-honkslag) en pinch-hitter Anna Prins (2-run single).

Samenvatting van het eerste duel tussen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem door SDTV

In de tweede wedstrijd werd de slagploeg van Sparks Haarlem in bedwang gehouden door pitchers Lisa Hop en Jessie van Aalst. Beiden stonden slechts één honkslag toe. Lisa Hop een comeback-infield-hit van Kimberly Jones in de derde inning, Jessie van Aalst een klap door het midden van Lorraine Kieft. Na haar inside-the-park-homer zorgde Van Aalst nog voor iets bijzonders in dit duel. Doordat ze de laatste twee complete innings gooide, nadat ze de pitching had overgenomen bij een voorsprong, kreeg Jessie van Aalst een save op haar naam. Zij werd daarmee de eerste werpster die een save krijgt volgens deze nieuwe score-regel. In voorgaande seizoenen moest de laatste pitcher altijd minimaal drie complete innings hebben gegooid om voor een save in aanmerking te kunnen komen.

Aanvallend waren er hoofdrollen voor Brenda Beers en Franka van Dijk. Met 0-2 voorsprong sloeg Beers een 3-run homerun in de tweede inning. De international sloeg 3-uit-3, nadat ze in de opener al 3-uit-4 was geweest. Van Dijk, dit seizoen nieuw in de Olympia-ploeg, sloeg eveneens 3-uit-3 met drie binnengeslagen punten. Haar tweede honkslag in het duel leverde in de derde inning twee punten op en verhoogde de stand naar 0-7. Een honkslag van Mariëlle Vleugels en de derde hit van Franka van Dijk zorgden in de vierde inning voor nog eens twee punten. En Sparks? Dat wist alleen in de tweede inning in scoringspositie te komen. Met een ruime 0-7 achterstand kreeg de thuisploeg met één uit drie honken in bezit via Denice van Dijk (geraakt werpster), Nina Oomes (vier wijd) en KImberly Jones (infield-hit), maar een strikeout en grounder maakten een einde aan deze scoringskans.

Samenvatting van het tweede duel in Haarlem door SDTV

Tex Town Tigers vs. Roef!

Het was een opmerkelijk gezicht in Enschede, alle speelsters van Tex Town Tigers met rugnummer acht. Een unieke manier van deze vereniging om Nadine Marinus te huldigen. Door de jaren heen verhuisden vele TTT-speelsters naar andere verengingen, vooral in het westen van het land. Enkele daarvan keerden na een paar uitstapjes in binnen- of buitenland weer terug (zoals Lindsey Meadows, Merel Oosterveld, Myrthe Smid, Britt Vonk, Dinet Oosting, Laura Wissink). Maar Nadine Marinus bleef TTT altijd trouw en dat doet ze nu al twintig seizoenen op rij. Op 17 april 2003 maakte ze haar debuut in het eerste team en sindsdien heeft ze alles meegemaakt, kampioenstitels, degradatie, Europa Cup-overwinningen en natuurlijk elk jaar een Mastenbroek Toernooi. Hoewel het eerste honk de vertrouwde stek is van de oud-international was (en is) ze op verschillende posities inzetbaar. Maar vandaag was ze in beide wedstrijden eerste honkvrouw en sloeg ze drie honkslagen en had ze twee binnengeslagen punten. Nadine, gefeliciteerd met deze bijzondere mijlpaal!

In de eerste wedstrijd gebruikte TTT twee innings om negenmaal tot scoren te komen. Er was een 4-run rally in de derde en een 5-run rally in de vierde slagbeurt. De eerste reeks punten kwam tot stand dankzij back-to-back RBI-doubles van Lizzie Clarijs (twee punten) en Dinet Oosting (één punt), waarna het vierde punt werd gescoord na een honkslag van Nadine Marinus. Een inning later was er met twee uit opnieuw productief slagwerk. Eerst een puntscorende honkslag van Annemiek Jansen en na een pitcherswissel een 2-run double van Dinet Oosting en een 2-run homerun van Laura Wissink.

Roef!, dat in de eerste ontmoeting niet verder kwam dan drie honkslagen, was beter op dreef in het tweede duel met twaalf honkslagen. Er werd een snelle 0-3 voorsprong genomen, ondermeer via een 2-run homerun van Isa Los in de derde inning. TTT kwam terug tot 2-3, dankzij een 2-run single van Britt Vonk in de vierde beurt, maar vanaf de vijfde inning nam Roef! meer afstand. Toen was het de ploeg uit Moergestel dat tot een 4-run rally kwam en nu was het Onaisha Franka die voor een prima uithaal zorgde met eeen 3-run homerun. Deze klap bleek beslissend, want hoewel TTT nog terugkwam tot 4-7 op een honkslag van Laura Wissink, scoorde de Brabantse ploeg nog een paar punten in de zesde en zevende inning. Bovendien had winnende werpster Marjolein Merkx een prima optreden met acht strikeouts en gooide ze een complete game. In de tweede helft van de zevende inning was het Nadine Marinus die voor het laatste punt in de wedstrijd (en voor TTT) zorgde met een opofferingsslag. En dat was heel toepasselijk, want het was immers haar dag.

Amsterdam Pirates vs. Onze Gezellen

Op het Loek Loevendie Ballpark was het Amsterdam Pirates dat een 4-run rally realiseerde in de eerste wedstrijd. Maar de thuisploeg boekte uiteindelijk een nipte winst tegen Onze Gezellen, dat in de zevende inning sterk terugkwam. Pirates opende de score in de eerste inning (honkslag Jeske Meewisse), maar Onze Gezellen kwam langszij in de tweede inning (honkslag Masha Meloni). Even later doorbrak Pirates de gelijke stand met vier punten in de tweede slagbeurt. Dat gebeurde via een tweehonkslag van Damishah Charles, een honkslag van Stacy Groot (twee punten) en een opofferingsslag van Rhowan Stuart. Deze rally bleek uiteindelijk doorslaggevend voor het eindresultaat. OG pakte nog een punt terug, maar Pirates scoorde een beslissend insurance run na een wilde worp in de vierde inning. Hierdoor was de stand 6-2 bij het ingaan van de zevende inning. Maar we hebben in dit nog jonge seizoen inmiddels geleerd dat er van alles mogelijk is. Zo begon honkbalkampioen L&D Amsterdam Pirates twee weken geleden op Opening Night in de honkbal-hoofdklasse met een 18-1 voorsprong aan de zevende inning tegen promovendus RCH Memorie Sieraden. Bijna vijftig minuten laten stond RCH met 18-24 voor… Zo ver lieten de Pirates-softbalsters het niet komen. De ploeg kreeg weliswaar drie punten tegen, maar hield de voorsprong vast. Honkslagen van Isa Smit, Babs de Jonge en Sarah Evers brachten de stand op 6-5. Maar met nog twee loopsters op de honken maakte een grounder een einde aan de wedstrijd.

In de tweede wedstrijd nam Onze Gezellen vanaf het begin het heft in handen en kwam in de eerste drie innings gelijk negenmaal tot scoren. Hierna werd de Haarlemse ploeg puntloos gehouden, maar de voorsprong was voldoende. OG begon goed met een lead-off triple van Isa Smit, gevolgd door een tweehonkslag van Masha Meloni. Hierna werden nog twee punten toegevoegd op klappen van Sarah Evers en Yarah Zuiver. Onze Gezellen bleef hierna scoren. In de tweede inning via geraakt werpster met volle honken en een wilde worp. Een 4-run rally volgde in de derde inning. Dat gebeurde op twee grounders, een fout en een honkslag. Pirates wist tegenover deze reeks punten in elk van de eerste drie innings eenmaal te scoren. En met een 3-9 achterstand wist Pirates ook in de vierde en vijfde inning nog eenmaal te scoren, maar daar bleef het bij.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse