Honkbal

SportAmerika Pro Update: Profar start sterk, moeizaam debuut Jansen

Foto: Dennis Poroy

SportAmerika Pro Update: Profar start sterk, moeizaam debuut Jansen

Tekst: Hans Mulder

Na een lange lockout was het vorige week dan eindelijk Opening Day! De dag waar iedere honkballiefhebber naar uitkijkt. SportAmerika brengt ook dit seizoen weer wekelijks een overzicht van de verrichtingen van “onze jongens” in de majors. Ozzie Albies begon het seizoen als kampioen, Kenley Jansen veranderde van uniform en helaas zullen we Andrelton Simmons en Carter Kieboom nog even moeten missen. Hoe het iedereen in deze eerste week verging, lees je in de eerste SportAmerika Pro Update van het nieuwe seizoen!

SEIZOENSSTATS: 24 AB, .250/.387/.458, .845 OPS, 3 R, 5 RBI, 2 2B, 1 HR, 0 SB, 151 OPS+

Het was een druk eerste weekend voor Ozzie Albies. Huldiging hier, ceremonie daar en tussendoor moest de wereldkampioen ook nog aantreden tegen de Cincinnati Reds. De tweedehonkman ontving tijdens het eerste weekend van het seizoen onder meer zijn tweede Silver Slugger Award. Albies was één van de Braves met 30 homeruns vorig seizoen. Dat waren er 6 meer dan in 2019. Toen mocht hij zijn eerste Silver Slugger in ontvangst nemen.

KOUDE START

Tijdens de eerste serie van deze jaargang had Albies het moeilijk aan slag. In z’n tweede AB kwam hij door met een single en dat was meteen zijn laatste officiële hit. De wereldkampioen van 2021 begon 2022 met een 6-3 nederlaag, maar Albies en de zijnen trokken dit in de tweede volgende wedstrijden recht. Mede dankzij de eerste RBI van Ozzie Albies hadden de Braves in de tweede ontmoeting al na drie innings een comfortabele 7-0 voorsprong. Deze werd echter nog bijna te grabbel gegooid, maar verder dan 7-6 kwam Cincinnati niet.

Middels een sac fly in de eerste inning hielp Albies zaterdag ploeggenoot Austin Riley over de thuisplaat. Het was voor de tweedehonkman zijn tweede RBI van het jaar en voor de Braves de tweede run van de wedstrijd. Dit bleek voldoende, want de Reds moesten het met één run stellen.

Zondag kregen de Braves te maken met Hunter Greene, die de titelhouder aardig in de tang had. Albies dwong twee walks af, maar het waren vooral de Reds die de lakens uitdeelden. Cincy won met 6-3 en Albies was in zijn overige slagbeurten 0-for-2. Met 1 hit in 10 AB’s sloot de infielder deze serie af.

Met een .083 batting average begon Albies aan de serie van drie tegen Washington. Daarin werd het gemiddelde aardig opgevijzeld en dat was met name te danken aan de tweede ontmoeting. De eerste, met 11-1 verloren, wedstrijd was Albies 1-for-4 met zijn eerste double én eerste run van dit seizoen. Daarna ging het hard.

EERSTE LONG BALL

Dinsdag vond de infielder het tijd eens flink tekeer te gaan met zijn knuppel. Zijn tweede double kwam al in de tweede inning en bracht 2 runs binnen. In de achtste was daar ook zijn eerste homerun van 2022. De Braves waren al lang en breed in veilige haven, maar de tik van Albies maakte er nog 14-3 van. Het werd uiteindelijk 16-4.

Juan Soto kon dinsdag niet echt genieten van zijn honderdste homerun in de majors, maar de series finale maakte nog wat goed voor de jonge superster. Aan de hand van Joshua Gray waren de Nats woensdag met 3-1 te sterk voor Atlanta, dat ’t moest doen met slechts 3 hits. Eén daarvan kwam op naam van Albies.

De tweede honkman bereikte met een single het eerste honk en probeerde vervolgens tevergeefs het tweede te stelen. Met 5 hits in 12 AB’s en 3 RBIs ziet het er statistisch gezien niet slecht uit, maar Albies en de Braves zullen voornamelijk balen van de verloren serie tegen deze Nats.

SEIZOENSSTATS: 21 AB, .263/.333/.316, .649 OPS, 3 R, 1 RBI, 1 2B, 0 HR, 0 SB, 91 OPS+

Xander Bogaerts wreef zich waarschijnlijk in zijn handen toen hij het schema voor 2022 onder ogen kreeg. Tijdens het eerste weekend van ’t seizoen trof Bogaerts met zijn Boston Red Sox namelijk aartsrivaal New York Yankees. Een tegenstander die Bogaerts vorig seizoen goed lag. De lijn trok hij door in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Al in zijn eerste AB kon hij, na 4 pitches, z’n eerste hit afvinken. In de zesde inning kon er ook een vinkje achter zijn eerste double.

Met zijn tweede single van de dag leek Xander Bogaerts in de tiende inning Boston aan de zege te helpen. Jonathan Araux kon scoren na de hit, maar die RBI was niet genoeg voor de overwinning. Die ging namelijk in de elfde inning naar de Yankees. Bogaerts liep in dit duel een lichte hamstringblessure op, maar speelde wel “gewoon” de overige twee wedstrijden.

Na drie strikeouts in de tweede ontmoeting was Bogaerts in de derde en laatste wedstrijd weer belangrijk met een hit en een run. Dit was ook de enige wedstrijd die door Boston gewonnen werd. Xander Bogaerts sloot deze eerste serie van het seizoen af met 4 hits in 11 at-bats, 1 RBI en 3 runs.

NOG ZOEKENDE

Vanuit New York vlogen de Red Sox door naar Detroit voor een ontmoeting met de Tigers. Met 0-for-4, 2 K’s en een 3-1 nederlaag begon dit niet goed voor Xander Bogaerts. Met een hit in 4 AB’s herstelde de kortestop zich dinsdag enigszins, maar zijn slaggemiddelde duikelde verder naar beneden.

Dit stond na vijf wedstrijden op .263. Nog steeds niet slecht, maar dit ligt vooral aan de eerste wedstrijd tegen de Yankees (3-for-5). De Red Sox herpakten zich met een 3-1 overwinning en het laatste treffen ging met 9-7 naar de bezoekers. Bogaerts bleef dit keer aan de kant. Of dit nog met zijn hamstring te maken had of een “geplande” rustdag was, is niet duidelijk.

SEIZOENSSTATS: 302 AB, .158/.200/.211, .411 OPS, 1 R, 2 RBI, 1 2B, 0 HR, 0 SB, 48 OPS+

Didi Gregorius bleef de Phillies trouw. Of ze daar in Philadelphia dan weer zo bij van worden, is weer een tweede. Zonder enige vorm van twijfel kunnen we wel stellen dat de geboren Amsterdammer wel eens betere seizoenen heeft gekend. Zijn .209 batting average was al niet best en defensief hield het ook al niet over (.953 fld%). Vanwege het mooie weer deze week bekijken we het van de zonnige kant. In 2022 kan het voor Didi Gregorius eigenlijk alleen maar beter gaan.

Dit zal ook wel moeten, want Sir Didi voelt inmiddels de hete adem van de 24-jarige Bryson Stott in zijn nek. Een rookie die maar al te graag de plek van Gregorius wil overnemen. Het is dus aan de international om daar geen aanleiding toe te geven. Zijn eerste AB van deze jaargang eindigde in een strikeout, maar in zijn tweede slagbeurt maakte Gregorius dit ruimschoots goed. Zijn single liet Rhys Hoskins de thuisplaat passeren voor de vijfde run namens de Phillies. Philadelphia zou deze thuiswedstrijd op Opening Day uiteindelijk met 9-5 winnen van de Athletics.

In de tweede ontmoeting kreeg Gregorius 2 K’s om zijn oren. Hij bleef dit keer zonder hit (0-for-4) maar won met de Phillies wel weer. Nu met 4-2. Stott nam de laatste wedstrijd van het openingsweekend voor zijn rekening. Vanuit de dug-out zat Gregorius zijn ploeg met 4-1 onderuit gaan.

WISSELVALLIG

Die ene dag rust deed Didi Gregorius schijnbaar goed, want tijdens de eerste wedstrijd tegen de New York Mets werkte hij aardig aan zijn slaggemiddelde. Daarvoor moest hij wel geduld hebben, want weer opende de kortestop een serie met een strikeout. In de zevende en achtste inning ging het veel beter.

Eerst was daar zijn tweede single van 2022 om in de achtste inning zijn eerste double af te vinken. Die tweehonkslag bleek voor de eindstand van doorslaggevend belang. Weer was het Hoskins die scoorde na de RBI-double en dankzij deze RBI-double werden de Mets met 5-4 verslagen. In de twee wedstrijden die volgden, zweeg de knuppel van onze landgenoot. Hij stond daarin niet alleen.

Tylor Megill stond in de tweede wedstrijd slechts 3 hits toe en leidde de Mets naar een 2-0 zege. Woensdag scoorde Gregorius zijn eerste run van het seizoen. Hij kreeg vier wijd in de zesde inning en zou deze walk later afstraffen. De Mets hadden echter op dat moment al 8 runs gescoord en hun schaapjes al op het droge. Gregorius sloot zijn eerste week af met een .158 BA en daar kan hij onmogelijk tevreden over zijn.

SEIZOENSSTATS: 2.0 IP, 0-0 (0 SV), 13.50 ERA, 2.000 WHIP, 2.52 FIP, 3 R, 3 ER, 1 BB, 2 K, 36 ERA+

Voor veel mensen één van de meest verrassende moves van dit off-season, zo verrassend dat er nog geen officieel . Kenley Jansen leek in LA tot het meubilair te behoren en daar zijn gehele carriere door te brengen. Leek, inderdaad. Een paar dagen nadat Freddie Freeman neerstreek in Los Angeles pakte Jansen het vliegtuig naar Atlanta. De closer tekende voor één seizoen. Eindelijk mocht Jansen het uniform dragen waar hij als kind van droomde. Hij zag Andruw Jones uitblinken bij de Braves en broer Ardley speelde eind jaren negentig in de organisatie.

Het was voor Alex Anthopoulos, general manager van de regerend kampioen, niet vanzelfsprekend dat Jansen werd vastgelegd. Will Smith presteerde vorig seizoen goed als closer van de Braves en AA wilde eerste zijn mening weten. Na diens fiat werd Jansen aangetrokken als de nieuwe closer en mocht hij op vrijdag 8 april debuteren. Laten we heel voorzichtig zeggen dat dit niet van een leien dakje ging en er nog ruimte voor verbetering is.

SNEL VERGETEN

Jansen had 30 pitches nodig tegen de Reds en werd drie keer geraakt. Joey Votto was de eerste slagman die Jansen in zijn nieuwe uniform tegenover zich kreeg en de veteraan kreeg na 6 pitches een vrijgeleide naar het eerste honk. Stephenson kwam vervolgens door met een single. Na 9 pitches had Jansen twee honklopers en nog geen enkele uit. Dat veranderde toen Nick Senzel met drie slag kon gaan zitten.

Helaas voor de closer was hij daarmee nog lang niet uit de brand. De Reds zouden 3 runs scoren en hun achterstand verkleinen naar 6-7. Pas na 30 pitches werd Jonathan India de laatste nul. En hadden de Braves hun eerste zege van het seizoen te pakken. Zijn tweede optreden, woensdag tegen de Nationals, ging al veel beter. Dit keer begon Jansen met een 1-3 achterstand aan zijn inning. Washington had al vroeg toegeslagen en het was aan Kenley Jansen om de achterstand niet op te laten lopen.

Maikel Franco zette zijn slaghout tegen de bal, maar werd de eerste uit. Jansen had 5 pitches nodig om Lane Thomas uit te krijgen. Alcides Escobar werd de derde en laatste nul. Hij kon na een strikeout weer plaatsnemen in de dug-out. Na zijn matige optreden tegen de Reds kon Kenley Jansen dit wel gebruiken. Een snelle inning en een ERA dat werd teruggebracht naar 13.50. In de gelijkmakende negende konden de Braves overigens geen potten breken.

Wat voor Carter Kieboom het seizoen van zijn definitieve doorbraak moest worden, dreigt uit te lopen op een sportief drama. De infielder van de Washington Nationals kampt met een onderarmblessure en is in maart al op de gevreesde 60-day injured list gezet. Dit betekent dat hij pas eind mei zijn opwachting kan maken, maar zelfs dat lijkt vrij optimistisch.

Volgens Kieboom, vorig seizoen goed voor 20 RBIs, 6 homeruns en een mager .207 BA, kwam deze blessure vanuit het niets. De beoogde derdehonkman van de Nationals bereidde zich op een normale manier voor op een wedstrijd en kreeg opeens last.

SEIZOENSSTATS: 17 AB, .353/.476/.765, 1.146 OPS, 2 R, 7 RBI, 1 2B, 2 HR, 0 SB, 223 OPS+

Jurickson Profar begon vorige week aan zijn derde seizoen in dienst van de San Diego Padres. De bijzonder ambitieuze San Diego Padres. Op Profar kleeft nog altijd het stempel van het voormalig top prospect, maar slechts bij vlagen maakt hij dit een beetje waar. Tijdens het eerste weekend was daar zo’n vlaag. Profar was direct belangrijk voor de Padres en zo zal hij het graag zien. Om over zijn club maar te zwijgen.

Vier hits. Meer kregen de San Diego Padres niet voor elkaar tijdens Opening Day. Eén van die hits kwam wel op naam van Jurickson Profar. In de vierde inning kwam hij door met een single en was daarmee alvast van de nul af. De Friars kwamen met een 2-0 voorsprong uit die inning en dat leek ook stand te houden. Tot in de negende inning Seth Beer de wedstrijd op zijn kop zette met een 3-run homerun namens de Arizona Diamondbacks, die met 4-2 wonnen.

IN ZIJN EENTJE

Die nederlaag werd vorige week vrijdag eigenhandig door Profar goedgemaakt. Met Eric Hosmer aan boord sloeg de outfielder in de zesde inning zijn eerste homerun van dit seizoen. Hij zette daarmee de Padres op een 2-0 voorsprong. Dankzij een RBI van onze landgenoot in de achtste inning werd het ook nog 3-0 voor de bezoekers uit San Diego. Die runs waren ruim voldoende, want starter Sean Manaea en de bullpen hielden de Diamondbacks van het bord.

Met die 2-run homerun was de koek voor Jurickson Profar nog altijd niet op in de woestijn. Na een vrije zaterdag rolde hij zondag opnieuw met zijn spierballen. Al in de tweede inning brak hij het moraal van de tegenstander met z’n tweede long ball van 2022. Deze leverde de Padres 4 runs op, want het betrof in dit geval een grand slam. San Diego kon daardoor al heel snel afstand van de tegenstander nemen en de wedstrijd met 10-5 naar zich toe trekken.

MINDER PRODUCTIEF

Met 3 hits, 6 RBIs en 2 homeruns kon Profar terugkijken op een uitstekend eerste weekend. De Padres zetten koers naar San Francisco en ook daar was de outfielder belangrijk in de eerste wedstrijd. Zijn infield single liet Manny Machado de gelijkmakende run (1-1) scoren in de vierde inning. In de late innings liepen de Padres naar een 4-2 zege. Jurickson Profar was inmiddels bezig aan een 4-game hitting streak, maar kreeg dinsdag rust.

Hij kwam weliswaar laat in de wedstrijd, maar maakte niet de gang naar het slagperk. De 13-2 nederlaag ging dan ook grotendeels aan hem voorbij. In de derde en laatste wedstrijd tegen de Giants bereikte Profar twee keer de honken. Met al 2 nullen op het bord kwam hij in de zevende inning door met z’n eerste double van het seizoen. In de negende, met twee honken bezet, werd hij geraakt door de pitcher.

De Padres zetten daarmee nog wat druk op de Giants, maar de thuisploeg overleefde en won met 2-1. Ondanks de nederlaag in deze serie kan Profar terugkijken op een goede eerste week. Met 2 homeruns, 7 RBIs en 6 hits is hij wel eens slechter aan een seizoen begonnen. Zijn .353 batting average mag er overigens ook zijn.

SEIZOENSSTATS: 23 AB, .217/.250/.435, .685 OPS, 2 R, 3 RBI, 2 2B, 1 HR, 0 SB, 67 OPS+

Voor het derde seizoen op rij begint Jonathan Schoop in het uniform van de Detroit Tigers aan het seizoen. Het team staat in de steigers en kan de ervaring van de infielder goed gebruiken. Schoop sloot 2021 af met een acceptabel aantal van 84 RBIs en 22 homeruns. Zijn .278 batting average was gelijk aan dat van 2020, maar toen was het seizoen ingekort vanwege de pandemie. Een jaar eerder, in 2019, kwam de international uit op een slaggemiddelde van .256.

Aan slag kon het nieuwe seizoen nauwelijks beter beginnen voor Schoop. Zijn Tigers keken in de tweede inning weliswaar al tegen een 3-0 achterstand aan, maar met zijn double tekende Jonathan Schoop voor de eerste hit namens Detroit. Hoewel hij in zijn volgende at-bats niet verder kwam dan een HBP in de achtste inning, sloegen de Tigers in de negende genadeloos toe. Liam Hendriks moest namens tegenstander Chicago White Sox de 4-3 voorsprong even over de streep trekken, maar faalde in die opzet. Detroit trakteerde hem om 2 runs en won met 5-4.

Voor de Tigers bleef het ook bij die ene overwinning in het openingsweekend. In de zesde inning van de tweede ontmoeting noteerde Schoop z’n eerste RBI van het seizoen na een fielder’s choice. In de negende kwam hij door met een single, maar aan de 5-2 nederlaag veranderde dit niets. Met een 0-for-3 in de derde wedstrijd sloot Schoop zijn eerste weekend af. De Tigers waren tandeloos in dit duel en gingen met 10-1 de bietenbrug op. Met 2 hits in 11 AB’s en één RBI was deze serie voor onze landgenoot geen doorslaand succes.

VLEES NOCH VIS

Op het moment dat de White Sox de deur achter zich sloten, waren die andere Sox al in aantocht. Net als in de serie tegen Chicago was Schoop opnieuw goed voor een hit in het eerste treffen. De infielder moest wachten tot de achtste inning en daarin kwam hij door met zijn eerste double van 2022. Miguel Cabrera kon daarop door naar drie, maar verder dan dat kwam de veteraan niet. Voor het resultaat maakte dit geen verschil, want met 3-1 ging de zege naar Detroit. I

In de derde inning van ’t tweede duel mocht Schoop zijn tweede RBI bijschrijven. Dustin Garneau kon scoren na de single van de international, die er even later zelf 3-0 van maakt. Helaas voor de Tigers werd Boston in de zesde inning wakker. Zij gingen er met een 5-3 overwinning vandoor. Een dag later scoorden de Tigers in de eerste inning en deze run kwam volledig op naam van Jonathan Schoop. Hij ramde de bal het park uit voor zijn eerste homerun en zijn derde RBI. Die voorsprong hield geen stand, want de Red Sox wonnen de wedstrijd en daarmee de serie: 9-7.

Na zes jaar in de American League te hebben gespeeld, keert Andrelton Simmons terug in de National League. De kortestop tekende dit off-season een éénjarig contract bij de Chicago Cubs, maar daar beleven ze nog weinig plezier aan hun Oranje-international. Simmons meldde zich voor Spring Training met een schouderblessure. Deze bleek ernstig genoeg om hem tijdens het openingsweekend aan de kant te houden.

De defensieve kracht van Simmons moet vooral pitcher Marcus Stroman en Kyle Hendricks gaan helpen. Zij vertrouwen in de regel veel op hun verdediging. Aan slag liet de vervanger van Simmons al op Opening Day van zich horen. Nico Hoerner had de eer de eerste homerun van het nieuwe seizoen te slaan.

Chad Tromp hoeft voorlopig niet te rekenen op veel speeltijd in de hoofdmacht van de Atlanta Braves. Op 12 april werd hij ge-DFA’d en momenteel is hij dus clubloos.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal