Honkbal

Rick van den Hurk beëindigt honkballoopbaan

Foto: Henk Seppen

Rick van den Hurk beëindigt honkballoopbaan

Rick van den Hurk heeft een punt gezet achter zijn actieve honkballoopbaan. Dit maakte de 36-jarige oud-international op vrijdag bekend op zijn Instagram-account. ‘The Holland Hammer’ gaat met zijn 19-jarige profloopbaan, die hem van Amerika, via Zuid-Korea naar Japan bracht, de boeken in als één van de meest succesvolle Nederlandse honkballers aller tijden.

In Nederland speelde van den Hurk louter als jeugdhonkballer voor PSV, Ban Topa en Twins Oosterhout. Op 16-jarige leeftijd werd hij gescout door de legendarische scout Chicho Jesurun, aan wiens Play Ball Camp hij deelnam in Florida.

De toenmalige Florida Marlins lieten hun oog op de catcher van den Hurk vallen en gaven hem in 2002 een contract. De Brabander maakte in 2003 zijn profdebuut voor de Gulf Coast League Marlins (Rookie Ball), waar hij vanwege zijn sterke arm werd ingezet als werper.

Major League debuut

De Veldhovenaar doorliep alle niveau’s van de Minor League en presteerde zo goed dat hij in 2007 zijn Major League-debuut mocht maken voor de Marlins. Op 10 april van dat jaar gooide hij tegen de Milwaukee Brewers 4.2 innings, waarin hij slechts één punt tegen kreeg en vijf keer drie slag gooide.

van den Hurk in actie voor de Marlins (Foto: AP)

In delen van zes seizoenen kwam van den Hurk uiteindelijk tot 50 wedstrijden voor de Marlins, de Baltimore Orioles en de Pittsburgh Pirates, voordat hij begon aan een nieuw avontuur.

Superster in Azië

In 2013 maakte hij bekend zijn loopbaan te vervolgen in de Zuid-Koreaanse KBO bij de Samsung Lions. Dat bleek een geweldige beslissing, want in Korea groeide hij uit tot een superster. Hij won met de Lions twee keer de Korean Series en in zijn tweede seizoen ging van den Hurk 13-4 met een 3.18 ERA. Dat seizoen leverde hem als free agent een contract op in de nog hoger aangeschreven Japanse NPB bij de Fukuoka SoftBank Hawks.

Het kostte de Nederlander niet veel tijd om de harten van de Japanse fans te stelen. In zijn eerste seizoen bij de Hawks ging hij 9-0 met een ERA van 2.52 en in zijn eerste seizoen werden de Japan Series gewonnen. In zijn tweede seizoen won hij vijf wedstrijden voordat hij zijn eerste loss pakte. De reeks van veertien overwinningen zonder een nederlaag was een nieuw record voor een rookie in de NPB.

Rick van den Hurk werd een superster in de NPB

Met de Hawks werd van den Hurk in totaal vijf keer kampioen en ook in zijn laatste seizoen in Japan, waarin hij uitkwam voor de Tokyo Yakult Swallows, werd zijn team kampioen. Helaas kwam hij vanwege hardnekkige blessures de laatste jaren steeds minder vaak in actie op het hoogste niveau.

Team Kingdom of the Netherlands

Vanwege zijn vroege overstap naar het profleven in Amerika kwam van den Hurk niet vaak in actie voor Team Kingdom of the Netherlands. Hij gooide alleen voor Oranje tijdens de succesvol verlopen edities van de World Baseball Classic in 2009 en 2017. In 2009 startte van den Hurk tegen Puerto Rico (3.1 IP, 0 R) en Team USA (2.0 IP, 1 ER) en in 2017 gooide hij tegen Zuid-Korea (4 shutout innings), Japan (3 IP, 5 R) en de halve finale tegen Puerto Rico (2.2 IP, 2 R).

Afscheid

Op zijn Instagram kondigt hij vandaag zijn afscheid aan met de volgende tekst:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal