Honkbal

Een Brabander in de grounds crew van Kauffman Stadium

De voltallige Grounds Crew van 'Opening Day'. Maurice staat in het midden (hij draagt het witte jack)

Een Brabander in de grounds crew van Kauffman Stadium

Stel je het eens voor: Maurice de Brouwer, grounds crew medewerker van Twins Oosterhout liet zich ooit eens ontvallen dat hij wel eens met eigen ogen wilde zien hoe de grounds crew van een honkbalteam uit de Major League werkte.

Die wens bereikte Adonis Kemp, de hoofdcoach van Twins. Niet lang daarna stond Maurice op Schiphol. Klaar voor een vlucht naar Kansas City. Een al geplande reis naar zijn dochter Emma die daar softbalt en studeert. Maar er gebeurde nog iets: hij kreeg de kans om bij de Kansas City Royals achter de schermen mee te kijken naar het reilen en zeilen van hun grounds crew. Zijn droom werd werkelijkheid.

Hoe kwam de afspraak tot stand?

Kaufmann Stadium

“Tijdens een gesprek bij Twins had ik het terloops eens aangeroerd: zou best wel eens mee willen kijken bij een team in Major League Baseball. Kijken hoe hun grounds crew functioneert.” “Adonis reageerde met de vraag of hij m’n e-mailadres mocht hebben, dan ging hij ‘even wat contacten aanboren’.

De dinsdag voordat ik zou vertrekken kwam het verlossende woord. ‘Het is voor elkaar.’ Ik kreeg contactgegevens per mail en kon – behalve mijn dochter zien – ook een diepgewortelde wens in vervulling laten gaan. Ik kon terecht bij de Kansas City Royals.”

Mocht je alleen kijken en vragen stellen? Of kon je ook aan het werk?

“De eerste dag mocht ik kennismaken met Trevor Vance, officieel de Senior Director Groundskeeping & Landscaping. Wij zouden zeggen: de baas van de grounds crew. Na een korte kennismaking met hem en met mijn ‘tijdelijke’ collega’s kon ik ook direct aan het werk. Onder het praten door ondersteunende werkzaamheden verrichten en vooral ook goed in mij opnemen hoe alles daar in zijn werk ging.”

In de tussentijd kwam Opening Day dichter en dichterbij. Dat was ook voor het eerst dat ik in Kauffman Stadium kwam. Zelfs als het stadion nog leeg is, is het al een imposant gezicht.  Bij de Twins ben ik gewend aan ongeveer 250 zitplaatsen. Hier waren het er meer dan 35.000!

De wedstrijd van Opening Day ging tussen de Kansas City Royals en de Cleveland Guardians. Daags voor deze wedstrijd vroeg ik waar ik een kaartje kon kopen. Tot mijn verrassing was de toegangskaart samen met een parkeerkaart al voor mij geregeld. “Maar, vervolgde Trevor, je kunt dan natuurlijk op de tribune gaan zitten, maar je mag ook meewerken als een full member van de crew.” Die keuze was snel gemaakt.

“Ik kreeg een uniform en kon aan het werk.” Voor de wedstrijd logo’s op het veld aanbrengen en verder tal van ondersteunende werkzaamheden doen. En natuurlijk mijn ogen goed de kost geven. Spelers die op een paar meter afstand aan hun warming up bezig zijn, maak je per slot van rekening niet alle dagen mee.

Het volkslied en andere bijzondere gebeurtenissen

“In de aanloop naar de wedstrijd was daar natuurlijk het volkslied. Buitenlander of niet, meezingen, was het parool”. Keurig mijn plaats ingenomen bij de andere leden van de crew en meegezongen. Op het moment dat het volkslied klaar was, kwam er een enorme B2 bommenwerper met brullende motoren over het stadion.”

Zack Greinke

“Het was de eerste thuiswedstrijd waarin de ‘verloren zoon van de Royals’ – Zack Greinke – weer gooide. Hij deed het goed en werd na 5 2/3 inning vervangen.”
Het grote talent van de Royals (Bobby Witt jr.) scoorde het winnende punt van de wedstrijd. Hij kreeg als traditioneel ‘bedankje’ een ice bucket over zich heen. Ik zag het pal voor mijn ogen gebeuren, prachtig!”

De dag na Opening Day ben ik teruggevlogen naar Nederland. A ‘Royals fan’ for life!

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal