SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem als enige nog ongeslagen in softbal-hoofdklasse

Cindy van der Zanden (twee doubles, twee triples) sloeg acht punten binnen voor Olympia Haarlem in de dubbele winst tegen Amsterdam Pirates. Foto screenshot SDTV

Olympia Haarlem als enige nog ongeslagen in softbal-hoofdklasse

Titelverdediger Olympia Haarlem was op een zonnige (maar soms winderige) zaterdagmiddag 23 april ook succesvol in de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen op eigen veld. Na een dubbele winst een week geleden bij Sparks Haarlem werd nu op het naar voormalig bondscoach Nol Houtkamp vernoemde complex met 11-0 en 7-1 gewonnen van Amsterdam Pirates. Een paar kilometer verderop in Haarlem trok Onze Gezellen tweemaal aan het kortste eind tegen Roef!, dat met 1-2 en 3-7 beide wedstrijden van hun double-header won. En hoofdklasse-debutant Neptunus deed wederom goede zaken. Na de dubbele overwinning in het openingsweekeinde tegen Tex Town Tigers speelde de ploeg ook de tweede double-header van het seizoen voor eigen publiek. Dit keer was Sparks Haarlem op bezoek en werden de punten gedeeld. Het werd een lange dag voor alle betrokkenen, omdat de eerste wedstrijd pas om 15:00 uur van start ging en ook nog een verlenging nodig had om tot een beslissing te komen. In het eerste duel won Sparks met 1-2 in acht innings, in de tweede ontmoeting (die pas rond 17:30 uur begon) won Neptunus overtuigend met 8-2. Tex Town Tigers was deze ronde vrij.

De stand: Olympia Haarlem 4-8, Roef! 6-8, Neptunus 4-6, Sparks Haarlem 6-6, Amsterdam Pirates 6-4, Tex Town Tigers 4-2, Onze Gezellen 6-2.

Olympia Haarlem vs. Amsterdam Pirates

Even bleef het puntloos in het eerste treffen tussen Olympia Haarlem en Amsterdam Pirates. Maar daar kwam in de tweede slagbeurt een einde aan, want toen kwam de thuisploeg tot een rally van zeven punten. Een inning later kwamen daar nog eens vier punten bij. Olympia liet twaalf honkslagen noteren, waaronder twee driehonkslagen van Cindy van der Zanden, die vier punten binnensloeg. Acht van de negen startende Olympia-speelsters sloegen minimaal één honkslag. Tegenstander Pirates kwam niet verder dan twee hits op Lisa Hop, die alle vier innings gooide in dit mercy-rule duel. De rechtshander gooide drie innings een Perfect Game, maar daar kwam in de vierde slagbeurt een einde aan. Damishah Charles opende toen voor Pirates met een honkslag, maar een dubbelspel volgde. Hierna tekende Rhowan Stuart voor de tweede Amsterdamse honkslag, maar zij strandde op het eerste honk.

Olympia sloeg toe in de tweede inning. Met volle honken werd met één uit het eerste punt gescoord na vier wijd voor Michelle van der Meer, waarna Cindy van der Zanden met twee uit volgde met een baseclearing, 3-run triple. Even later scoorde ze zelf na een honkslag van Jessie van Aalst. Nadat de honken opnieuw vol waren geraakt was het Yindi Beekveldt die de stand met twee punten opvoerde met een tweehonkslag. In de derde inning volgde een 4-run rally, waarin opnieuw een paar stevige extra-basehits werden geslagen. Amy-Lynn Felix opende met een driehonkslag en met één uit volgden Brenda Beers met een tweehonkslag en Cindy van der Zanden met haar tweede triple in het duel. Met twee uit sloeg Machteld Rector Olympia’s derde driehonkslag in deze slagbeurt en kwam de stand op 11-0.

Samenvatting eerste duel Olympia Haarlem vs. Amsterdam Pirates door SDTV

Ook in de tweede wedstrijd ging het even kort gelijk op. Olympia kwam als eerste tot scoren in de eerste inning toen er een fout volgde op een lead-off triple van Brenda Beers. Pirates kwam langszij in de tweede inning via een squeeze van Isabelle Markies. Voor Pirates bleef het daarbij, Olympia had nog twee 3-run rallies in petto.

In de tweede inning, met twee uit, sloegen Brenda Beers (één punt) en Cindy van der Zanden (twee punten) back-to-back-RBI-doubles. En in de vierde inning sloeg Van der Zanden opnieuw toe en waren er wederom back-to-back-doubles. Eerst sloeg Van der Zanden haar tweede 2-run double, waarna ze scoorde op een tweehonker van Jessie van Aalst. Pirates liet in de vierde inning een loopster achter in scoringspositie, maar kwam in de zevende nog dicht bij een punt. Maar met loopsters op het tweede en derde honk maakte een grondbal een einde aan het duel. Cindy van der Zanden sloeg in deze double-header vijf honkslagen (twee doubles, twee triples), scoorde driemaal en sloeg acht punten binnen!

Jessie van Aalst was in het tweede duel de startende werpster voor Olympia Haarlem en zij lijkt weer helemaal back-in-business te zijn als pitcher. Een week geleden gooide ze in relief tegen Sparks Haarlem en kreeg een save op haar naam. Vandaag was de linkshander de winnende werpster in haar eerste start als pitcher in de hoogste afdeling sinds 16 april 2016. Op die dag was ze de starter voor Terrasvogels tegen Twins Oosterhout.

De samenvatting van Game 2 tussen Olympia Haarlem en Amsterdam Pirates door SDTV

Neptunus vs. Sparks Haarlem

Het eerste duel tussen meervoudig landskampioen Sparks Haarlem en het in de hoogste afdeling debuterende Neptunus was een werpstersduel, dat uiteindelijk in acht innings via de tie-break werd beslist. Eva Voortman gooide alle acht innings voor Neptunus, schakelde dertien slagvrouwen met drie slag uit, kreeg zes honkslagen tegen, maar stond met lege handen, waarvoor zij uiteindelijk zelf verantwoordelijk was. De Duitse international Hannah Held begon in de cirkel voor Sparks Haarlem en stond maar drie hits toe in de 5 2/3 inning die zij gooide. Rebecca Soumeru nam het daarna over en werd de winnende werpster. Sparks opende de score in de vierde inning toen Riangela Flanegin een homerun sloeg. Neptunus kreeg aanvankelijk maar één loopster in scoringspositie, maar kwam langszij in de zesde inning. Met één uit sloeg Eva Voortman een honkslag en scoorde op een 2-out double van Maddy Watson. Na een puntloze zevende slagbeurt viel de beslissing in de achtste inning. Tie-break loopster Tenley Boersma bereikte het derde honk na een honkslag van Nina Oomes en scoorde na een wilde worp van Voortman. Sparks liet loopsters achter op het tweede en derde honk, maar stond weer op voorsprong. Rebecca Soumeru zag even later tie-break loopster Britt Smits opschuiven naar het derde honk via een stootslag, maar daar bleef ze ook achter.

In de tweede wedstrijd stond Neptunus met 3-0 voor, kreeg twee punten tegen, maar nam afstand in de vierde inning na een wel heel goed geraakte bal. Ook in dit duel waren het weer Eva Voortman, Libby Sugg en Maddy Watson die een leeuwendeel hadden in de winst voor de Rotterdamse ploeg. Voortman sloeg 3-uit-3 (één double, twee triples) en scoorde ook driemaal. Sugg zorgde voor het aanvallende hoogtepunt met een grand slam homerun (en had vijf RBI’s) en Watson was de winnende werpster (zes strikeouts).

Een grounder van Ilse van de Wouw zette Neptunus in de eerste inning op een 1-0 voorsprong. In de derde slagbeurt sloeg Libby Sugg een puntscorende tweehonkslag en scoorde later na een foute pick-off poging. Sparks kwam in de vierde inning terug tot 3-2 toen Denice van Dijk en Tammie Lijbers met twee uit back-to-back-RBI-doubles sloegen. Maar Neptunus nam onmiddellijk meer afstand in de eigen vierde slagbeurt. Met Tanisha van Krevel (honkslag), Britt Smits (honkslag) en Eva Voortman (opzettelijk vier wijd) op de honken en twee uit sloeg Libby Sugg de bal diep het midveld in voor een grand slam homerun. Vorig seizoen werden er vijf grand slam homeruns geslagen in de hoofdklasse, waarvan twee op naam van Lisa Hop, één daarvan was een unieke walk-off grand slam. Wies Ligtvoet en Else-Fieke de Boer sloegen een net zo unieke inside-the-park-grand-slam-homerun. De vijfde slam in 2021 kwam van de knuppel van Riangela Flanegin. Zo was de stand ineens opgelopen tot 7-2. Daar kwam in de zesde inning nog een Neptuniaans punt bij dankzij een tweehonkslag van Eva Voortman. Sparks Haarlem kreeg verschillende kansen, maar liet acht loopsters achter.

Onze Gezellen vs. Roef!

Hoewel Roef! met twaalf tegen drie flink wat meer honkslagen liet noteren dan Onze Gezellen was het eerste duel van begin tot eind spannend. Roef! won met slechts 2-1, want de ploeg liet twaalf loopsters op de honken achter! De ploeg kon niet doordrukken op pitcher Lisa Meyering, die weliswaar twaalf hits moest incasseren, maar ook een career-high twaalf keer drie slag gooide.

Roef! scoorde het eerste punt in de derde inning toen Wies Ligtvoet (honkslag) de thuisplaat kon passeren na een honkslag van Logan Moreland. Een inning later kon Lisa de Vries (vier wijd) de stand verdubbelen na een tweehonkslag van Maudy Bezems. Onze Gezellen was alleen succesvol in de vierde inning. Babs de Jonge begon toen met een tweehonkslag en scoorde na een werpsterswissel op een opofferingsslag van Amy Udink. Het bleef de enige scoringskans voor Onze Gezellen, want Roef!-reliever Marjolein Merkx kwam niet meer in de problemen en stond ook geen honkslagen meer toe.

Ook het tweede duel zorgde voor de nodige spanning en het was Onze Gezellen dat met een 3-2 voorsprong aan de zesde inning begon, maar toen sloeg Roef! toe met een 5-run rally en draaide de wedstrijd in eigen voordeel om. In deze wedstrijd was het Roos-Marijn Kramer die namens OG in de dubbele cijfers kwam wat betreft strikeouts. Zij schakelde tien slagvrouwen met drie slag uit, maar ook zij stond met lege handen. Marjolein Merkx was voor de tweede maal op rij de winnende werpster.

Roef! opende de score in de eerste inning via een opofferingsslag van Nicky Uytendaal, maar Onze Gezellen antwoordde met twee punten na een fout en een honkslag van Lisa Meyering. Roef! kwam langszij in de tweede slagbeurt toen Logan Moreland met volle honken vier wijd kreeg. De Moergestelse ploeg liet echter drie (van de totaal tien) loopsters achter. Onze Gezellen hernam de leiding in de vijfde inning op een velderskeus-klap van Lisa Meyering. Roef! sloeg daarna in de zesde inning toe met een 5-run rally (drie onverdiende punten). Met de honken vol en één uit zorgde vier wijd voor Kim Donkers voor de gelijkmaker, waarna een uithaal van Logan Moreland op fout gebied werd gevangen. Dat werd hierdoor een opofferingsslag, want er kon vanaf het derde honk worden gescoord. Met twee uit volgde nog een punt na een foute aangooi en twee punten na een tweehonkslag van Nicky Uytendaal.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse