SB Hoofdklasse

Olympia, Neptunus, TTT succesvol op Koningsdag; Lisa Hop dicht bij Perfect Game

Cindy van der Zanden maakt een schitterende vangbal op een line drive met volle honken voor Olympia Haarlem, dat tweemaal won bij Roef! Foto: Screenshot SDTV

Olympia, Neptunus, TTT succesvol op Koningsdag; Lisa Hop dicht bij Perfect Game

Het was alweer enige jaren geleden, een volledig programma in de hoogste softbal-afdeling op Koninginnedag/Koningsdag. Het is zelfs de eerste keer dat er in de hoofdklasse een complete reeks op de agenda stond op Koningsdag, dat sinds 2014 op 27 april wordt gevierd. Daarvoor vierden we tot en met 2013 natuurlijk Koninginnedag op 30 april. Okay, op zondag 27 april 2014 speelde Sparks Haarlem tegen Jong Oranje, maar dat was toen de enige double-header die was vastgesteld in de hoofdklasse. Door de jaren heen werd er vrij regelmatig op deze feestdag gespeeld, maar de laatste keer dat er een volledig competitie-programma in de hoofdklasse was vastgesteld op Koninginnedag dateert van 30 april 2012. Nu, tien jaar later kwamen zes van de zeven hoofdklasse-teams in actie. Door het oneven aantal teams was Sparks Haarlem dit keer vrij. Het werd een succesvolle dag voor Olympia Haarlem, Tex Town Tigers en debutant Neptunus, want zij pakten de volle winst. Koploper Olympia Haarlem won met 0-4 en 3-5 bij Roef! in Moergestel. Tex Town Tigers won voor eigen publiek met 7-2 en 7-0 van Onze Gezellen, dat momenteel de laatste plek inneemt. In Amsterdam stonden Amsterdam Pirates en Neptunus voor het eerst tegenover elkaar in de softbal-hoofdklasse, iets wat al vele jaren het geval is bij de honkballers. Het eerste duel bleef lang puntloos, maar Neptunus won met 0-2. Na het winnen van de tweede ontmoeting met 4-9 neemt de hoofdklasse-debutant nu verrassend de tweede plaats op de ranglijst in.

De stand: Olympia Haarlem 6-12, Neptunus 6-10, Roef! 8-8, Sparks Haarlem 6-6, Tex Town Tigers 6-6, Amsterdam Pirates 8-4, Onze Gezellen 8-2.

Roef! vs. Olympia Haarlem

Lisa Hop domineerde in het eerste duel voor Olympia Haarlem en stevende regelrecht op een Perfect Game af. Ze had de slagploeg van Roef! volledig onder controle en schakelde de ene na de andere slagvrouw uit. Vanaf de eerste inning gebeurde dat 26 keer op rij, waaronder tien strikeouts, zes daarvan op rij in de vijfde en zesde inning. Slechts tweemaal werd een bal het outfield in geslagen. En zo, met twee uit in de tweede helft van de zevende inning kwam de Perfect Game toch wel heel dicht bij. Lisa Hop kwam op twee slag (en twee wijd) op slagvrouw Logan Moreland, zodat ze dus één slagbal af was van een stukje geschiedenis. Maar de slagvrouw van Roef! maakte goed contact op de volgende worp en dat resulteerde in een honkslag in het linksveld. Weg Perfect Game, weg No-Hitter. Lisa Hop sloot vervolgens af met haar elfde strikeout.

Olympia Haarlem stond op dat moment met 4-0 voor na tweemaal te hebben gescoord in zowel de derde als de vijfde inning. Met twee uit in de derde slagbeurt sloeg Brenda Beers een honkslag, waarna Cindy van der Zanden de bal over de omheining in het linksveld sloeg voor een 2-run homerun. Twee innings later werd de voorsprong verdubbeld. Met één uit kreeg Yindi Beekveldt vier wijd, waarna Shomayra Franka de pitching overnam van Jessica Tolmie. Beekveldt stal het tweede honk en scoorde na een honkslag van Brenda Beers, die later met twee uit scoorde op een honkslag van Jessie van Aalst.

Samenvatting van het eerste duel tussen Roef! en Olympia Haarlem door SDTV

In de tweede wedstrijd moest Olympia Haarlem eerst een 1-0 achterstand wegwerken, maar verliet ook dit keer het speelveld in Moergestel als overwinnaar. Roef! opende de score in de eerste inning op een grounder van Nicky Uytendaal. De voorsprong was van korte duur, want Olympia antwoordde met een 3-run rally in de tweede beurt. Met Machteld Rector (pinch-runner voor Mariëlle Vleugels, vier wijd) en Lisa Hop (honkslag) op de honken leverden Franka van Dijk en Anna Prins succesvolle klappen af. Van Dijk een honkslag, Prins een geslaagde opofferingsstootslag/squeeze. Dat leverde twee punten op. Van Dijk scoorde later zelf na een wilde worp. Olympia voegde een insurance run toe in de derde inning dankzij een honkslag van Mariëlle Vleugels.

Met een 4-1 achterstand wist Roef! in de vierde inning iets terug te doen toen Isa Los (honkslag) scoorde na een honkslag van Sietske Drijvers, maar de thuisploeg liet ook twee loopsters achter. Olympia pakte het punt gelijk terug in de vijfde beurt op een grounder van Mariëlle Vleugels. Roef! wist hier nog één punt tegenover te stellen. Dat gebeurde in de tweede helft van de vijfde inning via een lead-off homerun van Logan Moreland. In de zesde inning nam Lisa Hop de pitching bij Olympia over met een 5-3 voorsprong. Roef! kreeg toen de honken vol. Kim Donkers en Sietske Drijvers begonnen met een honkslag. Met twee uit en het eerste honk open, de loopsters waren opgeschoven na een grounder, kreeg Logan Moreland opzettelijk vier wijd. Vervolgens sloeg Wies Ligtvoet (op een 3-wijd-2-slag count) een harde line drive, maar korte stop Cindy van der Zanden sprong hoog op, rekte zich uit en maakte met een schitterende vangbal een einde aan de slagbeurt. Lisa Hop schakelde in de zevende inning drie slagvrouwen op rij uit, de laatste twee via drie slag, en verdiende daarmee een save. Maar die zou eigenlijk op naam moeten komen van Cindy van der Zanden voor haar game-saving catch.

Samenvatting van de tweede ontmoeting in Moergestel door SDTV

Tex Town Tigers vs. Onze Gezellen

In Enschede viel de beslissing in het openingsduel pas in de zesde inning. Tex Town Tigers nam een 2-0 voorsprong, Onze Gezellen kwam langszij, TTT hernam de leiding en drukte vervolgens definitief door in de zesde beurt. De thuisploeg opende de score in de eerste inning op een 2-run single van Dinet Oosting. Een slagbeurt later werd een loopster op de plaat uitgeschakeld, maar vervolgens werd alsnog gescoord via een opofferingsslag van Katharina Szalay, die vorig seizoen nog uitkwam voor Onze Gezellen. Daarvoor speelde de Duitse international vier seizoenen voor Terrasvogels, dat na het seizoen 2020 opging in OG.

Onze Gezellen kreeg scoringskansen in de derde en vierde inning en wist langszij te komen. In de derde beurt gebeurde dat na een honkslag van Ella Krommendijk en in de vierde inning kwam de gelijkmaker tot stand na een tweehonkslag van Masha Meloni. Maar daar bleef het bij voor Onze Gezellen, dat de coachingstaf op Koningsdag uitbreidde. Aanvankelijk stond hoofdcoach Edwin Pieneman er alleen voor, maar hij heeft nu gezelschap van Rick Tuk, die eerder drie seizoenen assistent-coach was bij Tex Town Tigers en ook enige tijd scheidsrechter is geweest in de hoogste afdeling.

TTT hernam de leiding in de vijfde inning toen Lizzie Clarijs scoorde na een wilde worp. Een 4-run rally volgde in de zesde inning. Shaneequa Kock opende met een honkslag en scoorde met twee uit na een tweehonkslag van Annemiek Jansen. Na een vrije loop voor Lizzie Clarijs bepaalde Dinet Oosting de eindstand met een 3-run homerun.

In de tweede ontmoeting kwam Tex Town Tigers tot een 7-0 shutout-overwinning. De thuisploeg kwam ook dit keer snel op voorsprong via een opofferingsslag van Lizzie Clarijs (eerste inning) en 2-run single van Britt Vonk (tweede inning). Later in het duel sloegen Dinet Oosting en Annemiek Jansen weer flink raak. Oosting sloeg in de vijfde inning haar tweede 3-run homerun van de dag en in de zesde inning produceerde Jansen een RBI-double.

Onze Gezellen kwam dicht bij het openingspunt in de eerste inning toen Ella Krommendijk een driehonkslag sloeg met één uit, maar zij bleef achter. Ook in de tweede inning kreeg de Haarlemse ploeg scoringskansen. Dit keer was er een pick-off op het derde honk, waarna twee loopsters achterbleven. De TTT-pitching stond hierna geen kansen meer toe.

Amsterdam Pirates vs. Neptunus

De eerste wedstrijd tussen Pirates en Neptunus kan best een pitching-duel worden genoemd tussen Sanne van der Putten (Pirates) en Maddy Watson (Neptunus). Beide ploegen kregen wel een paar scoringskansen, maar de twee werpsters kregen prima steun van hun verdediging en hielden elkaar zodoende in balans. Het bezoekende Neptunus kreeg alle honken bezet met één uit in de tweede inning en had loopsters op het tweede en derde honk staan met één uit in de derde slagbeurt. Ook in de vijfde inning kreeg de Rotterdamse ploeg een scoringskans. Pirates had een loopster op het derde honk met één uit in de eerste inning en twee loopsters in scoringspositie met één uit in de vijfde inning. De thuisploeg kwam vervolgens dicht bij het openingspunt in de zesde inning. Openingsslagvrouw Damishah Charles werd geraakt door een worp van werpster Maddy Watson, die vervolgens tweemaal drie slag gooide, maar Jeske Meewisse volgde met een honkslag. Dat bracht Charles naar het tweede honk. Zij probeerde hierna te scoren op een honkslag van Iris Hooijer, maar werd op de plaat uitgeschakeld en dat maakte een einde aan de inning.

Even later sloeg Neptunus in de zevende inning toe en scoorde twee onverdiende punten. Na een stootslag-honkslag van Kirsten Fischer volgde een fout op een stootslag van Eva Voortman, wat leidde tot loopsters op het eerste en derde honk. Hierna leek Libby Sugg in een dubbelspel te slaan, maar Voortman bereikte veilig het tweede honk en Fischer scoorde. Met de honken vol (na opzettelijk vier wijd en een gewone vrije loop) zorgde Tanisha van Krevel met een honkslag voor een tweede punt. En dat bleek beslissend.

In de tweede wedstijd besliste Neptunus het resultaat in de eerste vier innings. Pirates wist vanaf de vijfde inning tot scoren te komen, maar keek toen al tegen een 7-0 achterstand aan. Neptunus scoorde tweemaal in elk van de eerste drie innings en had in Tanisha van Krevel een productieve slagvrouw. Zij sloeg 4-uit-4, waaronder een driehonkslag, scoorde driemaal en had één binnengeslagen punt. Reganied Franka sloeg 3-uit-4 voor Neptunus en had twee RBI’s.

Met een 2-0 voorsprong sloeg Franka twee punten binnen met een honkslag in de tweede slagbeurt. Een inning later zorgde Van Krevel voor het vijfde punt met een driehonkslag, waarna ze zelf scoorde op een opofferingsslag van Judith Buschman. Een driehonkslag van Ilse van de Wouw bracht de stand in de vierde inning op 7-0. Maar het werd uiteindelijk geen mercy-rule overwinning, want Pirates kwam vanaf de vijfde inning terug. Dat gebeurde na een fout en een honkslag van Damishah Charles. Beide teams scoorden daarna nog tweemaal in de zevende inning. Neptunus na een fout, Pirates via een 2-run single van Stacy Groot.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse