SB Hoofdklasse

Opmerkelijke prestaties in softbal-hoofdklasse; Eva Voortman gooit Perfect Game

International Eva Voortman gooide een Perfect Game voor hoofdklasse-debutant Neptunus. Foto: Fred Versluis

Opmerkelijke prestaties in softbal-hoofdklasse; Eva Voortman gooit Perfect Game

Olympia Haarlem, regerend landskampioen en koploper in de softbal-hoofdklasse, kwam op zaterdag 30 april wederom tweemaal tot winst. Door met 11-5 en 5-1 te winnen van stadgenoot Onze Gezellen bleef Olympia Haarlem niet alleen ongeslagen, maar verlengde ook de winning streak sinds het begin van het nieuwe seizoen naar acht wedstrijden. Een paar kilometer verderop in Haarlem haalde Tex Town Tigers tweemaal uit bij Sparks Haarlem, want de ploeg boekte twee mercy-rule overwinningen. TTT won met 4-11 (zes innings) en 4-13 (vijf innings), waardoor de Enschedese ploeg nu in punten de derde plaats deelt met Roef!, terwijl Sparks Haarlem terugzakte naar de vijfde positie op de ranglijst. Het in de hoogste afdeling debuterende Neptunus kwam opnieuw tot een mooi resultaat. Neptunus, dat voor de derde keer in vier rondes op eigen veld speelde, deelde dit keer de punten met Roef! en blijft zodoende op de tweede plek staan. Neptunus opende met een 8-0 shutout-winst, waarna Roef! het tweede duel met 2-6 in winst omzette. Amsterdam Pirates was deze dag vrij. Het was een bijzondere wedstrijddag, want er gebeurde nog veel meer. Zo werden er liefst tien homeruns geslagen (twee grand slams), waaronder drie van Libby Sugg (Neptunus) en twee van Dinet Oosting (TTT), gooide Eva Voortman (Neptunus) een Perfect Game, sloeg Tex Town Tigers twintig honkslagen in één wedstrijd en is er een bijzondere homerun-streak van vier wedstrijden.

De stand: Olympia Haarlem 8-16, Neptunus 8-12, Tex Town Tigers 8-10, Roef! 10-10, Sparks Haarlem 8-6, Amsterdam Pirates 8-4, Onze Gezellen 10-2.

Olympia Haarlem vs. Onze Gezellen

Olympia Haarlem keek in het openingsduel tegen Onze Gezellen kort tegen een kleine achterstand aan, maar kwam tweemaal tot een rally van vier punten om uiteindelijk tot een comfortabele overwinning te komen. Lisa Hop (vier innings) en Jessie van Aalst (drie) stonden namens Olympia in de cirkel en schakelden samen vijftien slagvrouwen met drie slag uit. Aanvallend kwam de ploeg van hoofdcoach Stanley Doney tot veertien honkslagen op het pitching-duo Lisa Meyering en Zali Summers. Franka van Dijk en Cindy van der Zanden waren beiden met drie honkslagen op dreef. Maar een aanvallende hoofdrol was er dit keer voor Brenda Beers, want zij sloeg zes punten binnen. Dat deed ze niet alleen met een driehonkslag, maar ook met een grand slam homerun.

Onze Gezellen opende de score in de eerste inning op een honkslag van Masha Meloni, maar even later draaide de stand om. Olympia had de honken vol staan met één uit, waarna een klap richting korte stop resulteerde in een gedwongen nul op de thuisplaat. En zo stapte Brenda Beers in het slagperk met drie loopsters op de honken en twee uit. Vervolgens maakte ze prima contact op de eerste worp van Lisa Meyering en dreunde de bal over de omheining in het rechts-midveld voor een grand slam homerun!

Onze Gezellen wist een punt terug te pakken in de derde inning dankzij een tweehonkslag van Babs de Jonge, maar in de vierde slagbeurt produceerde Olympia andermaal een 4-run rally. Dit keer op slagwerk van Lisa Hop, Michelle van der Meer en Yindi Beekveldt. Toch leek de 8-2 voorsprong niet genoeg, want OG kwam even later ook tot een rally en scoorde driemaal in de vijfde inning op ondermeer een driehonkslag van Isa Smit en een tweehonkslag van Sarah Evers. Verder liet Olympia het niet komen, want een grounder van Lisa Hop (vijfde inning) en een driehonkslag van Brenda Beers (zesde) leverden daarna nog eens drie punten op.

De tweede ontmoeting werd in de eerste drie slagbeurten beslist. Olympia Haarlem scoorde in zowel de eerste (grounder Lisa Hop) als tweede inning (honkslag Machteld Rector) een punt. De voorsprong werd in de derde inning met drie punten opgevoerd. Eerst werd gescoord na een honkslag van Lisa Hop, waarna een velderskeus-klap van Yindi Beekveldt zelfs twee punten opleverde. En zo stond Olympia na drie innings al met 5-0 voor. Met deze stand werd Jessie van Aalst in de vierde inning de derde pitcher voor Olympia. De linkshander gooide vier effectieve innings, maar moest wel het enige OG-punt toestaan. Dat kwam in de vierde inning tot stand via een opofferingsslag van Karin Adriaansz-Tuk. In het restant van de wedstrijd kwam OG nog eenmaal in scoringspositie.

Sparks Haarlem vs. Tex Town Tigers

Het is door de jaren heen niet vaak voorgekomen dat Sparks Haarlem in beide wedstrijden van een double-header aan de verkeerde kant van de score stond. Nog zeldzamer is het dat de ploeg in een double-header tweemaal een mercy-rule nederlaag moet incasseren. De laatste mercy-rule nederlaag van Sparks Haarlem dateert van 3 augustus 2019 toen Roef! met 11-1 te sterk was. Tussen 2009 en 2018 was het Terrasvogels dat vijfmaal een mercy-rule overwinning boekte tegen Sparks Haarlem. Drie van deze Terrasvogels-overwinningen kwamen tot stand in het seizoen 2018. Zo zorgde Tex Town Tigers op een frisse zaterdagmiddag in Haarlem voor een memorabele prestatie door in beide wedstrijden een dusdanig puntenverschil op te bouwen dat zowel de eerste als de tweede ontmoeting voortijdig kon worden afgesloten. Met een hoofdrol voor Dinet Oosting.

In het eerste duel scoorde TTT tweemaal in de eerste inning na een tweehonkslag van Annemiek Jansen en een fout. Twee innings later deelde TTT een paar rake klappen uit met twee back-to-back-homeruns. De ploeg kreeg de honken snel vol dankzij Britt Vonk (honkslag), Annemiek Jansen en Laura Wissink (beiden vier wijd). Vervolgens haalde Dinet Oosting stevig uit en sloeg een grand slam homerun! Daar bleef het niet bij, want ook volgende slagvrouw Lizzie Clarijs sloeg de bal over de omheining.

In de eigen derde slagbeurt maakte Sparks Haarlem deze vroege mercy-rule stand ongedaan door driemaal te scoren op honkslagen van Kimberly Jones, Riangela Flanegin en Julia Kwakernaak. Maar ook Tex Town Tigers bleef tot scoren komen. Bij het begin van de zesde inning was de stand 4-9, waarna TTT tot een nieuw mercy-rule verschil kwam dankzij Dinet Oosting (tweehonkslag) en Lizzie Clarijs (honkslag). Dit keer wist Sparks Haarlem daar geen verandering meer in aan te brengen.

In de tweede wedstrijd deed Tex Town Tigers er nog een schepje bovenop, want de official scorers konden 20 Enschedese honkslagen noteren, waaronder twee homeruns. De laatste keer dat een ploeg 20 (of meer) honkslagen in één wedstrijd sloeg was op 11 juni 2017. Dat werd gedaan door Olympia Haarlem in een wedstrijd tegen het Talent Team Holland. Overigens waren er ook twee homeruns van Sparks-zijde te zien. En dat maakte er een zeldzame 4-homerun-game van. De laatste keer dat zoiets in een hoofdklasse-wedstrijd gebeurde was op 30 mei 2015. Toen sloeg Sparks Haarlem er vier tegen Olympia Haarlem.

Aanvankelijk leek er van een mercy-rule eindstand geen sprake, want na drie innings stond Tex Town Tigers slechts met 6-4 voor. TTT opende het duel met een 5-run rally in de eerste inning, die begon met een 2-run homerun van Laura Wissink. Een honkslag van Lizzie Clarijs en 2-run double van Michelle Schuur voerden de stand op. Sparks Haarlem antwoordde met drie punten die tot stand kwamen na een homerun van Julia Kwakernaak. Een inning later bracht de thuisploeg de achterstand terug tot 5-4 toen ook Nina Oomes de bal over de omheining sloeg. Een opofferingsslag van Shaneequa Kock leverde in de derde inning weer een Enschedees punt op.

Voor Sparks Haarlem stopte het scoren na de tweede inning. Tex Town Tigers kwam in de vierde en vijfde inning echter nog zeven keer tot scoren om opnieuw tot een mercy-rule verschil te komen. In de vierde slagbeurt werd driemaal gescoord op honkslagen van Annemiek Jansen en Laura Wissink. Daar werd in de vijfde inning een 4-run rally aan toegevoegd. Eerst sloeg Britt Vonk een punt binnen met een driehonkslag en scoorde zelf na een honkslag van Annemiek Jansen. Even later sloeg Dinet Oosting haar tweede homerun van de dag en realiseerde een unieke prestatie. Niet omdat ze twee homeruns op dezelfde dag sloeg, maar vooral omdat ze nu een homerun-streak van vier opeenvolgende wedstrijden heeft!

Neptunus vs. Roef!

Neptunus kon in haar zevende wedstrijd in de hoogste afdeling een stukje softbalgeschiedenis bijschrijven. Pitcher Eva Voortman gooide niet alleen de eerste No-Hitter voor de ploeg in de hoofdklasse, het was zelfs de eerste Perfect Game. In het eerste duel tegen Roef! stond de linkshander niemand van de tegenstander tot de honken toe en schakelde dertien slagvrouwen met drie slag uit. Vorig seizoen waren er drie Perfect Games in de hoofdklasse, waaronder ook één tegen Roef! door Olympia Haarlem. Dat was een Combined Perfect Game (Alyson Spinas, Mariëlle Vleugels). Net als vandaag werden de Perfect Games vorig seizoen gerealiseerd in wedstrijden die eindigden met een mercy-rule stand.

Naast Eva Voortman was er in het openingsduel ook een hoofdrol voor catcher Libby Sugg, want zij sloeg twee homeruns en sloeg zes van de acht Neptuniaanse punten binnen. Het begon allemaal in de eerste inning waarin Neptunus tweemaal tot scoren kwam. Eerst via vier wijd met volle honken voor Anouk van den Heuvel en vervolgens na een wilde worp, waardoor Sugg scoorde. In de vierde inning scoorde Neptunus drie onverdiende punten. Openingsslagvrouw Ilse van de Wouw bereikte het honk na een fout. Met twee uit kreeg Eva Voortman vier wijd en vervolgens sloeg Libby Sugg een homerun. In de zesde inning bepaalde de Amerikaanse catcher ook de eindstand. Met Reganied Franka en Lisa Hoeverts (beiden velderskeus) op de honken en één uit sloeg Libby Sugg een walk-off, 3-run homerun.

In de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid en was Roef! de sterkste ploeg. Pitchers Marjolein Merkx en Jessica Tolmie stonden samen maar vijf honkslagen toe. Roef! liet er negen noteren en scoorde driemaal in zowel de eerste als de zesde inning. In de eerste slagbeurt kwam Roef! snel in scoringspositie op Maddy Watson, die toen vier honkslagen moest incasseren. Zo kwamen de honken vroeg vol te staan dankzij Logan Moreland (honkslag), Kim Donkers (stootslag-honkslag) en Nicky Uytendaal (vier wijd). Honkslagen van Isa Los en Sietske Drijvers en een vrije loop voor Lisa de Vries zorgden voor de eerste drie punten. In de zesde inning kwam Roef! tot een volgende 3-run rally, dit keer met twee uit. Een RBI-double van Kim Donkers werd daarna gevolgd door puntscorende honkslagen van Nicky Uytendaal en Sophie Verdaasdonk. Neptunus kwam alleen in de tweede helft van de zesde inning tot scoren. Eerst opende Libby Sugg met haar derde homerun van de dag. Met twee uit had Neptunus de honken vol staan en kon worden gescoord toen Reganied Franka werd geraakt door een worp. Maar daar bleef het bij en drie loopsters bleven achter.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse