Honkbal

SportAmerika Pro Update: Bogaerts en Profar delen rake klappen uit

Cover art: Bo Graphix (instagram.com/Bo.Graphix) / SportAmerika

SportAmerika Pro Update: Bogaerts en Profar delen rake klappen uit

Tekst: Hans Mulder

Nog altijd geen Andelton Simmons en ook Carter Kieboom is nog niet hersteld van zijn blessure. Didi Gregorius keerde deze week wel terug in de line-up van de Phillies en deed dit bepaald niet onverdienstelijk. Jurickson Profar staat ze in San Diego nog altijd aardig te raken, maar dit kan ook gezegd worden van Xander Bogaerts. Hun prestaties en die van de overige Koninkrijk-spelers vind je terug in deze derde Sport Amerika Pro Update van het seizoen.

SEIZOENSSTATS: 79 AB, .272/.324/.478, .802 OPS, 10 R, 11 RBI, 4 2B, 6 HR, 1 SB, 128 OPS+

Ozzie Albies en de Atlanta Braves keerden vorige week terug na een road trip door Californië en kregen bezoek van de Miami Marlins. Voor de wereldkampioen de vijfde serie van het seizoen en nog altijd hadden ze er geen gewonnen. Aan Albies lag dit niet. De kleine tweedehonkman had na twee weken al vijf homeruns achter zijn naam staan. Daar had hij vorig jaar de gehele maand april voor nodig. Deze week kreeg hij tegen de Marlins en de Cubs kans om voor het einde van deze maand nog wat long balls aan zijn totaal toe te voegen.

Het was vorige week vrijdag met name de wedstrijd van de twee starters. Kyle Wright namens de Braves en Trevor Rogers voor de bezoekers. Atlanta noteerde slechts 6 hits (tegen 5 voor de Marlins) en dat bleek voldoende voor een 3-0 zege. Albies nam, met singles in de eerste en de vijfde inning, 2 hits voor zijn rekening. Zaterdag stokte de teller bij één officiële hit, maar deze was wel een stuk productiever.

Nadat collega Jazz Chisholm Jr. de allereerste bal van de wedstrijd in de tribunes sloeg, besloot Albies dat te doen met de eerste bal uit handen van Marlins-starter Elieser Hernandez. Met een sac fly in de derde zorgde Albies ook voor de tweede run namens de Braves, maar het waren uiteindelijk de Marlins die dit duel met 9-7 naar zich toe trokken.

Nog altijd hadden de Braves dus hun eerste series win niet te pakken. En die zou er ook nu niet komen. De teams hielden elkaar zondag lang in evenwicht, maar na vier innings zonder runs pakten de Marlins in de volgende drie uit met 5 runs. Met vier wijd en twee honken bezet zorgde Albies in de vijfde inning voor wat druk, maar pas in de negende beten de Braves serieus van zich af. Na z’n vierde double van ’t seizoen liep Albies één van de 3 runs in de negende over de thuisplaat, maar verder dan 4-5 kwam de thuisploeg niet.

EINDELIJK!

Ook de serie tegen de Marlins werd dus niet gewonnen. Dan moest het tegen de Cubs maar gebeuren. Chicago kwam naar Atlanta in de wetenschap dat het vijf van de laatste zes verloren had en tijdens die ene zege niet minder dan 21 runs scoorde. Dat lieten de Braves dinsdag niet toe. Slechts één runs produceerden de bezoekers en daar stonden er 3 van de thuisploeg tegenover. Albies, die 2-for-4 was, speelde een rol in de derde run. Zijn single bracht Dansby Swanson binnen, maar dit kwam vooral door defensief geblunder van de Cubs.

In de tweede ontmoeting vond Albies het geluk niet aan zijn zijde. De tweedehonkman was bezig aan een 4-game hitting streak, maar deze liep woensdag spaak. Naast de 0-for-5 was het ook voor z’n team een teleurstellende avond. Na tien innings ging de zege met 6-3 naar de Cubs.

Donderdag moest er gewonnen worden om eindelijk eens die eerste serie af te vinken. Voor dit duel verwelkomden de Braves de herstelde Ronald Acuna Jr. terug. De outfielder kwam tot één single en dat was er precies één meer dan Albies. Onze landgenoot was 0-for-4 en zag zijn slaggemiddelde zakken naar .228. Dit was donderdag even van ondergeschikt belang. Atlanta won met 5-1 en had eindelijk die eerste serie te pakken.

SEIZOENSSTATS: 74 AB, .392/.416/.527, .943 OPS, 12 R, 8 RBI, 7 2B, 1 HR, 1 SB, 172 OPS+

Met het slaggemiddelde van Xander Bogaerts is niets mis na twee weken. Al te productief is de kortestop echter niet met slechts één homerun en 6 RBIs. In ’t weekend van 22 april begonnen de Red Sox aan hun tweede road trip van 2022. Eerst naar het zuiden voor een serie tegen de Rays. Vervolgens naar het noorden voor een ontmoeting met de sterke Blue Jays.

Xander Bogaerts sloot de home stand af met een 3-hit game tegen de Blue Jays. Zo begon hij ook aan de road trip. Na vijf innings stonden er al 3 hits achter zijn naam. Na een single in de eerste inning volgde zijn zesde double in de derde om in de vijfde weer door te komen met een single. Twee keer leverde dit een run op. Daarmee was Bogaerts verantwoordelijk voor de helft van de productie van zijn ploeg deze vrijdag. Met 3-for-4 en 2 runs hielp de kortestop Boston aan een knappe 4-3 overwinning.

Spannend was het ook in de tweede ontmoeting. Zo spannend dat de teams zaterdag extra innings nodig hadden. De Red Sox gingen na tien innings met 3-2 onderuit en met 0-for-4 kende Bogaerts een slechte dag aan slag. Met 1-for-4 ging het zondag weliswaar ietsje beter, maar z’n single in de eerste inning leverde niets op. Na het hoopvolle begin sloot Boston dit drieluik af met een 5-2 nederlaag. Xander Bogaerts was 4-for-12 in Florida en vertrok met een .350 batting average naar Canada.

Bogaerts had er op dat moment nog geen idee van dat die gemiddelde tegen de Blue Jays omhoog zou schieten. Niet na de eerste ontmoeting, want tijdens die met 6-2 verloren wedstrijd was de kortestop slechts 1-for-4. In de twee duels die volgden, was Xander Bogaerts een plaag voor de Toronto Blue Jays, maar helaas voor hem en de Red Sox leverden al die hits niet overdreven veel op.

BOGEY BLIJFT LEVEREN

Toronto had dinsdag tien innings nodig om er een 6-5 zege uit te slepen. Na een strikeout in de eerste inning revancheerde Bogaerts zich met singles in de vierde en de zesde inning. De kortestop kwam in de achtste inning door met een RBI-double voor een 4-2 voorsprong en Bogaerts zou even later zelf de 5-2 scoren. Dit bleek niet voldoende, want in de negende en tiende inning sloeg de thuisploeg keihard toe. Xander Bogaerts liet zijn 3-for-5 van dinsdag volgen door een 4-for-4 (en een walk) op woensdag.

Zijn koninklijke optreden bracht Bogaerts runs in de eerste en zesde inning. In de negende hielp een single hem aan z’n achtste RBI van dit seizoen. Na zes nederlagen in hun laatste zeven wedstrijden kwam deze 7-1 overwinning op de Blue Jays als geroepen. De vierde en laatste ontmoeting bekeek Bogaerts voornamelijk vanuit de dug-out. Pas in de achtste inning maakte hij zijn opwachting en door z’n 0-for-1 daalde zijn slaggemiddelde naar .392. De infielder kon ook niet voorkomen dat Boston met 1-0 verloor.

SEIZOENSSTATS: 45 AB, .311/.360/.400, .7603 OPS, 7 R, 6 RBI, 4 2B, 0 HR, 0 SB, 126 OPS+

Vorige week maakten we al melding van de pitch die Didi Gregorius op z’n hand kreeg. Deze HBP leek in eerste instantie vrij onschuldig, maar de kortestop van de Philadelphia Phillies had toch te veel last van zijn hand en miste afgelopen weekend de serie tegen de Milwaukee Brewers. Zijn team verloor twee van de drie wedstrijden en ziet in de NL East de Mets al uit het zicht verdwijnen.

Maandag 25 april begonnen de Phillies aan een serie thuiswedstrijden tegen de Colorado Rockies. Hun Amsterdamse infielder pakte zondag wat batting practice mee, maar bleek niet voldoende hersteld om te spelen in de eerste wedstrijd. Afgelopen dinsdag maakte hij echter zijn rentree. Precies een week nadat hij, eveneens tegen de Rockies, die pitch op zijn hand kreeg.

WELCOME BACK!

Sir Didi miste vijf wedstrijden van zijn team, maar liet zich direct gelden. Dankzij zijn infield single kon Kyle Schwarber vanaf het derde honk de score openen in de tweede inning. Gregorius zelf kon na wat defensief gepruts even later de 3-0 over de thuisplaat lopen. De infielder was 2-for-3 met een walk in dit duel en die vier wijd werd in de zesde inning afgestraft met een volgende run. Het was de negende namens de Phillies, die Colorado met 10-3 versloegen.

Met 2-for-3, een run en 2 RBIs was Gregorius ook op de verjaardag van de koning productief voor de Phillies. Alec Bohm kon scoren na een RBI-double en Nicholas Castellanos passeerde de thuisplaat na een sac fly van Didi Gregorius. Zo verdubbelde hij in twee dagen zijn aantal RBIs. Hij had tien dagen nodig voor zijn eerste drie. Met 7-3 ging ook dit duel overigens naar de ploeg uit Philadelphia.

Gregorius was 4-for-8 in de eerste wedstrijden na zijn rentree, maar donderdag wilde het niet vlotten. Een hit noteerde hij niet, maar een run wel. Didi Gregorius kon na een error de honken bereiken en die fout straften de Phillies in de zevende meedogenloos af. Met 4 runs werd de basis gelegd voor de 7-1 overwinning.

SEIZOENSSTATS: 8.0 IP, 0-0 (5 SV), 3.38 ERA, 0.625 WHIP, 1.07 FIP, 3 R, 3 ER, 2 BB, 11 K, 124 ERA+

Als het over Kenley Jansen gaat, moeten we het telkens over zijn Braves-debuut hebben. Die ene matige inning tegen de Cincinnati Reds is namelijk de reden dat zijn ERA niet op 0.00 staat. De closer sloot vorige week een voor hem beladen road trip af met 3 saves. Tijdens die trip maakte hij ook voor het eerst zijn opwachting tégen de Dodgers. Heeft hij dat ook maar vast gehad. Deze week trof hij in Atlanta de Marlins en de Cubs.

Jansen hoefde niet lang op zijn eerste optreden te wachten. Brian Snitker zette zijn closer al in de eerste wedstrijd tegen Miami aan het werk. Hij verdedigde daarin een 3-0 voorsprong en dus een shutout. Jansen opende de inning met een strikeout, maar moest vervolgens toestaan dat Brian Anderson met vier wijd het eerste honk bereikte. Het was voor het eerst sinds 8 april dat Jansen een honkloper tegenover zich zag. Het deerde de closer niet, want de twee volgende slagmensen werden zonder al te veel problemen weggezet. Jansen stelde daarmee de overwinning veilig, maar pikte ook zijn vierde save mee. Zijn ERA liep terug naar 4.50.

EEN HAND VOL

De goede lijn trok Jansen door in de volgende serie. In het verleden deed Jansen het altijd goed tegen de Cubs en ook afgelopen dinsdag gaf de closer niets weg. De Braves verdedigden een 3-1 voorsprong en met 2 K’s en een fly ball maakte Jansen korte metten met de tegenstander. Hij had 14 pitches nodig voor zijn vijfde save van 2022.

In de met 6-3 verloren tweede wedstrijd maakte de closer eveneens zijn opwachting. Dit keer om de stand op 3-3 te houden. Ook dit was Kenley Jansen wel toevertrouwd. Na 14 pitches, een strikeout en twee fly outs was de inning over. Helaas ging het voor de ploeg mis in de tiende inning, maar toen zat de werkdag van Jansen er al op. Zijn ERA heeft hij inmiddels teruggebracht naar 3.38 en de laatste hit tegen hem dateert van 8 april, zijn debuut voor de Braves tegen de Reds.

SEIZOENSSTATS: 62 AB, .210/.342/.516, .858 OPS, 12 R, 15 RBI, 4 2B, 5 HR, 1 SB, 160 OPS+

Zo zag Jurickson Profar het graag. Het seizoen was twee weken onderweg en zijn naam prijkte bovenaan wat lijstjes in het clubhuis van de Padres. De meeste homeruns (4) en de meeste RBIs (11). Knap werk van de veelzijdige international, die dit seizoen voornamelijk in het linksveld te bewonderen is. San Diego is een club met ambitie en dan wil je je meten met de beste teams. Die kans kregen ze vorig weekend, want de LA Dodgers brachten een bezoek aan Petco Park.

Niet voor het eerst dit seizoen was Jurickson Profar betrokken bij een run van de Friars. Hij slaat ze regelmatig zelf binnen, maar dit keer werd de man uit Willemstad door Wil Myers over de thuisplaat geholpen. Profar dwong aan slag vier wijd af en Myers straft dit af met een RBI. Het was de eerste run van de wedstrijd en helaas voor San Diego ook meteen hun laatste. De Dodgers zouden nog 6 runs produceren en dit eerste duel met 6-1 winnen.

De Padres hadden inmiddels tien keer op rij verloren van de Dodgers en wilden die streak wel eens een halt toe roepen. Profar gaf in elk geval het goede voorbeeld door op 23 april al snel door te komen met zijn derde double van het jaar. Weer was het Myers die hem even later binnenbracht, dit keer met een sac fly. Ondanks een 2-0 voorsprong leek het in de achtste toch weer mis te gaan voor de Friars. Met twee uit kwam Trea Turner door met een double die het evenwicht terug bracht. Met een sac fly in de tiende maakte Austin Nola echter alles goed. Eindelijk was daar een overwinning op de rivaal: 3-2.

Erg lang mochten ze in San Diego niet genieten van deze prestatie, want zondag kregen de Padres alle hoeken van het eigen stadion te zien. Jurickson Profar bleef voor de tweede keer in deze serie zonder hit (0-for-3 met een walk) en Los Angeles vertrok met een 10-2 overwinning. Het slaggemiddelde van onze landgenoot zakte naar .224, maar met zijn .891 OPS doet van de regulars alleen Manny Machado het met .987 beter.

PROFAR BLIJFT BELANGRIJK

Na een behoorlijk lange home stand mochten de Padres deze week op pad. De Friars legden aan in Cincinnati en daar hadden ze dinsdag aan één inning genoeg om de Reds te kloppen. Bij een 1-1 tussenstand scoorden de Padres maar liefst 8 runs in de vierde inning. Niemand minder dan Jurickson Profar gaf de aanzet. Jake Cronenworth kon scoren na de RBI-single van de international en daarmee was het hek van de dam. Met 1-for-5 hield het niet over aan slag voor Profar, maar die ene hit was wel belangrijk.

Belangrijk was ook zijn enige hit in de tweede ontmoeting. Met Machado en Cronenworth op de honken joeg Profar voor de vijfde keer dit seizoen de bal het stadion uit. Opeens hadden de Padres een mooie 5-0 voorsprong en dat bleek achteraf geen overbodige luxe. Ook de Reds zouden 5 runs scoren, maar San Diego won: 8-5. Het laatste duel in Cincy werd ook een prooi voor de bezoekers, maar de knuppel van Profar zweeg in alle talen. Door deze 0-for-5 deed zijn slaggemiddelde een stapje terug naar .210 voor het seizoen. Met zijn 5 homeruns en 15 RBIs voert Profar de Padres nog wel aan.

SEIZOENSSTATS: 69 AB, .159/.205/.232, .437 OPS, 5 R, 5 RBI, 2 2B, 1 HR, 12 SB, 34 OPS+

Waar de meeste landgenoten aardig of zelfs goed aan het seizoen begonnen, daar wilde het met Jonathan Schoop maar niet lukken. Na vier series stond er een schamele .111 aan slaggemiddelde achter de naam van Schoop en had hij slechts 5 hits en 3 RBIs. Net als vorige week zullen we maar de conclusie trekken dat het met de infielder alleen maar beter kan gaan. Dit mocht hij als eerste tegen de Colorado Rockies gaan bewijzen.

Al zes wedstrijden was Schoop niet tot een hit gekomen, maar al in zijn eerste AB tegen de Rockies kwam daar verandering in. Een RBI-single van Schoop liet Austin Meadows scoren vanaf het derde honk. Deze spelers zouden zich in de zevende inning opnieuw laten zien. Weer kwam Schoop door met een RBI-single en wederom was het Meadows die de thuisplaat kon oversteken. Spannend was het toen al lang niet meer, want het betrof de laatste van uiteindelijk 13 runs. Met 2-for-5 en 2 RBIs kon Jonathan Schoop eindelijk eens tevreden zijn over zijn prestaties aan slag.

De Tigers leefden zich uit in het slagperk, maar het tweede deel van de doubleheader verliep minder succesvol. Misschien zat ’t team nog met de gedachten bij de 3000e hit van Miguel Cabrera, maar in de tweede wedstrijd deelden de Rockies de lakens uit. Ondanks een single van Schoop in de eerste inning ging dit duel met 2-3 naar Colorado.

Zondag stonden de teams voor de derde keer tegenover elkaar. Schoop kwam opnieuw door met een single, maar moest daarvoor wel geduld hebben. Pas in de achtste inning kreeg hij zijn knuppel goed tegen de bal. Aan de stand veranderde echter niets meer. De Rockies hadden in de eerste vijf innings al toegeslagen en namen een 6-2 overwinning mee naar Denver.

GOEDE GEVOEL BLIJFT WEG

Nu zouden we op deze plek graag roepen dat het lek boven was bij Jonathan Schoop. Helaas is dat nog niet het geval. In 2019 speelde hij een seizoen voor de Minnesota Twins, dus keerde de infielder deze week terug op bekend terrein. Dit kon zijn bat niet tot grootse daden inspireren. En de Tigers konden die juist zo goed gebruiken.

Dinsdag opende de teams deze serie van drie wedstrijden met een spannend duel. Met 2 uit in de zevende inning tekende Schoop voor zijn eerste en enige hit van de dag. Het was zijn vierde wedstrijd op rij met een hit, maar een 5-4 nederlaag kon Schoop niet voorkomen. De twee overige wedstrijden werden eenrichtingsverkeer. Het veel sterkere Minnesota was woensdag met 5-0 te sterk voor Schoop (0-for-3) en de zijnen.

Donderdag volgde een 1-7 nederlaag voor de Tigers.De bezoekers noteerden 11 hits, maar ook 4 errors. De enige run kwam op naam van Schoop. Na een single en een balk werd hij vanaf het tweede honk binnengeslagen door Derek Hill. Het slaggemiddelde van .159 is nog altijd niet iets om trots op te zijn. Dat geldt ook voor de 5-game losing streak van de Tigers momenteel.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal