SB Hoofdklasse

Spanning in top hoofdklasse softbal; Eva Voortman gooit weer No-Hitter

Maxime van Dalen maakte haar rentree bij Sparks Haarlem en sloeg vier honkslagen; Riangela Flanegin (inzet) sloeg twee homeruns. Foto's copyright: Fred Versluis

Spanning in top hoofdklasse softbal; Eva Voortman gooit weer No-Hitter

Na de op zaterdag 7 mei gespeelde wedstrijden in de softbal-hoofdklasse zijn er in de hoogste afdeling twee koploopsters. Titelverdediger Olympia Haarlem heeft verrassend gezelschap gekregen van debutant Neptunus. Olympia verloor op eigen veld tweemaal nipt (2-4, 2-3) van Tex Town Tigers, dat beide keren een achterstand wegwerkte en nu de derde plek op de ranglijst inneemt, twee punten achter de twee kopploegen. Een week na haar Perfect Game gooide Neptunus-pitcher Eva Voortman dit keer een No-Hitter. In de komende twee weken zijn TTT en Olympia de tegenstander van Neptunus, dat in deze speelronde tweemaal (1-2, 1-5) de winst binnenhaalde tegen hekkensluiter Onze Gezellen. Sparks Haarlem vond weer aansluiting bij de top na twee ruime overwinningen (3-11, 0-10) via de mercy-rule bij Amsterdam Pirates. Roef! was deze ronde vrij.

De stand: Neptunus 10-16, Olympia Haarlem 10-16, Tex Town Tigers 10-14, Roef! 10-10, Sparks Haarlem 10-10, Amsterdam Pirates 10-4, Onze Gezellen 12-2.

Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers

Olympia Haarlem was voor het weekeinde nog ongeslagen. Sinds de start van het seizoen kwam de ploeg achtmaal op rij tot winst, maar op deze zaterdagmiddag kwam er op het Haarlemse Nol Houtkamp Sportpark een einde aan de winning streak. Tex Town Tigers werkte in beide wedstrijden van de double-header een achterstand weg, draaide de duels om in eigen voordeel en deed dus uitstekende zaken.

In de eerste ontmoeting sloeg TTT pas in de zevende inning toe. Olympia Haarlem stond al sinds de derde inning op een 2-1 voorsprong, maar kon geen afstand nemen. De thuisploeg opende de score in de tweede inning na een tweehonkslag van Rachel van Veen, maar TTT kwam een inning later langszij via een honkslag van Laura Wissink. Olympia hernam onmiddellijk de leiding in de eigen derde slagbeurt dankzij een honkslag van Jessie van Aalst.

Hoewel TTT tien loopsters achterliet en Olympia zes kregen beide ploegen weinig kansen om tot scoren te komen na de derde inning. Wel kreeg TTT in de vierde inning de mogelijkheid om de stand weer in balans te brengen, want de ploeg had loopsters op de hoeken via Nadine Marinus (vier wijd) en Lindsey Meadows (honkslag). De pitching bij Olympia werd hierna overgenomen door Alyson Spinas-Valainis, die voor het eerst dit seizoen in actie kwam. Zij schakelde de volgende drie slagvrouwen (tweemaal drie slag) uit. De zevende inning zorgde uiteindelijk voor de beslissing.

Tex Town Tigers sloeg in de eerste helft van de zevende inning toe met drie punten. Britt Vonk opende met een stootslag-honkslag, kwam in scoringspositie na een sacrifice-bunt van Annemiek Jansen en liet de gelijkmaker in de boeken opnemen na een honkslag van Laura Wissink. Het was weer een nieuwe wedstrijd. Na vier wijd voor Dinet Oosting werd Jessie van Aalst ingezet als nieuwe pitcher. Die begon sterk met een strikeout, maar moest vervolgens een 2-run double incasseren van TTT-routinier Nadine Marinus. En dat zette de Enschedese formatie op een 4-2 voorsprong. Maar de strijd was nog niet gestreden, want in de tweede helft van de zevende inning kreeg Olympia de eerste twee slagvrouwen op de honken: Rachel van Veen (geraakt werpster) en pinch-hitter Anna Prins (vier wijd). Daar bleef het bij, want Danielle ten Donkelaar (zij had de pitching in de voorgaande inning overgenomen) maakte het karwei sterk af. De volgende drie slagvrouwen werden op rij uitgeschakeld, waarvan twee met drie slag.

De samenvatting van het eerste duel tussen Olympia Haarlem en Tex Town Tigers door SDTV

In de tweede wedstrijd was het TTT dat aanvankelijk de leiding nam, maar de ploeg keek na drie innings tegen een 2-1 achterstand aan. Ook dit keer wist de TTT-pitching de thuisploeg verder puntloos te houden, terwijl men er wederom in slaagde het duel in eigen voordeel om te draaien.

Britt Vonk scoorde het eerste punt voor Tex Town Tigers in de eerste inning na een wilde worp. Die voorsprong was van korte duur, want Olympia kwam langszij na een tweehonkslag van Yindi Beekveldt (2e inning) en nam de leiding na een honkslag van Rachel van Veen (3e inning). Ondertussen liet TTT drie loopsters achter in de tweede inning.

Dit keer viel de beslissing in de vierde inning op een toch wel bijzondere manier. Met Lindsey Meadows (vier wijd) en Katharina Szalay (honkslag) op het eerste en tweede honk zorgde Britt Vonk met een tweehonkslag voor de gelijkmaker. Dat zorgde ook voor een werpsterswissel. Met twee loopsters in scoringspositie nam Lisa Hop de pitching over van Mariëlle Vleugels. Tijdens haar eerste worp op Annemiek Jansen werd illegal pitch geconstateerd en afgeroepen. Zodoende mochten de twee loopsters een honk opschuiven en kwam Szalay tot scoren. TTT stond op 3-2 en daar bleef het bij.

En hier is de samenvatting te zien van Game 2 tussen Olympia Haarlem en Tex Town Tigers, dankzij SDTV

Onze Gezellen vs. Neptunus

Een week nadat ze tegen Roef! een Perfect Game gooide kwam Eva Voortman in het eerste duel tegen Onze Gezellen tot haar tweede No-Hitter van het seizoen. In tegenstelling tot het eerdere duel moest de linkshander dit keer wel een aantal slagvrouwen tot de honken toelaten. Voortman begon met vier wijd in de eerste inning voor Isa Smit, maar schakelde vervolgens achttien slagvrouwen op rij uit, waarvan twaalf met drie slag. In de derde tot en met vijfde inning waren er zeven opeenvolgende strikeouts! Met een 2-0 voorsprong verloor Voortman haar shutout met twee uit in de zevende inning. Openingsslagvrouw Ella Krommendijk kreeg drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal. Zij stal met twee uit het tweede honk, waarna ze scoorde na een foute aangooi op een klap van Karin Adriaansz-Tuk. Even later sloot Eva Voortman het duel af met haar vijftiende strikeout en hield haar No-Hitter intact.

Neptunus had de leiding genomen in de eerste helft van de derde inning. Met één uit sloeg Eva Voortman een driehonkslag, waarna Libby Sugg de ball over de omheining in het links-midveld dreunde voor een homerun. En die twee punten waren genoeg voor de winst.

In de tweede wedstrijd waren er opnieuw hoofdrollen voor Eva Voortman en Libby Sugg, maar ook voor Maddy Watson. De laatste gooide vier hitloze innings met vier strikeouts en werd de winnende werpster. Voortman sloot de wedstrijd af, had eveneens vier strikeouts, stond ook geen hits toe en kreeg een save op haar naam. Tussendoor gooide Nienke Weis één inning en zij moest het enige punt en twee honkslagen van Onze Gezellen toestaan.

Aanvallend opende Neptunus de score in de derde inning toen tweemaal werd gescoord na een tweehonkslag van Libby Sugg. Een opofferingsslag van Anouk van den Heuvel leverde in de vierde inning het derde punt op. Back-to-back doubles van Britt Smits en Eva Voortman verhoogden de stand naar 4-0 in de vijfde inning. In de tweede helft van de vijfde inning kreeg Onze Gezellen de gelegenheid wat terug te doen, maar wist slechts eenmaal tot scoren te komen. De thuisploeg kreeg de honken vol via Lisa Meyering (fout), Masha Meloni (honkslag) en Kelsy Pieneman (honkslag), waarna werd gescoord toen Isa Smit met één uit door pitcher Nienke Weis werd geraakt met een worp. Een gedwongen nul op de plaat en een grounder maakten een einde aan de inning.

Amsterdam Pirates vs. Sparks Haarlem

Het zat Sparks Haarlem de afgelopen weken niet mee en verloor vijf van de laatste zes wedstrijden, tussendoor was er een nipte 2-1 winst tegen Neptunus. De ploeg moest het doen zonder de geblesseerde Maxime van Dalen en Suka Van Gurp. Tegen en bij Amsterdam Pirates wist Sparks Haarlem zich weer wat te herstellen en boekte twee mercy-rule overwinningen. Maxime van Dalen maakte haar rentree (zij speelde alleen in het eerste duel) en de Australische international Chelsea Robinson debuteerde in de ploeg. In het eerste duel werd het gemis van Van Dalen in de voorgaande wedstrijden nog eens onderstreept. In haar rentree-duel sloeg de eerste honkvrouw 4-uit-4, waaronder twee tweehonkslagen, scoorde tweemaal en sloeg twee punten binnen. Chelsea Robinson debuteerde met één hit in vier beurten. Toch bleef de voorsprong in de eerste wedstrijd aanvankelijk bescheiden, want na drie innings leidde Sparks Haarlem slechts met 5-3. Een 6-run rally in de vierde inning leverde een mercy-rule stand op.

Sparks Haarlem opende de score in de eerste inning met twee punten na een honkslag van Riangela Flanegin en een fout. Pirates halveerde gelijk de achterstand na een opofferingsstootslag (Stacy Groot), maar de Haarlemse bezoekers namen wat afstand in de tweede en derde inning. Dat gebeurde via Maxime van Dalen (tweehonkslag, tweede inning), Lorraine Kieft (tweehonkslag, derde inning) en Julia Kwakernaak (opofferingsslag, derde inning). Ook met een 5-1 achterstand kwam Pirates nog even terug toen in de derde inning werd gescoord na honkslagen van Sanne van der Putten en Stacy Groot. Sparks Haarlem drukte vervolgens definitief door in de vierde inning, waarin zesmaal werd gescoord met als hoogtepunten RBI-doubles van Maxime van Dalen en Julia Kwakernaak (2-run).

Net als in de eerste wedstrijd had Sparks Haarlem ook in het tweede duel genoeg aan vijf innings. De ploeg had twee 4-run rallies (eerste en vierde inning) en Pirates wist alleen in de eerste en derde inning in scoringspositie te komen. Sparks Haarlem deelde de eerste klappen uit in de eerste helft van de eerste inning. Met één uit sloeg Ismay Poot een tweehonkslag en volgde Riangela Flanegin met een homerun. Even later volgden nog eens vijf honkslagen, waarvan de klappen van Denice van Dijk en Nina Oomes twee punten opleverden.

In de vierde inning waren er vier extra-basehits. Na een openingshonkslag van Chelsea Robinson volgde een RBI-triple van Ismay Poot, die vervolgens scoorde op een opofferingsslag van Riangela Flanegin. Met één uit kwamen er nog een paar stevige uithalen, een driehonkslag van Lorraine Kieft en een RBI-double van Julia Kwakernaak. En met twee uit was het Denice van Dijk die een RBI-double produceerde. Met twee uit kwam de stand in de vijfde inning op 10-0. Ook dit keer via een lange klap. Ismay Poot kreeg vier wijd en Riangela Flanegin volgde met haar tweede homerun in de wedstrijd.

Amsterdam Pirates kreeg de grootste scoringskans in de derde inning. Met één uit sloeg Caitlin Kramer een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een honkslag van Damishah Charles, die zelf een extra honk opschoof op de aangooi. Met twee loopsters in scoringspositie volgde een strikeout, waarna Stacy Groot een line drive sloeg. Maar die werd onschadelijk gemaakt door tweede honkvrouw Chelsea Robinson. Daar bleef het bij voor Pirates. Sparks Haarlem kwam in de stand op gelijke hoogte met Roef! en keerde weer terug in de top-vier.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse