Honkbal

Rick van den Hurk is de nieuwe technisch directeur van de KNBSB

Rick van den Hurk is de nieuwe technisch directeur van de KNBSB

Voormalig profhonkballer Rick van den Hurk is de nieuwe technisch directeur van de KNBSB. Hij heeft daarmee het technisch beleid van de Koninklijke Nederlandse Baseball & Softball Bond (KNBSB) in handen.  

Van den Hurk maakte eerder bekend een punt te zetten achter zijn actieve honkbalcarrière, waarin hij uitkwam op het hoogste niveau in Amerika (Major League Baseball), Zuid-Korea (KBO) en Japan (NPB). Met de Samsung Lions (Zuid-Korea), de Fukuoka SoftBank Hawks (Japan) en de Tokyo Yakult Swallows (Japan) werd hij in totaal acht keer landskampioen. De 36-jarige Veldhovenaar is daarmee één van de meest succesvolle Nederlandse honkballers ooit.

Na 19 jaar actief te zijn geweest als pitcher, is Van den Hurk verheugd te kunnen starten met zijn nieuwe functie als technisch directeur: “Het voelt als mijn missie om de kennis en ervaring die ik in mijn honkbalcarrière heb opgedaan, te kunnen delen met de nieuwe generatie talenten binnen Team Kingdom of The Netherlands. De ruim 20 jaar ervaring die ik op het veld heb, wil ik gaan vertalen naar een technisch beleid dat past binnen het honkbal anno nu en de KNBSB.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring met de verschillende managementstijlen binnen honkbalorganisaties en het internationale netwerk, dat ik tijdens mijn carrière heb opgebouwd, eraan gaan bijdragen dat het Nederlandse honkbal weer op de kaart gezet wordt. Dat begint in de basis bij lokale verenigingen (de breedtesport) en doorstroom van talent binnen de ontwikkelingsprogramma’s van Team NL. Het doel is helder: de Nederlandse jeugd weer aan het honkballen krijgen. Daarnaast is het in mijn opinie belangrijk dat de selectieteams meer speelminuten gaan krijgen op wereldniveau, zoals in Azië en Amerika het geval is. We staan met Team Kingdom of the Netherlands al een lange periode in de top 10 van de wereld. Dat geeft een goed beeld van hoe sterk we samen als Koninkrijksteam zijn (Nederland, Aruba, Curaçao, Bonaire en St. Maarten).

Gezien de toernooien die eraan komen voor de jeugd en A-selectie, zowel honkbal als softbal, krijgen we direct feedback en goede inzichten waar we aan kunnen bouwen. De topsporter in mij kijkt met een schuin oog naar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Hoe gaaf en bijzonder zou het zijn dat we daar als Kingdom of the Netherlands een medaille zouden pakken? Aan mij de taak de aankomende periode om te onderzoeken met het team hoe we dat sporttechnisch gezien kunnen gaan inrichten zodat we die ambitie en doelstellingen kunnen bereiken. Daarin zal ik ondersteund worden door de Algemeen Directeur van de KNBSB en krijg ik ook de nodige support van NOC*NSF.”

In Van den Hurk’s nieuwe rol als technisch directeur spelen de honkballers van Team Kingdom of the Netherlands in juli de Honkbalweek Haarlem, terwijl de softbalsters in dezelfde maand op jacht gaan naar de Europese titel. In 2023 volgt dan de World Baseball Classic, het toernooi waar de oud-werper zelf twee keer met Oranje aan deelnam.

Het nieuwe tenue van Team Kingdom of the Netherlands van merchandise partner MJR

Algemeen Directeur Stefaan Eskes is trots dat hij een oud-international van het statuur van Rick van den Hurk heeft kunnen aanstellen: “Ik ben erg blij met de komst van Rick en kijk uit naar de samenwerking met hem. Rick is een echte professional en neemt door zijn internationale carrière de ervaring, het netwerk en de topsportmentaliteit mee, die enorm gaan bijdragen aan het realiseren van de ambities die we hebben voor honkbal en softbal in Koninkrijksverband.”

Van den Hurk tekent in eerste instantie een contract voor twee en half jaar en is daarmee tot eind 2024 verantwoordelijk voor het topsportbeleid van honkbal en softbal van de KNBSB.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal