SB Hoofdklasse

Neptunus alleen aan kop in softbal-hoofdklasse; No-Hitter voor Roef!

Veel actie op een zonnige zaterdagmiddag die eindigde met Neptunus op de koppositie in de softbal-hoofdklasse en een No-Hitter voor Roef! Foto copyright Fred Versluis

Neptunus alleen aan kop in softbal-hoofdklasse; No-Hitter voor Roef!

Het dit seizoen in de hoofdklasse debuterende Neptunus is na de wedstrijden die werden gespeeld op een zonnige zaterdag 14 mei de enige koploper in de softbal-hoofdklasse. En dat is toch wel een opmerkelijke prestatie van de Rotterdamse ploeg, die de punten deelde met Tex Town Tigers. Na 3-4 verlies in het openingsduel volgde een 4-1 overwinning in de tweede ontmoeting. Door de winst kon Neptunus loskomen van Olympia Haarlem, dat zelf vrij was vanwege het oneven aantal teams in de hoofdklasse. Aanstaande zaterdag is de regerend landskampioen de tegenstander van Neptunus, dat dan voor de vijfde keer in zeven double-headers op eigen veld in actie komt. Olympia heeft nu op de tweede plek in punten gezelschap gekregen van TTT. Onmiddellijk daarachter staan Roef! en Sparks Haarlem op gelijke hoogte. Roef! was in Amsterdam met 0-13 en 1-12 tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates via de mercy-regel en Sparks Haarlem bleef stadgenoot Onze Gezellen in beide wedstrijden van hun double-header de baas (5-1, 11-4). Aanstaande woensdagavond komt de nationale softbalselectie voor het eerst in actie. In Vlaardingen (aanvang 20.30 uur) speelt de Oranje-formatie van bondscoach Ferenc Jongejan dan het eerste oefenduel van het jaar tegen de mannensoftballers van Vlaardingen Holy. Niet in de gelegenheid om woensdag naar Vlaardingen af te reizen? Geen probleem, de Oranje-softbalsters zijn woensdag rechtstreeks te volgen via SDTV.

De stand: Neptunus 12-18, Olympia Haarlem 10-16, Tex Town Tigers 12-16, Roef! 12-14, Sparks Haarlem 12-14, Amsterdam Pirates 12-4, Onze Gezellen 14-2.

Neptunus vs. Tex Town Tigers

Op 16 mei, Opening Day, ontving Neptunus Tex Town Tigers ook al op eigen veld. Toen debuteerde de ploeg met een dubbele overwinning. Nu, een paar weken later, werden de punten gedeeld. In de schaduw van het Familiestadion, waar de Neptunus-honkballers hun thuiswedstrijden spelen, konden de softbalsters het eerste duel tegen Tex Town Tigers niet naar de hand zetten. Neptunus outhitte de Enschedese tegenstander met 11-5, had na vijf innings een 2-1 voorsprong, maar liet ook elf loopsters achter en stond uiteindelijk met lege handen. Tex Town Tigers maakte wel goed gebruik van de kansen die het kreeg, sloeg in de zesde inning toe en draaide het duel in eigen voordeel om.

TTT opende de score in de eerste inning toen Britt Vonk (fout op stootslag) scoorde op een klap van Laura Wissink. Daar bleef het lange tijd bij. Neptunus-werpster Eva Voortman schakelde in drie van de volgende vier innings drie slagvrouwen op rij uit. Er was alleen nog een scoringskans in de vierde slagbeurt, maar toen liet TTT loopsters achter op het eerste en derde honk. Neptunus kreeg meer scoringsmogelijkheden, maar werd in de eerste vier slagbeurten puntloos gehouden. Zo kreeg de ploeg in de eerste inning gelijk de eerste twee slagvrouwen op de honken, maar zij bleven achter op het tweede en derde honk. De gelijkmaker leek in de maak in de derde inning, nadat Eva Voortman (met één uit) een driehonkslag sloeg. Zij strandde echter op het derde honk. De volgende kans kwam in de vierde inning, waarin Neptunus met één uit de honken vol kreeg. Ook deze loopsters bleven achter. Maar in de vijfde inning kwam de thuisploeg uiteindelijk wel tot scoren. Pinch-runner Judith Buschman scoorde eerst de gelijkmaker na een honkslag van Ilse van de Wouw. Even later was het pinch-runner Renske Tellekamp die Neptunus op een 2-1 voorsprong zette door te scoren op een opofferingsslag van Tanisha van Krevel.

Daar bleef het op dat moment bij voor Neptunus, want even later sloeg Tex Town Tigers toe met een 3-run rally. In deze slagbeurt sloeg TTT vier van hun vijf honkslagen in dit duel, maar daar zaten wel een paar rake klappen bij en die waren beslissend, want pitcher Eva Voortman kwam in de problemen. Britt Vonk opende met een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker na een RBI-double Laura Wissink. Zij scoorde op haar beurt na een driehonkslag van Dinet Oosting, die even later scoorde na een wilde worp. Neptunus wist hier in de zevende inning nog één punt tegenover te stellen na een honkslag van Ilse van de Wouw.

Het eerste duel tussen Neptunus en Tex Town Tigers in samenvatting door SDTV

In de tweede wedstrijd was het Tex Town Tigers dat met 7 tegen 4 meer honkslagen produceerde en aan het kortste einde trok. TTT kreeg de meeste honkloopsters, maar liet er tien achter. Neptunus moest wel een 1-0 achterstand wegwerken en besliste het duel pas in de zesde inning. TTT nam de leiding in de vierde inning toen Dinet Oosting opende met haar vijfde homerun van het seizoen. Neptunus kwam in dezelfde slagbeurt langszij. Eva Voortman begon toen met een honkslag en scoorde op een opofferingsstootslag/squeeze van Minke Blok.

Tex Town Tigers liet in de resterende drie innings zes loopsters achter. Neptunus kreeg aanvankelijk weinig kansen van startende pitcher Lindsey Meadows, die de eerste negen slagvrouwen op rij uitchakelde. Na het gelijkmakende punt in de vierde slagbeurt volgde weer een one-two-three inning, maar daarna was het raak voor de thuisploeg. Met één uit kreeg Neptunus de honken vol, waarna een vrije loop voor Ilse van de Wouw voor de voorsprong zorgde. Met twee uit was het veteran-player Anouk van den Heuvel die een 2-run single afleverde en zette Neptunus daarmee op een 4-1 voorsprong.

De samenvatting van de tweede ontmoeting tussen Neptunus en TTT, verzorgd door SDTV

Sparks Haarlem vs. Onze Gezellen

Sparks Haarlem wist in de eerste wedstrijd in slechts één inning tot scoren te komen, maar dat gebeurde wel gelijk vijfmaal en dus genoeg voor de winst. De thuisploeg kreeg maar één honkloopster in de eerste drie slagbeurten. De puntloze stand werd daarna doorbroken met een wel heel productieve vierde inning. Ismay Poot begon voor Sparks met een honkslag en scoorde met één uit na een honkslag van Lorraine Kieft. Vervolgens raakten de honken vol, waarna een vrije loop voor Denice van Dijk het volgende punt opleverde. Even leek het daar bij te blijven, vooral doordat de OG-verdediging een loopster gedwongen kon uitschakelen op de plaat. Maar met twee uit verhoogden honkslagen van Nina Oomes (twee punten) en Chelsea Robinson (één punt) de stand naar 5-0.

Onze Gezellen kreeg niet echt veel kansen op het werpen van de Duitse international Hannah Held, die vorig seizoen nog de OG-kleuren verdedigde. Wel liet de ploeg loopsters achter op het tweede en derde honk in de tweede inning en strandde een andere loopster op het derde honk in de vijfde beurt. Pas in de zesde inning wist OG tot scoren te komen. Isa Smit begon met een driehonkslag en scoorde het enige punt op een grounder van Babs de Jonge.

In de tweede ontmoeting kon Onze Gezellen vaker de thuisplaat passeren, maar dit keer wist Sparks Haarlem wel eerder afstand te nemen. OG scoorde het eerste punt in de eerste inning na een fout. Daar stonden echter zes Sparks-punten tegenover. Er waren vier vrije lopen, een geraakt werpster en vier honkslagen in de eerste slagbeurt van Sparks. Zo werd met volle honken tweemaal gescoord na vier wijd, eenmaal na geraakt werpster en ook kwam een punt tot stand na een doorgeschoten bal. Pas de laatste twee punten van de rally werden gescoord na een honkslag en die kwam op naam van Chelsea Robinson. Onze Gezellen bracht de achterstand terug naar 6-4 in de tweede inning toen het verdedigend even misging in de Sparks-verdediging. Dat vormde de inleiding voor drie onverdiende punten. Isa Smit tekende in deze beurt voor het aanvallende hoogtepunt met een 2-run double.

OG werd hierna van scoren afgehouden, terwijl Sparks Haarlem meer afstand nam. Een fout op een klap van Lorraine Kieft en een honkslag van Julia Kwakernaak bezorgden Sparks twee runs in de tweede inning. Kwakernaak haalde ook effectief uit in de vierde inning. Toen sloeg ze met een tweehonkslag twee punten binnen. Een fout bezorgde Sparks later in de inning nog een extra punt om er een mercy-rule voorsprong van te maken.

Amsterdam Pirates vs. Roef!

Roef! had tweemaal genoeg aan vier innings om tot winst te komen bij Amsterdam Pirates. De ploeg kwam 25 keer tot scoren, stond slechts één tegenpunt toe en hield Pirates in het openingsduel ook nog eens hitloos.

De eerste wedstrijd behoorde toe aan pitchers Marjolein Merkx (1 inning) en Jessica Tolmie (3 innings), want zij stonden geen honkslagen toe aan de Amsterdamse slagploeg en dat resulteerde in een Combined No-Hitter. Het is de derde No-Hitter van dit seizoen, nadat de eerste twee op naam kwamen van Neptunus-pitcher Eva Voortman, waarvan er één een Perfect Game was. Dat lukte de Roef!-pitchers niet, want driemaal wist een Pirates-slagvrouw een vrije loop te ontfutselen aan Jessica Tolmie. Eén van deze speelsters wist in scoringspositie te komen.

Roef! kwam al snel tot scoren, want een opofferingsslag van Isa Los en een tweehonkslag van Sietske Drijvers leverden twee punten op in de eerste inning. Een 6-run rally volgde in de tweede slagbeurt, maar slechts één van de zes punten kwam tot stand na een honkslag. Dat was een klap van Kim Donkers, die het zesde punt in deze beurt binnensloeg. En die andere vijf punten dan? Dat was het gevolg van vier wijd met volle honken, een fout, geraakt werpster, een wilde worp en een opofferingsslag. Meer slagwerk volgde in de derde inning, zoals een 2-run triple van Logan Moreland. Een honkslag van Wies Ligtvoet verhoogde de stand in de vierde inning naar 13-0.

De stand in de tweede wedstrijd was na twee innings slechts 2-1 in het voordeel van Roef!, maar toen volgde een rally van acht punten in de derde beurt. En dat vormde de basis voor de tweede mercy-rule overwinning. Marjolein Merkx stond slechts vier honkslagen toe en werd de eerste pitcher dit seizoen met vijf overwinningen achter haar naam.

Roef! sloeg gelijk toe in de eerste inning met twee driehonkslagen. Logan Moreland sloeg een lead-off triple en scoorde op een klap van Wies Ligtvoet. Met twee uit dreunde Nicky Uytendaal de bal het outfield in voor een driehonkslag en scoorde later na een wilde worp. Amsterdam Pirates halveerde de achterstand in de tweede inning toen Winke Verdick scoorde na een fout.

De thuisploeg wist niet meer tot scoren te komen, Roef! juist wel. Zoals in de derde inning, waarin achtmaal werd gescoord. De honken raakten al snel vol en dus was het een kwestie van tijd voordat de punten zouden komen. Hoogtepunten in deze inning? Een puntscorende honkslag van Sophie Verdaasdonk en een daverende grand slam homerun in diep midveld van Logan Moreland. In de vierde inning kwamen er nog twee punten bij en ook dit keer gebeurde dat via de lange klap. Nicky Uytendaal opende met een tweehonkslag, waarna de bal over de omheining werd geslagen door Sietske Drijvers. Zij speelde op bekend terrein, want vorig seizoen kwam ze uit voor de Amsterdamse ploeg.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse