Honkbal

Sport Amerika Pro Update: Albies en Jansen treffen Bogaerts, blessure voor Gregorius

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Sport Amerika Pro Update: Albies en Jansen treffen Bogaerts, blessure voor Gregorius

Tekst: Hans Mulder

De knuppel van Jonathan Schoop leefde even op deze week, maar die van Didi Gregorius zweeg. Net als Carter Kieboom en Andrelton Simmons is de infielder van de Philadelphia Phillies geblesseerd. Ozzie Albies en Kenley Jansen stonden tegenover Xander Bogaerts en Jurickson Profar lijkt zijn dip te boven. In deze Dutch Watch lees je weer alles over de verrichtingen van onze Koninkrijk-internationals.

SEIZOENSSTATS: 125 AB, .224/.286/.400, .686 OPS, 16 R, 13 RBI, 4 2B, 6 HR, 3 SB, 90 OPS+

Na de serie tegen de Mets werd het er voor de Braves niet eenvoudiger op. Afgelopen weekend ontvingen ze in het eigen Truist Park de Milwaukee Brewers, de koploper in de NL Central. Ozzie Albies begon aan die serie van drie wedstrijden met in zijn achterhoofd dat hij 5 hits had in die vier wedstrijden tegen New York. Na de wedstrijden tegen de Brew Crew volgde een ontmoeting met Xander Bogaerts en de Boston Red Sox.

De eerste wedstrijd tegen Milwaukee werd er voor Albies één met gemengde gevoelend. Positief was dat hij zijn eerste RBI sinds 23 april mocht noteren. Daar stond echter tegenover dat de Braves met 6-3 onderuit gingen en Albies tevens een derde error aan zijn broek kreeg. In de tweede ontmoeting was het opnieuw raak voor de infielder.

Max Fried en Corbin Burnes maakten er een mooi duel van, dat door de Braves uiteindelijk over de streep getrokken werd. Met 2-for-4 ging het voor Albies crescendo aan slag. Met Marcell Ozuna op het derde honk was een single in de zesde inning genoeg om de Braves op een 2-0 voorsprong te zetten. De titelverdediger won het duel uiteindelijk met 3-2.

EINDE HITTING STREAK

Spannend was het zondag bepaald niet. De Braves staan niet bekend om hun goede prestaties bij daglicht, maar voor Moederdag maakten ze een uitzondering. Milwaukee werd met 9-2 aan de kant gezet. Ozzie Albies zette het in de tweede inning in gang door de eerste run te scoren. Hij bereikte de honken middels een single naar het rechtsveld en kon de thuisplaat passeren nadat William Contreras, met de honken vol, vier wijd kreeg van Aaron Ashby. Voor Albies was het de enige hit deze middag.

In de eerste wedstrijd tegen de Red Sox liep de 5-game hitting streak van Albies spaak. De Braves konden de goede prestatie tegen Milwaukee geen vervolg geven en lieten dinsdag de eerste wedstrijd met 9-4 aan Boston. Ozzie Albies was 0-for-4 in het slagperk en zag zijn slaggemiddelde dalen naar .223. De tweede wedstrijd dreigde ook een klein sportief drama te worden voor onze landgenoot. Hij was 0-for-3 toen hij in de negende inning, met een 3-3 tussenstand, doorkwam met een single. Orlando Arcia joeg de bal even later het stadion uit, waardoor Albies nog een belangrijk aandeel in de 5-3 overwinning had.

SEIZOENSSTATS: 116 AB, .345/.397/.466, .862 OPS, 18 R, 10 RBI, 8 2B, 2 HR, 1 SB, 151 OPS+

Het moet pijn doen in Boston. Zelf staan ze onderaan in de divisie en de grote aartsrivaal gaat aan kop in de AL East. Aan de hits of het slaggemiddelde van Xander Bogaerts kan het niet liggen. Daarmee behoort de kortestop tot de betere spelers in de MLB. Veel levert het hem echter nog niet op. De long ball werkt nog niet en ook het aantal RBIs blijft (ver) achter bij wat we van onze landgenoot gewend zijn. Deze week konden Bogaerts en de Red Sox hun borst nat maken. Eerst was er een serie van drie tegen de White Sox om vervolgens naar Atlanta te vliegen voor een tweeluik tegen de Braves.

Weinig spelers in de majors noteerden een beter slaggemiddelde in de eerste maand van het seizoen dan Xander Bogaerts. Dit slaggemiddelde (.354) zakte vorige week vrijdag echter wel wat weg toen Bogaerts in het eerste duel met de White Sox 0-for-3 met een walk noteerde. Daar zijn teamgenoten dit niet wisten te compenseren, verloren de Red Sox met 4-2. Alweer hun vierde nederlaag in vijf wedstrijden in de maand mei.

Wat resultaten betreft, werd het er ook niet beter op tegen Chicago. Zaterdag kwam Xander Bogaerts in de achtste inning nog wel door met een single, maar in extra innings was de winst opnieuw voor de White Sox (1-3). Zijn 1-for-5 liet de kortestop zondag volgen door een 2-for-4. Bij een 3-0 achterstand in de zesde inning zette Bogaerts, met al één honk bezet, de tegenstander onder druk met een single. Hij zou even later de tweede run nams Boston scoren, maar verder dan dat kwam de thuisploeg niet: 2-3.

WISSELEND SUCCES

De mars van Bogaerts zette zich dinsdag voort. Na een wedstrijd met 1 hit en daarna één met 2 volgde dinsdag tegen de Braves een duel met 3 hits. Met 3-for-5 een goede dag aan slag, maar alleen in de negende inning wist één van zijn ploeggenoten de kortestop over de thuisplaat te slaan. De single van Trevor Story leverde 2 runs op en bepaalde de eindstand op 9-4. Afgelopen woensdag deed ’t slaggemiddelde weer een stapje terug. Atlanta won het duel met 5-3 en Bogaerts kwam alleen middels vier wijd op de honken. Door zijn 0-for-3 ging het slaggemiddelde terug naar .345. Daarmee staat hij overigens nog steeds bij de beste vijf in de MLB.

SEIZOENSSTATS: 59 AB, .288/.338/.356, .694 OPS, 7 R, 7 RBI, 4 2B, 0 HR, 0 SB, 104 OPS+

De Philadelphia Phillies speelden vorig weekend drie wedstrijden, waarvan twee op één dag, tegen de New York Mets. Eén keer stapten de Phillies als winnaar van het veld, maar tot die groep gelukkigen behoorde Didi Gregorius niet. De geboren Amsterdammer kampte vorige maand al met een handblessure na een HBP en nu speelt zijn knie hem parten. Zijn werkgever plaatste Gregorius op de 10-day injured list en dat ging op 5 mei in. Of Gregorius vanaf 15 mei weer beschikbaar is, is echter nog maar zeer de vraag.

SEIZOENSSTATS: 12.0 IP, 1-0 (8 SV), 3.00 ERA, 0.750 WHIP, 1.04 FIP, 4 R, 4 ER, 3 BB, 17 K, 144 ERA+

Waar de Braves nog maar zelden kunnen overtuigen dit seizoen, daar laat Kenley Jansen zien dat hij nog altijd tot de betere closers in de MLB behoort. Vorige week sleepte hij een belangrijke zege op de Mets uit het vuur en deze week mocht hij tegen de Brewers aan de bak. Daar hebben ze in Josh Hader dan weer een closer die nog net wat indrukwekkender cijfers kan overleggen.

Kenley Jansen zal ongetwijfeld iets van spanning gevoeld hebben. Zijn starter Max Fried leverde een dijk van een wedstrijd af en nu was het aan de Oranje-international om tegen deze sterke tegenstander de zege veilig te stellen. Na acht wedstrijden zonder hit moest Jansen tegen de Mets er weer één toestaan. Ook tegen de Brewers kwam hij niet zonder kleerscheuren door de inning.

Christian Yelich sloeg een double naar het linksveld, maar Hunter Renfroe werd met een K vervolgens de eerste out. Een RBI-single van Tyrone Taylor liet Yelich scoren, waardoor Jansen voor het eerst sinds 8 april een run opgaf. Voor de laatste out kreeg Jansen met een dubbelspel assistentie van zijn goed functionerende defensie. Z’n ERA steeg dan wel iets, maar de winst en de save waren net iets belangrijker.

PRIMEUR

Een save zat er voor Jansen tegen de Red Sox niet in. De closer mocht echter wel zijn eerste overwinning als Brave bijschrijven. Na het pak slaag in de eerste wedstrijd (4-9) moest Kenley Jansen woensdag de tegenstander uit Boston van scoren houden. Bij een 3-3 stand werd Franchy Cordero met drie slag weggezet, maar Christian Vazquez kreeg vier wijd van onze landgenoot. Jackie Bradley Jr. kon na een strikeout weer richting de dug-out en Enrique Hernandez was na één pitch en een flyout al klaar. Jansen had 16 pitches nodig, trok zijn ERA naar 3.00 en kreeg even later dankzij Orlando Arcia de winst in de schoot geworpen.

SEIZOENSSTATS: 107 AB, .187/.313/.402, .714 OPS, 15 R, 16 RBI, 6 2B, 5 HR, 1 SB, 113 OPS+

In april sloeg Jurickson Profar de ene na de andere run binnen voor de San Diego Padres. Daarmee lijkt hij zijn kruit voorlopig even verschoten te hebben, want in mei houdt het voorlopig niet over. De resultaten van de Padres lijden er niet onder. Zij houden zich keurig staande in de NL West en kregen deze week bezoek van de Marlins en de Cubs.

In het outfield is er niets aan te merken op het spel van Jurickson Profar, maar aan slag zit hij even in een dipje. Ook tegen de Marlins slaagde hij er niet in zijn slaggemiddelde op te krikken. Drie van de vier wedstrijden werden door de Friars gewonnen, maar de aanvallende bijdrage van Jurickson Profar bleef beperkt tot 2 hits. Hij opende de serie met 0-for-3 in elk van de eerste twee wedstrijden. In die duels dwong hij nog wel 2 wijd af, maar dit hielp zijn slaggemiddelde niet. En runs leverde het ook niet op.

Met twee honken bezet kreeg Profar ook vier wijd in de eerste inning van de derde ontmoeting. Hier blaften de Padres wel even, maar bijten deden ze niet. De gehele wedstrijd niet. Na twee nipte zeges werd de thuisploeg nu met 8-0 van het veld geslagen. Daar veranderde ook de single van Profar in de vierde inning niets aan. Bij een 2-0 achterstand in de negende inning van de laatste wedstrijd gaf Jurickson Profar zijn geloof. Zelf sneuvelde hij onderweg door een fielder’s choice, maar een 3-run homerun van Jorge Alfaro bezorgde San Diego alsnog de overwinning.

BELANGRIJKE RUN

Voor de tweede keer in drie wedstrijden bleven de Padres maandag verstoken van een run. De bezoekende Cubs maakten korte metten met Profar en de zijnen. De Padres kwamen tot slechts 3 hits in dit met 6-0 verloren duel en Profar was 0-for-4. Met 2-for-5 en een run ging het dinsdag al veel beter. Die run kwam tot stand na een single in de zesde inning. Eric Hosmer sloeg de outfielder binnen, voor wat op dat moment een 5-3 voorsprong betekende. Chicago zou nog een vierde run scoren, maar die run van Jurickson Profar betekende de winst voor San Diego: 5-4.

Vijf runs scoorden de Friars ook in de derde en laatste ontmoeting, maar dit keer was het niet genoeg. De thuisploeg was 1-for-8 met RISP en liet 11 honklopers achter. Chicago strafte dit af door met 7-5 te winnen. Aan Profar lag het niet. De international kwam in de eerste inning door met zijn eerste triple van het seizoen. Hosmer sloeg ‘m binnen voor de eerste run namens San Diego. In de achtste inning noteerde de outfielder zijn zesde tweehonkslag van deze jaargang. Het tweede honk was hier ook zijn eindstation. Met 2-for-4 en een walk tilde Profar zijn slaggemiddelde weer iets omhoog: .187.

SEIZOENSSTATS: 116 AB, .1475/.189/.224, .413 OPS, 7 R, 6 RBI, 3 2B, 2 HR, 0 SB, 25 OPS+

We schreven zojuist al over de dip van Jurickson Profar, maar daar kan Jonathan Schoop zeker over meepraten. De tweedehonkman van de Detroit Tigers komt maar niet op gang in de eerste maand van het seizoen en helaas voor de fans geldt dat voor veel van zijn ploeggenoten ook. Deze week ging Schoop tegen de Astros en Athletics op zoek naar eerherstel, vertrouwen en overwinningen.

In Houston opende Schoop met vier wijd in de tweede inning. Het was pas zijn vierde walk van het seizoen, maar het vervolg was bijna uit te tekenen. De vier wijd werd niet afgestraft, Schoop was 0-for-2 in zijn volgende AB’s en de Tigers verloren. Nipt met 3-2 weliswaar, maar wel weer een nederlaag. Deze cijfers stonden ook na afloop van de tweede wedstrijd op het bord. Dit keer geen walk voor Schoop en ook geen hit. Zijn laatste dateerde inmiddels alweer van 1 mei, toen hij met de Tigers tegen de Dodgers speelde.

Afgelopen zondag gaf zijn knuppel zowaar een teken van leven. In de tweede inning, met 2 uit, raakte hij starter Jake Odorizzi met een double naar het rechtsveld. Voor Schoop zijn derde tweehonkslag van deze jaargang en voor de Astros achteraf een kostbare hit. Niet omdat het leidde tot een nederlaag, maar wel omdat deze double van Schoop de enige hit van de Tigers was. Een no-hitter werd het dus niet, maar een overwinning voor de Astros wel: 5-0.

Dat de Tigers aanvallend onmachtig zijn, bleek ook tijdens de serie tegen de Oakland A’s. Tegen deze toch ook bepaald niet sterke tegenstander wist Detroit afgelopen maandag opnieuw geen enkele run te scoren en slechts 4 hits te noteren. Eén daarvan kwam in de zevende inning op naam van Jonathan Schoop. Het bleek een voorbode op wat komen ging op dinsdag. Soort van dan.

EIN-DE-LIJK!!!

Op 10 mei werkten de twee teams een doubleheader af. Nu is dat niet zo bijzonder, maar opmerkelijk was wel dat zowel Detroit als Oakland een keer als thuisspelend team optrad. Dit vanwege de lockout en de verplaatste wedstrijden dit deze nog met zich meebrengt. Tijdens deel 1 speelden de A’s “thuis” en liet Schoop eindelijk weer eens zien wat hij in zijn mars heeft. Na een single in de tweede inning volgde vier wijd in de vijfde. In de zesde inning mocht Schoop voor het eerst sinds 13 april een rondje over de honken maken. Zijn tweede homerun zette de Tigers op een 3-0 voorsprong. Detroit zou uiteindelijk met 6-0 winnen.

De opleving was van korte duur, want in deel 2 ging de winst met 4-1 naar de nu wel bezoekende Athletics. Schoop kwam voor de vierde wedstrijd op rij door met een hit, maar zijn single in de tweede inning leverde niets op. Ook de twee laatste ontmoetingen in deze lange serie van vijf ging naar de A’s. Die 4-game hitting streak eindigde woensdag voor Schoop, die 0-for-4 bleef. Detroit kwam nog wel tot 7 hits, maar gescoord werd er niet: 0-9. In het laatste duel was Jonathan Schoop opnieuw 0-for-4. Hoewel de Tigers meer hits hadden dan de A’s (6 om 5) won Oakland met 5-3. Het slaggemiddelde van onze landgenoot duikelde naar .147.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal