SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem en Tex Town Tigers nemen leiding in softbal-hoofdklasse

Landskampioen Olympia Haarlem won tweemaal van Neptunus; Jessie van Aalst (foto) droeg bij met 5 hits (twee RBI-triples) en 3 RBI's. Foto: Screenshot SDTV

Olympia Haarlem en Tex Town Tigers nemen leiding in softbal-hoofdklasse

Voordat de wedstrijden op zaterdag 21 mei van start gingen was Neptunus de verrassende koploper in de softbal-hoofdklasse. Zoals bekend debuteert de Rotterdamse ploeg dit seizoen in de hoogste afdeling en doet het uitstekend. In de voorbije weken werden al verschillende fraaie overwinningen geboekt, maar op deze achtste speeldag moest Neptunus tweemaal de meerdere erkennen in regerend landskampioen Olympia Haarlem. Voor eigen publiek werd met 1-8 en 0-5 verloren. Tex Town Tigers was op eigen veld in Enschede succesvoller, want er werd tweemaal gewonnen (11-1, 7-0) van Amsterdam Pirates. Dat resulteerde in wat verschuivingen aan de kop van de ranglijst. Olympia en TTT hebben hetzelfde punten-aantal, passeerden Neptunus en delen nu de leidersplek. Okay, Olympia speelde twee wedstrijden minder, maar het punten-aantal is hetzelfde. Neptunus voelt nu ineens ook de hete adem in de nek van Roef! en Sparks Haarlem. Deze twee ploegen stonden tegenover elkaar, deelden de punten en staan nu allebei slechts twee punten achter de promovendus. Sparks opende met een 3-1 overwinning, waarna Roef! het tweede duel met 3-4 in winst omzette. De spanning is dan ook weer helemaal terug in de strijd om de twee bovenste plekken, want daar draait het dit seizoen allemaal om. De nummers één en twee van de ranglijst plaatsen zich voor de Holland Series (er zijn geen play-offs). Maar voordat duidelijk is wie om de titel gaan spelen, zitten we ergens in september. En zover is het nog lang niet. Tot die tijd kunnen we nog genieten van heel veel mooi en spannend softbal, want we hebben pas een derde van de competitie achter de rug! Het zijn weer drukke dagen, want de hoofdklasse-softbalsters komen donderdag opnieuw in actie, twee dagen later gevolgd door een nieuw programma. Donderdag kan de hele ranglijst zomaar weer veranderen. Olympia ontvangt dan Roef!, Tex Town Tigers gaat op bezoek bij Onze Gezellen en Neptunus speelt op eigen veld tegen Amsterdam Pirates.

De stand: Olympia Haarlem 12-20, Tex Town Tigers 14-20, Neptunus 14-18, Roef! 14-16, Sparks Haarlem 14-16, Amsterdam Pirates 14-4, Onze Gezellen 14-2.

Neptunus vs.Olympia Haarlem

Olympia Haarlem toonde zich in Rotterdam tweemaal de betere ploeg. Neptunus stond voor het eerst dit seizoen in beide wedstrijden van een double-header met lege handen. Driemaal werd een double-header volledig gewonnen, driemaal gedeeld. Voor het eerst moest de Rotterdamse ploeg meer dan tien tegenpunten incasseren in een dubbele wedstrijd. Het hoogste aantal voor dit weekeinde was zes (tegen Roef!), op deze speeldag moest de ploeg dertien punten toestaan. Daar stond slechts één Neptuniaans punt tegenover. Dat was in de voorbije weken wel anders, want toen kwam Neptunus telkens zeven keer of meer tot scoren in een double-header. Daarmee onderstreepte Olympia Haarlem de aanvallende kracht waarover het dit seizoen beschikt. Slechts twee van de twaalf gespeelde wedstrijden werden verloren en met een slaggemiddelde van .348 voert de ploeg deze categorie aan. Olympia kwam tot nu toe 76 keer tot scoren, goed voor een tweede plek achter Tex Town Tigers dat deze lijst aanvoert met 84 runs.

In het openingsduel kwam Olympia Haarlem al gelijk in de eerste slagbeurt na een driehonkslag van Jessie van Aalst (3-uit-4) tot scoren op starter Eva Voortman. Twee innings later zorgde een volgende driehonkslag voor het tweede Olympia-punt. Dit keer werd gescoord na een driehonkslag van Cindy van der Zanden, die later zelf scoorde na een doorgeschoten bal. Met een 3-0 achterstand wist Neptunus tot scoren te komen in de tweede helft van de derde inning op Lisa Hop, die het hele duel gooide voor de Haarlemse ploeg (elf strikeouts, zes hits). Met twee uit sloeg Libby Sugg een tweehonkslag, waarna haar temporary runner Eva Voortman scoorde toen er een foute aangooi volgde na een gestolen honk. Voor Neptunus bleef het daar bij.

Mady Watson nam de pitching van Eva Voortman in de vierde slagbeurt over en hield Olympia twee innings puntloos. Maar in de zesde inning sloeg Olympia weer toe. Watson kreeg snel de honken vol, waarna ze werd opgevolgd door Nienke Weis. De drie loopsters zouden allemaal gaan scoren na een grounder en een 2-run double van Machteld Rector. Nog eens twee punten volgden in de zevende inning. Jessie van Aalst sloeg haar tweede RBI-triple en scoorde zelf na een honkslag van Mariëlle Vleugels.

De samenvatting van Game 1 tussen Neptunus en Olympia Haarlem door SDTV

In de tweede wedstrijd kwam Olympia Haarlem tot een 5-0 shutout-winst, de eerste keer dit seizoen dat Neptunus niet tot scoren kwam in een wedstrijd. Olympia-pitchers Mariëlle Vleugels (vijf innings) en Jessie van Aalst (twee) stonden samen slechts drie honkslagen toe. Vleugels nam een Perfect Game mee naar de vijfde inning, maar kreeg toen met één uit de eerste honkslag tegen. Die kwam op naam van Judith Buschman, die later achterbleef op het tweede honk. In de laatste twee innings stond Jessie van Aalst nog slechts één loopster toe in scoringspositie te komen. Wel wist (voormalig Olympia-speelster) Judith Buschman toen haar tweede honkslag in het duel te slaan. De derde Neptunus-hit in dit duel kwam op naam van Esmee Toet, die een pinch-hit single sloeg in haar eerste slagbeurt na terugkeer van college in de USA.

Olympia Haarlem opende de score in de tweede inning via een inside-the-park-homerun van Lisa Hop. Twee punten werden toegevoegd in de derde slagbeurt, dankzij een opofferingsslag van Cindy van der Zanden en wederom een rake klap van Jessie van Aalst, die dit keer een tweehonkslag van haar knuppel liet vertrekken. Olympia nam vervolgens meer afstand met punten in de vijfde en zevende inning. Bij Olympia maakte Marijn Crouwel haar rentree in de hoofdklasse na terugkeer van haar Amerikaanse college-seizoen. Dat deed ze met twee honkslagen.

De samenvatting van de tweede ontmoeting tussen Neptunus en Olympia Haarlem verzorgd door SDTV

Sparks Haarlem vs. Roef!

Op het Noordersportpark bleken Sparks Haarlem en Roef! volledig aan elkaar gewaagd. Er waren verschillende fraaie vangballen in het outfield, een paar slordige fouten, veel strikeouts, close calls en twee ploegen die elkaar in balans hielden. Dus was het eigenlijk wel eerlijk dat de punten werden gedeeld.

In het eerste duel scoorde Sparks Haarlem het eerste punt in de eerste inning als gevolg van een fout. Dat bleef vijf innings lang het enige punt, want pitchers Kelly Barnhill (Sparks Haarlem) en Marjolein Merkx (Roef!) waren op dat moment bezig met een pitching-duel. De nullen volgden elkaar snel op en dus kwamen de slot-innings al snel in beeld. Beide werpsters gooiden het hele duel en allebei schakelden ze elf slagvrouwen met drie slag uit. Merkx gooide een 2-hitter, Barnhill een 3-hitter. Barnhill, die in 2019 en 2020 professioneel speelde voor Chicago Bandits in wat toen de National Pro Fastpitch (NPF) heette, maakte haar hoofdklasse-debuut. In zowel 2016 als 2018 werd Kelly Barnhill wereldkampioen met Team USA.

Terug naar de eerste inning. Roef! liet een loopster achter op het tweede honk. Bij Sparks Haarlem bereikte lead-off hitter Chelsea Robinson het honk na een fout, waarna de thuisploeg de honken vol kreeg via Ismay Poot (geraakt werpster) en Maxime van Dalen (honkslag). Vier wijd voor Riangela Flanegin leverde toen een punt op. Pitcher Marjolein Merkx leek in de problemen, maar herstelde zich ijzersterk en schakelde de volgende drie slagvrouwen op rij uit met drie slag om de schade te beperken.

Pas in de zesde inning werd weer gescoord en ook toen vormde een fout een belangrijk ingrediënt. Openingsslagvrouw Logan Moreland werd geraakt door een worp, stal het tweede honk en scoorde de gelijkmaker toen er een fout volgde op een opofferingsstootslag van Kim Donkers. Sparks Haarlem antwoordde onmiddellijk met twee punten in de eigen zesde slagbeurt. Opnieuw bleek een fout cruciaal. Die volgde met nul uit en twee loopsters op de honken na een stootslag van Lorraine Kieft en dat bezorgde Sparks een hernieuwde voorsprong. Een close play op de thuisplaat volgde op een stootslag van Tammie Lijbers. Met het tweede en derde honk bezet en één uit volgde een squeeze van Lijbers. Een poging de van het derde honk afkomstige loopster (Riangela Flanegin) uit te schakelen mislukte en Sparks stond met 3-1 voor. Dat werd ook de eindstand.

In de tweede wedstrijd nam Roef! een snelle voorsprong via punten in de eerste en derde inning, maar de spanning keerde volledig terug in de vijfde slagbeurt. Sparks bracht een 4-1 achterstand terug naar 4-3, maar de winstpunten gingen mee terug naar Moergestel.

Roef!, dat het op deze speeldag moest doen zonder Wies Ligtvoet (werk), kwam in de eerste inning tweemaal tot scoren op starter Rebecca Soumeru dankzij een tweehonkslag van Isa Los en een honkslag van Nicky Uytendaal. Daar kwamen in de derde inning twee runs bij, die met twee uit werden gescoord na een tweehonkslag van Sophie Verdaasdonk. Roef! werd hierna van verder scoren afgehouden door veterans Rebecca Soumeru en Kirsten Scheele.

Maar Sparks Haarlem kwam wel tot scoren. Roef!-starter Jessica Tolmie stond aanvankelijk slechts één punt toe. Dat gebeurde in de derde inning voor het eerst na een foute aangooi. De ommekeer leek te komen in de vijfde slagbeurt voor de thuisploeg. Met twee uit kreeg Tolmie een tweehonkslag tegen, waarna ze werd vervangen door Kim Horsten. De linkshander, net terug van haar college-seizoen in de States, kwam voor het eerst dit seizoen in actie en had het even moeilijk. Na vier wijd voor Ismay Poot moest ze een 2-run double incasseren van Maxime van Dalen. Dat bracht de achterstand terug naar 4-3 en er leek meer in de maak, vooral nadat volgende slagvrouw Riangela Flanegin het honk bereikte via een infield-hit. Maar met loopsters op de hoeken maakte een grounder een einde aan de inning. Na een one-two-three zesde inning kreeg Sparks weer een honkloopster in de zevende slagbeurt. Met één uit was er vier wijd voor Chelsea Robinson, die vervolgens uitging in een close play op het tweede honk na een klap van Ismay Poot. Een fraaie vangbal van rechtsveldster Sophie Verdaasdonk op een uithaal van Maxime van Dalen maakte even later een einde aan de wedstrijd.

Tex Town Tigers vs. Amsterdam Pirates

Tex Town Tigers had in het openingsduel tegen Amsterdam Pirates genoeg aan 3 1/2 inning. De thuisploeg zette de toon met een 6-run rally in de eerste inning en won overtuigend met 11-1. Pitcher Lindsey Meadows domineerde en stond slechts één Amsterdamse honkslag toe. Die werd geslagen in de derde inning, de enige slagbeurt waarin de rechtshander loopsters op de honken kreeg. Meadows kreeg een lead-off single tegen van Isabelle Markies, maar die werd even later gedwongen uitgeschakeld op een klap van Caitlin Kramer. Ze raakte in deze inning niet alleen haar No-Hitter kwijt, maar ook de shutout. Nadat Winke Verdick werd geraakt door een worp, kon Kramer met twee uit scoren na een fout. Maar dat bleef het enige punt voor Pirates, dat op dat moment al tegen een 9-0 achterstand aankeek. Lindsey Meadows, die alweer bezig is aan haar achttiende seizoen in de Nederlandse hoofdklasse, gooide tweemaal drie slag.

TTT kwam tot acht honkslagen, waaronder drie van Laura Wissink, die alleen de driehonkslag miste om for-the-cyle te slaan. Haar eerste honkslag in het duel was een 2-run homerun in de eerste inning en dat vormde de inleiding voor de 6-run rally. Honkslagen van Tess Remmers en Michelle Schuur en een doorgeschoten bal zorgden voor de andere punten. Drie punten werden toegevoegd in de tweede inning met als hoogtepunt een RBI-triple van Lizzie Clarijs. Honkslagen van Annemiek Jansen en Laura Wissink zorgden in de derde inning een mercy-rule voorsprong.

Ook de tweede ontmoeting kon voortijdig worden afgesloten, dit keer in de vijfde inning. Lisa Brink gooide een 2-hitter voor Tex Town Tigers, dat veertien honkslagen liet noteren. In deze wedstrijd kwamen Annemiek Jansen en Michelle Schuur tot drie hits. Pirates wist alleen in de derde en vijfde inning in scoringspositie te komen, maar werd puntloos gehouden door Lisa Brink.

Annemiek Jansen en Shaneequa Kock sloegen de eerste vier punten binnen voor de thuisploeg. Jansen met een honkslag en opofferingsslag in respectievelijk de eerste en tweede inning, Kock met een velderskeus en een honkslag in de eerste en derde slagbeurt. Met een 4-0 voorsprong volgde een productieve vijfde slagbeurt voor TTT. Met twee uit en Shaneequa Kock (vier wijd) op het tweede honk volgde Michelle Schuur met een driehonkslag en scoorde even later zelf na een honkslag van Lizzie Clarijs. De honken raakten vol na honkslagen van Annemiek Jansen en Laura Wissink, waarna een walk-off walk voor Dinet Oosting voor het zevende TTT-punt zorgde en een einde aan de wedstrijd maakte.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse