Honkbal

Sport Amerika Pro Update: Bogaerts plays long ball, wisselend succes voor Jansen

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Sport Amerika Pro Update: Bogaerts plays long ball, wisselend succes voor Jansen

We moeten het helaas nog altijd zonder Didi Gregorius doen, maar Andrelton Simmons maakte deze week voor het eerst zijn opwachting. Daarnaast waren er homeruns voor Xander Bogaerts en Jonathan Schoop, maar ook de eerste blown save van Kenley Jansen. Over hen en de overige spelers van Team Kingdom of the Netherlands gaat het in deze Sport Amerika Pro Update.

Tekst: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 150 AB, .233/.289/.400, .689 OPS, 19 R, 15 RBI, 7 2B, 6 HR, 3 SB, 91 OPS+

De Atlanta Braves lijken verzeild geraakt in een soort deja vu. Vorig seizoen waren de eerste maanden van het seizoen niet je dat en in 2022 overkomt hen dit opnieuw. Ozzie Albies wisselt goede momenten af met mindere momenten. Net als vorig jaar rond deze tijd staat de infielder opm 6 homeruns. Zijn laatste dateert echter van 23 april. Tegen de Padres en de Brewers kreeg hij deze week de kans om daar weer eens iets aan te doen.

Op Vrijdag de Dertiende begon Ozzie Albies met twee matige AB’s, maar daarna perste hij er toch een double en een single uit. Die tweehonkslag was zijn vijfde van ’t seizoen. Adam Duvall sloeg zijn tweedehonkman over de thuisplaat voor de derde run namens de Braves. Atlanta nam in de zesde inning een 6-4 voorsprong, maar zag deze verdampen in de zevende. Met een 3-run homerun legde Ha-Seong Kim de basis voor de uiteindelijke 11-6 zege van de Friars.

De revanche van de Braves kwam op zaterdag. De Padres namen een voorsprong in de achtste inning, maar in de gelijkmakende sloeg Atlanta keihard terug. Met een RBI-double in de derde inning was Albies al belangrijk voor zijn ploeg, maar de RBI-single in de achtste was nog net iets belangrijker. Met onze landgenoot aan boord sloeg Marcell Ozuna even later de bal het park uit. De Braves scoorden 4 runs en wonnen deze ontmoeting met 6-5. Voor het eerst sinds eind april tekende Ozzie Albies voor een wedstrijd met minimaal 2 RBIs. Helaas gaf hij dit zondag geen vervolg. Met 0-for-4 en een walk betekende hij aanvallend weinig voor de titelhouder, die met 7-3 onderuit ging.

WISSELVALLIGHEID TROEF

De maandag daarna werd het voor de Braves en Albies al niet veel beter. Onze landgenoot was 0-for-3, maar was lang niet de enige zonder hit. Freddy Peralta en zijn relievers stonden slechts 2 hits toe en Milwaukee zegevierde met 1-0. Met een double, zijn zevende van het jaar, in de zesde inning liet Albies dinsdag zijn slaghout weer eens spreken. Er stonden al twee nullen op het bord en die tweehonkslag leverde ook niets tastbaars op. Dit keer draaiden de Braves de rollen om en hielden ze de Brew Crew van scoren: 3-0.

Afgelopen woensdag sloot Atlanta deze serie af met een nederlaag. In extra innings kon het alle kanten op, maar niet voor het eerst viel het kwartje verkeerd voor de Braves: 6-7. Ozzie Albies was 2-for-5 met een run in de elfde inning. Het kon de nederlaag niet voorkomen. Zijn hits hebben er echter wel voor gezorgd dat z’n slaggemiddelde naar .233 is gestegen in de afgelopen week.

SEIZOENSSTATS: 142 AB, .336/.395/.482, .876 OPS, 21 R, 16 RBI, 8 2B, 4 HR, 2 SB, 145 OPS+

Xander Bogaerts heeft het prima naar zijn zin in het slagperk. Wat hits betreft dan. Al te productief was de kortestop van de Boston Red Sox nog niet in de eerste maand van het seizoen. Met zijn ploeg bivakkeert Bogaerts in de kelder van de AL East. Dat is dan weer slecht nieuws voor de franchise, want onze landgenoot heeft na dit seizoen de mogelijkheid uit zijn contract te stappen. Dat is echter van later zorg. Eerst moest er deze week worden gespeeld tegen de Texas Rangers en de Houston Astros.

Er is niets mis met het slaggemiddelde van Xander Bogaerts. Met .345 begon hij vorige week vrijdag aan de serie tegen Texas en met 2-for-5 wist hij dit zelfs nog iets op te vijzelen. Het bleef niet bij die hits alleen. Zijn single in de zesde inning resulteerde in een run en een 3-0 voorsprong. Een volgende single, in de zevende inning, bracht zelfs 2 runs over de thuisplaat. In al zijn enthousiasme werd Xander Bogaerts een out op twee, maar dat mocht de pret even niet drukken. Boston opende dit drieluik met een afgetekende overwinning: 7-1.

BOGEY KOMT OP TOEREN

Een dag later was het opnieuw feest voor Boston. De Rangers werden met 11-3 van het veld geblazen en voor de tweede wedstrijd op rij mocht Bogaerts een RBI aan zijn totaal toevoegen. Dit was hem tot nu toe alleen halverwege april gelukt, toen hij drie wedstrijden op rij minimaal één run binnensloeg. Die run kwam tot stand middels een sac fly in de achtste inning en betekende de tiende run. Xander Bogaerts sloot de serie af met een 7-1 nederlaag en een 1-for-3 aan slag. Zijn slaggemiddelde bleef prima. Met .344 ging het terug naar Beantown voor een serie tegen Houston.

In deze serie schroefde Bogaerts zijn productiviteit aardig op. Dat begon al in de eerste wedstrijd, op maandag 16 mei. De kortestop was 1-for-2 met een walk en een HBP, maar die ene klap was wel van groot belang. Met een 4-3 voorsprong in de achtste inning en J.D. Martinez op het tweede honk joeg Bogaerts voor de derde keer dit seizoen de bal het stadion uit. Hij bepaalde daarmee en passant de eindstand op 6-3.

In de tweede wedstrijd tapten de Astros uit het spreekwoordelijke andere vaatje. Met 13-4 kregen de BoSox een flink pak slaag. Bogaerts kon dit keer aanvallend niets uitrichten en was 0-for-3 met een walk. Verrassend genoeg ging de winst in deze serie naar de thuisspelende Red Sox. Xander Bogaerts begon dit drieluik met 2 homeruns en verdubbelde dit aantal tegen de Astros. In de eerste inning was het woensdag opnieuw raak. De honken waren leeg, dus leverde zijn tweede homerun in drie dagen “slechts” één run op. Die 2-1 was echter wel de winnende run, want Boston won met 5-1. Xander Bogaerts was 2-for-9 in deze serie, maar die tikken waren dus wel goed raak!

SEIZOENSSTATS: 16.2 IP, 2-0 (8 SV), 2.70 ERA, 0.660 WHIP, 1.18 FIP, 5 R, 5 ER, 43 BB, 22 K, 161 ERA+

Voor de statistieken van Kenley Jansen maakt het niet uit of hij nu in Californië zijn wedstrijden speelt of in Georgia. De closer verzamelt ook in dienst van de Braves saves bij de vleet en als we z’n eerste wedstrijd even wegdenken, kan hij uitstekende cijfers overleggen. Helaas voor onze landgenoot weten zijn medespelers hem niet altijd in een positie voor een save te brengen. Daarvoor zijn de prestaties van de Braves simpelweg te wisselvallig. Deze week trof hij in de San Diego Padres wat oude bekenden uit de NL West en trok het gezelschap naar Milwaukee voor een serie tegen de Brewers.

Het seizoen was al meer dan een maand onderweg toen Kenly Jansen vorige week zijn eerste win mocht noteren. Nu is het closers voornamelijk om saves te doen, maar toch is een zege achter je naam altijd lekker. Drie dagen na die eerste volgde al de tweede. Will Smith kreeg zaterdag tik op tik van de Padres en Jansen werd al in de achtste inning aan het werk gezet. Er kwamen weliswaar 2 runs binnen, maar die waren nog voor rekening van Smith.

De closer stond 1.2 innings op de heuvel en had daarvoor slechts 15 pitches nodig. Zijn team zorgde ervoor dat Jansen met een 6-5 voorsprong aan de negende mocht beginnen en daar ging het opeens rap. Wil Myers en Ha-Seong Kim werden met elk 2 pitches weggezet. Trent Grisham stribbelde een beetje tegen, maar werd de derde nul. Een dag na die win was het weer de beurt aan Jansen. Dit keer in de negende, maar ook zonder direct uitzicht op een resultaat. Zijn foutloze optreden (11 pitches en 1 K) hield de wedstrijd in evenwicht en hielp zijn ERA wat naar beneden: 2.45. In de elfde inning trokken de Padres de winst echter naar zich toe: 7-3.

EERSTE BLOWN SAVE

Het werd een druk weekje voor Jansen, want dinsdag deed Brian Snitker alweer een beroep op hem. Jansen moest de 3-0 voorsprong in Milwaukee over de streep trekken. Mike Brosseau werd na 5 pitches middels een strikeout weggestuurd en dit lot onderging ook Kolten Wong. Aangezien Victor Caratini de tweede nul was, had Jansen na 14 pitches en 2 K’s zijn negende save van het seizoen te pakken.

Helaas voor de closer gaat het ook wel eens mis. Woensdag was het wat spannender en nam Jansen een 4-3 voorsprong mee naar de heuvel. Hij opende de inning met vier wijd voor Jace Peterson. Die zou hem even later opbreken. Peterson stal het tweede honk en met 2 uit sloeg Kolten Wong de gelijkmakende run binnen. Voor Jansen de eerste blown save en de Braves zouden in extra innings onderuit gaan. Zijn ERA was gedaald naar 2.30, maar na woensdag staat dit op 2.70.

SEIZOENSSTATS: 130 AB, .192/.312/.385, .696 OPS, 21 R, 17 RBI, 8 2B, 5 HR, 2 SB, 108 OPS+

Als we naar ’t seizoen van Jurickson Profar tot nu toe kijken, dan valt vooral op dat hij door manager Bob Melvin alleen in het linksveld wordt geposteerd. Voor de Koninkrijk-international moet dat een verademing zijn ten opzichte van zoveel andere seizoenen, waarin hij over het hele veld zwierf. Wat prestaties betreft, is het een beetje het tegenovergestelde wat Bogaerts doet. Profar is juist erg productief, maar zijn slaggemiddelde houdt niet over.

In april legde Jurickson Profar een mooie verzameling RBIs aan, maar deze maand moet de outfielder van de Padres toch even pas op de plaats maken. Op 4 mei noteerde hij zijn eerste en tot afgelopen weekend enige RBI van de maand mei. Voor Profar begon de serie in Atlanta met een double in de vijfde inning. Er stonden al 2 nullen op het bord, maar een single van Eric Hosmer leverde desondanks 2 runs op. Eén daarvan op naam van onze landgenoot.

Afgelopen zaterdag mocht hij opnieuw een run bijschrijven. Met het tweede en derde honk bezet kreeg hij vier wijd in de achtste inning. Weer was het Eric Hosmer die hem over de thuisplaat kreeg voor wat op dat moment een 5-2 voorsprong betekende. In de gelijkmakende achtste inning ging het voor de Friars echter alsnog mis: 5-6.

San Diego vertrok met een 7-3 zege uit Atlanta en daarbij speelde Profar een belangrijke rol. Hij was 1-for-4 in deze wedstrijd, die pas in de elfde inning werd beslist. De outfielder was daarbij goed voor maar liefst 3 runs. En één RBI. Die RBI, zijn eerste dus in tien dagen, kwam in de elfde inning en zette de Padres op 5-3. Wil Myers deed even later de rest door met een 2-run single de eindstand op 7-3 te bepalen en ook Profar binnen te brengen. De international was dus productief voor zijn team, maar met zijn slaggemiddelde wilde het nog altijd niet zo vlotten. Dat bleef op .185 steken.

HITS TE OVER!

De Padres vervolgden hun road trip in Philadelphia, waar dinsdag de Phillies met 3-0 klop kregen. Profar kwam in de tweede inning door met een single, maar verder dan het eerste honk kwam hij niet. Een etmaal later was Profar opnieuw goed voor één hit, dit keer in de derde inning en opnieuw was ’t eerste honk zijn eindstation. De Padres noteerden in totaal slechts 4 hits en verloren met 3-0.

Met een 2-0 overwinning lieten de Padres The City of Brotherly Love achter zich. Bij een 0-0 stand in de vierde inning zette Jurickson Profar zichzelf met een single op het eerst honk. Na opnieuw een single van Wil Myers kon hij oversteken naar drie en vanaf daar werd de outfielder naar huis geslagen. Aanwinst Robinson Cano kwam door met een RBI-single en hielp Profar over de thuisplaat. Voor Profar bleef het bij deze hit. Het liet zijn slaggemiddelde stijgen naar .192 en dat is het hoogste sinds 29 april.

SEIZOENSSTATS: 137 AB, .161/.207/.255, .462 OPS, 10 R, 8 RBI, 4 2B, 3 HR, 0 SB, 39 OPS+

Bij Jonathan Schoop zijn de prestaties aan slag te vergelijken met het op gang krijgen van een hele oude brommer. Even doet ‘ie het, maar slaat dan weer af. Om het vervolgens weer beter op te pakken. Dat laatste was deze week namelijk aan de hand bij Schoop. Met de Detroit Tigers nam hij het deze week thuis op tegen de Baltimore Orioles om daarna het vliegtuig te pakken naar Florida voor een serie tegen de Rays. Gezien de statistieken lijken zich betere tijden aan te dienen voor de infielder!

Is het ergste achter de rug voor Jonathan Schoop? Het is hem in elk geval van harte gegund! Vorige week hadden we het al over die bescheiden 4-game hitting streak en deze week deed hij ’t zelfs nog iets beter. Het begon vorige week vrijdag met een single in de zesde inning en 2 out. Willi Castro sloeg zijn infielder binnen voor een 3-0 voorsprong. Na drie nederlagen op rij won Detroit dit duel met 4-2 en was dit voor Schoop het begin van een leuke serie.

SCHOOP KAN HET NOG!!!

Ook zaterdag deed Schoop zijn oude liefde pijn met een double en een run. Dit alles gebeurde al in de tweede inning en betekende de eerste run van deze ontmoeting. Weer was het overigens Castro die de RBI op zijn naam kreeg. Met 3-0 trok Detroit ook deze wedstrijd naar zich toe en voor het eerst in weken was er zowaar sprake van een winning streak. Hoe bescheiden ook. Deze werd echter uitgebreid naar 3 wedstrijden, want zondag ging de series finale eveneens naar Detroit. Schoop was 1-for-3 met een single en een HBP in dit met 5-1 gewonnen duel.

Heel voorzichtig gaat het dus beter aan slag en die lijn trok Schoop maandag door op bezoek bij de Tampa Bay Rays. Hij reisde met slechts 2 homeruns af naar Florida, maar daar kwam er in de vierde inning één bij. Met Miguel Cabrera op de honken timmerde Schoop de pitch van Corey Kluber de tribunes in voor een 2-0 voorsprong. Het bleef voor hem bij deze ene hit, maar een belangrijke was ’t zeker. Voor de vierde keer op rij wonnen de Tigers, dit keer met 3-2.

De winning streak van Detroit stokte bij vier wedstrijden, want dinsdag kregen Schoop en de zijnen met 8-1 klop. Jonathan Schoop was verantwoordelijk voor één van de zeven hits. Met hits in de laatste vijf wedstrijden had Schoop zijn slaggemiddelde naar .164 getild. Woensdag eindigde echter ook voor hem zijn 5-game hitting streak. Detroit ging met 6-1 onderuit, Schoop was 0-for-3 met een walk en zijn slaggemiddelde zakte weer naar .161.

SEIZOENSSTATS: 10 AB, .143/.143/.143, .286 OPS, 1 R, 1 RBI, 0 2B, 0 HR, 0 SB, 39 OPS+

Meer dan een maand moest hij wachten, maar afgelopen zondag was daar dan het debuut van Andrelton Simmons in het Cubbie Blue! Een pijnlijke schouder hield hem de eerste maand aan de kant, waardoor de kortestop pas op zondag 15 mei voor ’t eerste zijn opwachting maakte. Tegen de Diamondbacks bleef zijn bijdrage beperkt tot wat veldwerk in de negende inning. Pas tegen de Pirates kwam voor Simmons ook de knuppel er aan te pas.

EEN GOED BEGIN…

Met 2 uit en de honken bezet mocht Simmons zich maandag direct van zijn beste kant laten zien. We weten allemaal dat hij vooral geprezen wordt vanwege zijn verdedigende kwaliteiten, maar zijn eerste slagbeurt van het seizoen mocht er ook zijn. Met een single richting het derde honk sloeg hij Frank Schwindel over de thuisplaat voor wat op dat moment een 4-0 voorsprong betekende. Zelf zou Simba ook nog scoren. Dit gebeurde na een grand slam van Willson Contreras. De Cubs kwamen hierdoor met 8 runs uit de eerste inning en zouden met 9-0 winnen.

Na een dag rust (en weer een afgetekende 7-0 overwinning) verliep het woensdag allemaal wat minder voorspoedig voor Simmons. Drie keer maakte de kortestop de gang naar het slagperk en drie keer keerde hij onverrichter zake terug. In de derde inning, zijn eerste AB deze dag, gebeurde dit middels zijn eerste strikeout van deze jaargang. Pitcher Mitch Keller had 4 pitches nodig om de international weg te zetten. Zijn ene hit in 7 AB’s deze serie bracht hem tot een .143 batting average na zijn eerste serie terug van de IL. Met de Cubs bezet hij de vierde plaats in de NL Central op respectabele afstand van koploper Milwaukee.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal