SB Hoofdklasse

Softbalsters Olympia Haarlem en Tex Town Tigers winnen weer; Vrijdag mannensoftbal bij SDTV

Olympia Haarlem won op Hemelvaartsdag tweemaal van Roef! en bleef mede-koploper in de softbal-hoofdklasse. Foto: Screenshot SDTV

Softbalsters Olympia Haarlem en Tex Town Tigers winnen weer; Vrijdag mannensoftbal bij SDTV

Minder dan een week geleden namen Olympia Haarlem en Tex Town Tigers samen bezit van de eerste plaats in de softbal-hoofdklasse. Op Hemelvaartsdag kwamen beide ploegen opnieuw tot winst. Olympia Haarlem bleef Roef! donderdagmiddag met 8-6 en 10-0 de baas, TTT won met 1-6 en 6-11 bij Onze Gezellen. Door deze dubbele overwinning nestelden de twee ploegen zich een beetje vaster op de koppositie. Vooral doordat het op de derde plek staande Neptunus de punten deelde met Amsterdam Pirates. Neptunus, dat het tot nu toe bijzonder goed doet als debutant, opende met een 2-9 overwinning, waarna het tweede duel extra innings nodig had. De punten bleken duur en Pirates won uiteindelijk met 0-1 in negen innings, waarmee een einde werd gemaakt aan een lange losing streak. Zaterdag staat de volgende speelronde op het programma in de softbal-hoofdklasse. Olympia Haarlem speelt dan bij Amsterdam Pirates , Neptunus gaat op bezoek bij Sparks Haarlem en Roef! ontvangt Onze Gezellen. Wedstrijden die allemaal weer invloed zullen hebben op de stand en zo blijft het leuk in de hoogste softbal-afdeling.

Uiteraard deed SDTV op Hemelvaartsdag weer verslag via een livestream. Dit keer waren de camera’s opgesteld bij de double-header tussen Olympia Haarlem en Roef! in Haarlem. Vrijdagavond 27 mei zorgt SDTV voor een primeur, want dan wordt voor het eerst rechtstreeks verslag gedaan van een competitiewedstrijd in de hoofdklasse mannensoftbal. Meer weten? Onderaan dit artikel staat meer informatie hoe dit duel kan worden bekeken.

De stand: Olympia Haarlem 14-24, Tex Town Tigers 16-24, Neptunus 16-20, Sparks Haarlem 14-16, Roef! 16-16, Amsterdam Pirates 16-6, Onze Gezellen 16-2.

Olympia Haarlem vs. Roef!

Olympia Haarlem bleef Roef! tweemaal de baas. Op het naar voormalig softbal-bondscoach Nol Houtkamp vernoemde complex in Haarlem was de landskampioen van 2021 tweemaal sterker dan de kampioen uit 2019. In beide wedstrijden zette Olympia al snel de toon. Zo stond de ploeg in het eerste duel met 6-1 voor na vijf innings. Roef! wist in de twee slot-innings de achterstand nog wel terug te brengen, maar trok aan het kortste einde. In de tweede ontmoeting kreeg Olympia een aantal keer gratis toegang tot het eerste honk en boekte een opmerkelijk simpele 10-0 shutout-winst in nog geen vier innings. Eerder dit seizoen (27 april) won Olympia Haarlem ook de eerste double-header tussen beide teams.

Het is de tweede keer dat Olympia Roef! een 10-0 mercy-rule nederlaag toediende in vier innings. De eerste keer gebeurde dat vorig seizoen in de slotronde van de reguliere competitie op 9 oktober. Sinds Roef! in 2017 in de hoogste afdeling debuteerde was dit de vierde keer dat in vier innings werd verloren, maar in de overige twee wedstrijden (tegen Tex Town Tigers en Olympia) wist de ploeg wel eenmaal tot scoren te komen. Eerder dit seizoen moest Roef! ook al ruime shutout-nederlagen incasseren van Tex Town Tigers (9-0) en Neptunus (8-0). Opmerkelijk feitje, tussen 2018 en 2021 liep Roef! vijfmaal tegen een shutout-nederlaag aan (2x 6-0, 2x 7-0, 1x 10-0. De tegenstander in al die wedstrijden? Olympia Haarlem.

In de eerste wedstrijd opende Olympia de score in de eerste inning. Jessie van Aalst sloeg het eerste punt binnen met een honkslag en scoorde later zelf terwijl Mariëlle Vleugels tussen het eerste en tweede honk werd uitgeschakeld in een rundown. Nadat Roef! de achterstand halveerde in de derde inning (tweehonkslag Kim Donkers) nam Olympia Haarlem meer afstand. Eerst sloeg Brenda Beers in de derde inning een daverende homerun. In de vierde inning werd driemaal gescoord, waarvan twee keer na een fout. Met een 6-1 achterstand kwam Roef! in de zesde inning terug in de wedstrijd. Met twee uit en Kim Donkers (honkslag) en Sophie Verdaasdonk (vier wijd) op de honken sloeg Sietske Drijvers de bal over de omheining voor een 3-run homerun. Olympia pakte onmiddellijk twee punten terug en opnieuw was Jessie van Aalst (3-uit-4) daar bij betrokken. Zij sloeg, net als Lisa Hop, een RBI-single. En dus kon de ploeg in de zevende inning nog twee tegenpunten toestaan, die tot stand kwamen na een honkslag van Isa Los. Als pitcher maakte Jessie van Aalst het pitching-karwei af voor starter Alyson Spinas-Valainis en kreeg ze haar league-leading vierde save op haar naam.

De samenvatting van Game 1 tussen Olympia Haarlem en Roef! door SDTV

In de tweede wedstrijd ondervond Olympia Haarlem nauwelijks problemen. Pitcher Lisa Hop stond slechts twee honkslagen toe en aanvallend kwam Olympia tot twee productieve rallies, vier punten in de eerste en vijf in de vierde slagbeurt. Roef! bereikte alleen in de tweede inning het honk. Opmerkelijk was het grote aantal vrije lopen in deze wedstrijd van de Roef!-pitching, die zevenmaal vier wijd weggaf en ook nog eens drie Olympia-slagvrouwen raakte met een worp. Jessie van Aalst sloeg in dit duel opnieuw drie hits en scoorde ook driemaal.

In de eerste inning opende Brenda Beers met een driehonkslag en scoorde na een opofferingsslag van Cindy van der Zanden. Er zouden nog drie runs volgen, waarvan slechts één na een honkslag, de overige twee na vier wijd met volle honken. Een honkslag van Franka van Dijk leverde het vijfde punt op in de tweede inning. Na een one-two-three derde inning, volgde een walk-off vierde inning. In deze slagbeurt werden drie honkslagen genoteerd. Die kwamen van de knuppels van de eerste drie slagvrouwen, maar daarmee werden geen punten binnengeslagen. Een velderskeus-klap van Franka van Dijk, een doorgeschoten bal, een geraakt werpster en vier wijd zorgden even later voor vier punten en een 9-0 voorsprong. Met de honken nog altijd vol werd het tiende punt gescoord toen Cindy van der Zanden als derde slagvrouw in deze inning werd geraakt door een worp. En deze walk-off situatie maakte gelijk een einde aan de wedstrijd.

De recap van SDTV van het tweede duel tussen Olympia Haarlem en Roef!

Onze Gezellen vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers sloeg in het eerste duel tegen Onze Gezellen al vroeg toe, maar keek in de tweede ontmoeting tegen een snelle 4-0 achterstand aan. Daar had de Enschedese ploeg in de derde inning een stevig antwoord op: een 9-run rally.

In het openingsduel scoorde TTT tweemaal in de eerste, derde inning en zesde inning. Daar stond slechts één OG-puntje tegenover, maar toen dat werd gescoord stond TTT al met 4-0 voor en stevende op de winst af. De bezoekende ploeg zette de toon in de eerste slagbeurt. Britt Vonk opende met een honkslag en scoorde toen Laura Wissink de bal (met één uit) over de omheining sloeg. Twee innings later was het weer raak. Een honkslag van Dinet Oosting en een tweehonkslag van Lizzie Clarijs verdubbelden de voorsprong.

Onze Gezellen kwam dicht bij het eerste punt in de eerste slagbeurt, maar toen werd een loopster op de plaat uitgeschakeld. In de derde inning wist de thuisploeg wel tot scoren te komen. Ella Krommendijk bereikte het honk na een fout en Isa Smit en Desiree Adriaansz volgden met honkslagen. Dat resulteerde in een punt en er leek meer in de maak, maar daar stak de TTT-verdediging een stokje voor. Het bleef bij dit enige punt. Tex Town Tigers voegde nog even twee insurance runs toe in de zevende inning, dankzij een 2-run homerun van Dinet Oosting, haar zesde vierhonker van het seizoen.

In de tweede wedstrijd ging Onze Gezellen voortvarend van start en stond na twee innings met 4-0 voor. Er werd tweemaal gescoord in de eerste (fout en honkslag van Amy Udink) en tweede inning (honkslag Babs de Jong, tweehonkslag Sarah Evers) en dus leek OG op weg naar succes. Maar Tex Town Tigers haalde vervolgens uit in de derde inning met een 9-run rally. Zeven punten werden gescoord met twee uit. Dat gebeurde allemaal op zeven honkslagen, waaronder vijf extra-basehits. Hoogtepunten? Een 2-run double van Lindsey Meadows, een 2-run triple van Dinet Oosting en RBI-doubles van Danielle ten Donkelaar, Britt Vonk en Annemiek Jansen. Oosting voert de RBI-lijst in de hoofdklasse nu aan met 26. TTT nam meer afstand in de vierde inning dankzij Nadine Marinus. Zij sloeg een punt binnen met een tweehonkslag, waarna ze later zelf scoorde na een doorgeschoten bal. OG wist de achterstand later nog terug te brengen tot 11-6, maar stond opnieuw met lege handen, hoewel het TTT met 13-12 outhitte.

Neptunus vs. Amsterdam Pirates

Wedstrijden van een double-header kunnen soms een heel verschillend karakter hebben en onvoorspelbaar zijn. Neptunus doet het als debutant heel goed, wint veel wedstrijden en staat in de top van de ranglijst. Amsterdam Pirates speelt een bescheiden rol en neemt de een-na-laatste plek in. Op deze speeldag stonden de twee ploegen tegenover elkaar in wat voor Neptunus opmerkelijk genoeg al de zesde thuisdubbel was in acht double-headers. Voor aanvang leek Neptunus dus in het voordeel te zijn. Dat werd ook onderstreept in het eerste duel, waarin Neptunus aan zes innings genoeg had om via de mercy-rule te winnen. Maar in de tweede wedstrijd was het Pirates dat het uitstekend deed, geen punten toestond, een verlenging afdwong en in de negende slagbeurt won.

In het openingsduel stonden pitchers Annelieke Swinkels en Mady Watson samen drie Amsterdamse honkslagen toe. Toch stond Neptunus halverwege de vierde inning slechts met 2-1 voor en besliste het duel pas in de vijfde en zesde slagbeurt. Een fout (tweede inning) en een honkslag van Judith Buschman (derde inning) zorgden voor twee thuispunten, een tweehonkslag van Rhowan Stuart halveerde de achterstand voor Pirates in de vierde beurt. Daar stonden gelijk twee Neptuniaanse punten tegenover via een honkslag van Reganied Franka in de tweede helft van de vierde inning, waarna een inning later meer afstand werd genomen dankzij een 2-run inside-the-park-homerun van Minke Blok. Nadat Pirates in de zesde inning nog eenmaal had weten te scoren, bereikte Neptunus even later het mercy-rule puntenverschil. En dat gebeurde met een machtige uithaal. Eerst werd gescoord in een double steal-situatie en met twee uit sloeg Kirsten Fischer een 2-run, walk-off homerun!

In de tweede wedstrijd hielden pitchers Mandy van der Maas (Pirates) en Mirthe Weis (Neptunus) de slagploegen onder de duim en stonden geen punten toe. En toch gebeurde er veel op de honken. Maar ook werd een aantal loopsters op de honken uitgeschakeld. De verdediging zorgde hierdoor voor de actie en zo viel de beslissing pas in de negende inning.

Beide teams kregen kansen om tot scoren te komen. Bij Pirates werd in de eerste inning een loopster bij het derde honk uitgeschakeld en eindigde de derde inning (met het tweede honk bezet) met een dubbelspel. In de vierde inning was er een caught stealing. Neptunus liet loopsters achter op het tweede honk in de eerste, tweede en vierde inning. Ook bij de thuisploeg werd een loopster op het derde honk uitgeschakeld, dat gebeurde in de derde beurt. Nadat er in de vijfde en zesde inning geen scoringskansen waren geweest leek Amsterdam Pirates het duel te beslissen in de zevende slagbeurt. Pirates kreeg de eerste vier slagvrouwen op de honken via Caitlin Kramer (vier wijd), Ailleen Boland (honkslag), Else-Fieke de Boer (vier wijd) en Angelica Bomba (vier wijd), maar wist niet te scoren. Met drie honken bezet werd een loopster op de plaat uitgeschakeld en later maakte een strikeout een einde aan deze scoringskans. Bij Neptunus sloeg Esmee Toet een driehonkslag met twee uit, maar bleef achter.

Dus volgde een verlenging. En ook nu veel verdedigende acties. Neptunus sloot de achtste Amsterdamse beurt af met een dubbelspel en even later schakelde de Pirates-verdediging een Neptunus-loopster uit op de plaat. Pirates kwam vervolgens tot scoren in de negende inning, maar verzuimde meer afstand te nemen. Eerst ging de tie-break loopster uit op het derde honk op een klap van Caitlin Kramer, maar met twee uit sloeg Else-Fieke de Boer een tweehonkslag, waarna de eerste scoorde na een honkslag van Angelica Bomba. Een gedwongen loop werd opgezet via opzettelijk vier wijd voor Damishah Charles, waarna een strikeout de inning afsloot. Neptunus kreeg het tweede en derde honk bezet met één uit in de tweede helft van de negende inning, maar zij bleven achter. Met de winst maakte Pirates een einde aan een 12-game losing streak en kwam voor het eerst sinds 18 april weer tot winst.

Olympia Haarlem vs. Red Lions (mannen)

Hier is de wedstrijd tussen de mannen van Olympia Haarlem en Red Lions te volgen, verzorgd door SDTV

In de mannen-hoofdklasse is Olympia Haarlem momenteel één van de drie koplopers, samen met Tex Town Tigers en Quick Amersfoort. Vrijdagavond 27 mei ontvangen de Olympia-mannen het team van Red Lions op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem. Zin in een avondje mannensoftbal uit onze hoogste afdeling? Vanaf 20.00 uur kan live worden gekeken naar een verslag van deze wedstrijd, verzorgd door SDTV.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse