Honkbal

SportAmerika Pro Update: streak voor Albies, einde seizoen voor Kieboom

SportAmerika Pro Update: streak voor Albies, einde seizoen voor Kieboom

Foto: Hans Mulder

Carter Kieboom kreeg erg slecht nieuws deze week en ook Didi Gregorius zit nog altijd in de lappenmand. Veel beter gaat het met Jurickson Profar, die in San Francisco aardig tekeer ging met zijn knuppel. Ook Ozzie Albies had het bij tijd en wijle op zijn heupen getuige zijn mooie hitting streak. Over hen en de overige Koninkrijk-spelers lees je alles in deze SportAmerika Pro Update!

SEIZOENSSTATS: 179 AB, .246/.296/.391, .687 OPS, 26 R, 20 RBI, 8 2B, 6 HR, 3 SB, 88 OPS+

Voor de Atlanta Braves wordt het zaak om nu toch echt wedstrijden te gaan winnen. Anders lijken de New York Mets al ver voor de ASG zeker van de divisietitel. Met series tegen Miami en Philadelphia lagen er mogelijkheden deze week. Zo zal ook Ozzie Albies naar het schema gekeken hebben. Zijn slaggemiddelde is bezig aan een opmars, maar wat RBIs betreft is mei nog geen goede maand voor de infielder. Om over het aantal homeruns (0) nog maar te zwijgen.

Het weekendje Miami begon prima voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves. Al in zijn eerste AB mocht hij weer een RBI bijschrijven. Met Ronald Acuna Jr. op het derde honk was een single naar het linksveld genoeg om de eerste run te scoren. Met 2 out en Albies op het eerste honk timmerde Marcell Ozuna de bal de tribunes is voor een 3-0 voorsprong. Voor Albies bleef het bij die ene hit, maar de Braves wonnen. Met 5-3.

De tweede ontmoeting werd opnieuw door de Braves gewonnen. Dit keer met 4-3. Albies was 2-for-4 in deze wedstrijd en werd gepakt tijdens het stelen van een honk. Het was overigens al de derde keer dit seizoen dat hem dit overkwam. Daar staan ook drie gestolen honken tegenover. Albies vertrok uit Florida op de manier zoals hij kwam. In de negende inning tekende hij, met zijn achtste double van het jaar, voor een RBI. Atlanta keek echter nog altijd tegen een 4-2 achterstand aan. Ozzie Albies liep zelf de derde run binnen, maar verder dan dat kwam het niet. Hij was 4-for-13 in Miami, noteerde 2 RBIs en zag zijn slaggemiddelde stijgen naar .239.

HOT AND COLD

Met een 5-game hitting streak in de koffer vertrok onze landgenoot naar Atlanta voor de serie tegen Philly. De streak leek te eindigen in de eerste wedstrijd, maar een single in de achtste inning veranderde dit. De hit hielp William Contreras over de thuisplaat, maar meer dan een heel klein doekje voor het bloeden was het niet. De Phillies brachten al vroeg 7 runs op het bord en dat bleek meer dan genoeg: 7-4.

Afgelopen dinsdag maakte het slaggemiddelde van Albies een flinke sprong. De infielder begon met .240 aan de tweede ontmoeting en kwam na de zwaarbevochten 6-5 zege uit op .253. Met 3-for-3, 2 runs en een walk had Albies zeker een aandeel in dit opmerkelijke duel dat alle kanten op schoot. Met 1-for-5 ging het in de derde wedstrijd minder voorspoedig, maar de tweedehonkman was wel veel productiever. Die ene hit kwam tot stand in de tweede inning en liet Adam Duvall en Orlando Arcia scoren. Dansby Swanson, later nog goed voor een homerun, hielp zijn maatje binnen met een RBI-single voor de vierde run van de inning. Atlanta zou het duel met 8-4 winnen.

Het lukte de wereldkampioen opnieuw niet een serie te winnen. Een sterk optreden van Aaron Nola hield de Braves op één run, terwijl de Phillies er vier scoorden. Voor Albies eindigde hier ook zijn hitting streak. Tussen 17 mei en 25 mei kwam hij acht wedstrijden op rij tot minimaal één hit, maar de Phillies riepen dit een halt toe. Door de 0-for-4 daalde het slaggemiddelde naar .246.

SEIZOENSSTATS: 163 AB, .319/.389/.448, .837 OPS, 28 R, 17 RBI, 9 2B, 4 HR, 2 SB, 140 OPS+

Het slaggemiddelde van Xander Bogaerts behoorde lang tot de elite in de majors. Langzaam maar zeker moet hij die status een beetje loslaten, maar nog altijd kan de kortestop goede cijfers overleggen. Daarbij beginnen zijn Boston Red Sox ook steeds vaker te winnen, waardoor het voor de international ook leuker wordt om naar zijn werk te gaan. Deze week ontving Boston de Seattle Mariners en bracht het een bezoek aan de Chicago White Sox.

De Red Sox hadden een goed gevoel overgehouden aan de series win tegen de Astros vorige week. Die lijn hoopten ze door te trekken tegen Seattle. Voor Bogaerts gold dit ook. Tegen Houston was hij immers goed voor onder meer 2 homeruns. Zo mooi werd het tegen Seattle niet. Voor Bogaerts niet althans. Boston speelde vier keer tegen de Mariners vorig weekend en stapte vier keer als winnaar van het veld. Ze openden met een 12-6 zege. Een wedstrijd waarin Xander Bogaerts 1-for-5 was.

Vorige week vrijdag was Bogaerts 0-for-2 met een walk in de derde inning. Met al twee honken bezet kreeg de kortestop vier wijd van Robbie Ray. Trevor Story strafte dit vervolgens genadeloos af met een grand slam. Boston nam daardoor een 4-0 voorsprong en zou met 7-3 winnen. Met 2-for-4 vijzelde Xander Bogaerts zijn slaggemiddelde zaterdag weer wat op. Het waren de Mariners die uit de startblokken schoten en 5 runs scoorden in de eerste drie inning. Een single van Bogaerts in de vijfde resulteerde in een run en het bracht de Red Sox binnen schootsafstand. Uiteindelijk won de thuisploeg met 6-5.

RUNS, RUNS, RUNS

De winst in de serie hadden ze al, maar Boston wilde de sweep. Met een 1-0 voorsprong in de derde inning zette Bogaerts, met zijn 17e RBI van het seizoen, de Red Sox op 2-0. Kevin Plawecki kon scoren vanaf het derde honk. De kortestop was 1-for-3 in dit duel, dat pas in de tiende inning werd beslist. Met een 4-4 stand en de honken bezet joeg Franchy Cordero de bal het stadion uit. Bogaerts was, na opzettelijk vier wijd, één van de honklopers. Zijn slaggemiddelde zakte dit weekend naar .325, maar de 5-game winning streak maakte natuurlijk veel goed.

Op bezoek in Chicago werd deze serie nog eens uitgebreid. En hoe! Xander Bogaerts was 1-for-4 met een double, 2 runs en een walk in de openingswedstrijd. Dit alles viel echter in het niet bij wat Trevor Story en Christian Vazquez (elk 4 RBIs) en J.D. Martinez (4-for-5 met 3 runs) presteerden. De White Sox werden met 16-3 van het veld geblazen, maar kregen woensdag al hun revanche. Xander Bogaerts was 1-for-3 met 2 walks, maar was weinig productief. Dat gold overigens ook voor zijn teamgenoten, want na de stortvloed aan runs op dinsdag ging de tweede ontmoeting met 3-1 naar Chicago.

Deze serie begon zoals ’t begon. Met een monsterzege voor de ploeg uit Boston. Voor de tweede keer in drie dagen tikten de Red Sox 16 keer de thuisplaat aan. Twee keer werd dit gedaan door Xander Bogaerts, die 1-for-5 was met een walk. Die vier wijd kreeg hij in de zevende inning, toen de score nog alleszins acceptabel was voor Chicago. Christian Vazquez sloeg zijn kortestop binnen voor wat op dat moment een 8-5 voorsprong was. Een inning later noteerde Bogaerts zijn single en scoorde hij de tiende run. Het werd uiteindelijk 16-7, maar onze landgenoot zag zijn slaggemiddelde zakken naar .319.

SEIZOENSSTATS: 18.2 IP, 3-0 (10 SV), 3.86 ERA, 0.875 WHIP, 2.12 FIP, 8 R, 8 ER, 6 BB, 25 K, 115 ERA+

Vorige week had Kenley Jansen het druk met 4.1 IP in vier dagen tijd. Het ligt voor de hand dat het dan wat rustiger wordt voor de closer en zo geschiedde het ook vorig weekend. Afgezien van zijn eerste wedstrijd leek Jansen in april praktisch niet te raken. Zo dominant als in die maand is het in mei allemaal niet, maar wat aantal saves betreft heeft hij zich weer in de top van de MLB genesteld. Tegen Miami en Philadelphia mocht hij deze week op jacht naar meer.

KENLEY HUILT, KENLEY LACHT

Will Smith nam vorige week vrijdag de negende inning van de eerste ontmoeting voor zijn rekening, maar op zaterdag was het de beurt aan Kenley Jansen. De closer verdedigde een 4-2 voorsprong en begon uitstekend met twee strikeouts. Jacob Stallings dwong vervolgens vier wijd af en Jazz Chisholm Jr. raakte Jansen met een single. Een RBI-double van de knuppel van Garrett Cooper bracht Jansen even aan het wankelen, maar uitgerekend voormalig Brave Jorge Soler werd middels een strikeout de derde nul. De tiende save kwam niet eenvoudig tot stand, maar Jansen stelde de zege wel veilig: 4-3.

Afgelopen dinsdag was het wederom de beurt aan Kenley Jansen. In de tweede wedstrijd tegen de Phillies toog hij met een 4-3 voorsprong naar de heuvel, maar na vier wijd voor Alec Bohm werd het spannend voor de closer. Bryce Harper begaf zich naar het slagperk en sloeg de eerste de beste bal die hij kreeg weg voor een homerun. De Phillies namen een 5-4 voorsprong en bezorgden Jansen zo zijn tweede blown save. Na een sterke gelijkmakende negende inning mocht de closer echter ook zijn derde overwinning bijschrijven: 6-5.

Een klap voor Carter Kieboom. De infielder van de Washington Nationals kreeg deze week het vervelende nieuws te horen dat voor hem het seizoen al ten einde is. Nog voor hij ook maar één bal heeft kunnen slaan of vangen. De derdehonkman zal vandaag (vrijdag 27 mei) de gevreesde Tommy John-surgery ondergaan om zijn rechteronderarm te repareren.

Nadat de Nationals vorig jaar uitverkoop hielden, was Kieboom voor hen de beoogde derdehonkman richting de toekomst. Er is nu echter al een volledig seizoen verloren gegaan en het is de vraag hoe de organisatie dit oppakt. Het belangrijkste voor Kieboom is natuurlijk dat hij volledig hersteld.

SEIZOENSSTATS: 156 AB, .212/.322/.378, .701 OPS, 22 R, 20 RBI, 9 2B, 5 HR, 3 SB, 107 OPS+

De San Diego Padres keerden deze week terug naar de westkust, maar voordat ze weer in hun eigen bed konden slapen, was er eerst nog een serie tegen de San Francisco Giants. Het leven vanuit de koffer beviel Jurickson Profar wel. De outfielder nam een 4-game hitting streak mee naar de Bay Area en zou ook voor de Giants een tough out blijken. Eenmaal terug in het vertrouwde Petco Park werd het leven er voor de Friars niet eenvoudiger op, want de Milwaukee Brewers kwamen op bezoek.

Profar moest even op gang komen in de eerste wedstrijd tegen de Giants, maar na twee matige AB’s was er geen houden meer aan. Na een single en een gestolen honk kon hij in de achtste inning de Padres op een 6-4 voorsprong zetten. Genoeg voor de overwinning was dit echter niet, want de Giants kwamen sterk terug. Een RBI-single van Profar in de tiende inning leverde een 8-6 voorsprong op. Dit keer bleek het wel genoeg. De thuisploeg kwam nog terug tot 8-7, maar daar bleef het bij.

KEEP ON STREAKIN’

Een 3-for-5 is praktisch niet te overtreffen, maar Jurickson Profar probeerde het zaterdag toch. Met 2-for-3 en twee keer vier wijd deed zijn slaggemiddelde goede zaken, maar runs leverde het niet op. In tegenstelling tot de eerste ontmoeting werd er nu weinig gescoord en hadden de Friars aan twee runs genoeg: 2-1. In de laatste wedstrijd van hun road trip namen de Padres het er nog één keer van. San Francisco werd met 10-1 verslagen en in de vijfde inning deed ook Profar een duit in het zakje. Manny Machado kon scoren op de RBI-double van de outfielder en er zo 8-1 van maken. Zijn 7 hits tilden het slaggemiddelde van Profar naar .222.

Met een 7-game hitting streak streek Profar neer in het eigen Petco Park voor de serie tegen Milwaukee. In de vierde inning maakte hij er maandag een 8-game hitting streak van. De international was 1-for-5 in dit met 3-2 gewonnen duel. San Diego had echter wel tien innings nodig voor de vijfde overwinning op rij.

Helaas stokte hier de reeks. Voor zowel Profar als de Padres. Een hit noteerde de outfielder niet meer in de overige twee wedstrijden, maar een RBI mocht hij nog wel bijschrijven. Nadat de Friars de tweede wedstrijd met 4-1 verloren hadden (Profar was 0-for-4), zette de international zijn ploeg in de derde ontmoeting op 1-0 middels een productieve out en de honken bezet. Helaas voor de thuisploeg hield dit geen stand en ging ook dit duel naar de bezoekers: 2-1. Na de 0-for-3 zakte het slaggemiddelde van Jurickson Profar naar .212.

SEIZOENSSTATS:  157 AB, .172/.217/.287, .503 OPS, 14 R, 6 RBI, 3 2B, 4 HR, 1 SB, 53 OPS+

Vorige week was er eindelijk goed nieuws te melden over Jonathan Schoop. Zijn slaggemiddelde vond de trap omhoog en hij mocht zelfs een homerun bijschrijven. Deze week maakten de Detroit Tigers voor het eerst kennis met de Cleveland Guardians, een tegenstander die het in de AL Central net iets beter doet. Vervolgens vloog het gezelschap door naar Minneapolis voor een serie met de leider in deze divisie en tevens voormalig werkgever van Jonathan Schoop: Minnesota Twins.

In Cleveland stonden er vorige week drie wedstrijden op het programma, maar die op zaterdag ging vanwege slecht weer niet door. Voor de Tigers en Schoop was dat jammer, want zo moesten ze een dag langer wachten voor ze revanche konden nemen voor de 6-1 nederlaag op vrijdag. Schoop was in dat duel 0-for-3. Veel beter verging het de Tigers op zondag. Schoop was, na een walk, verantwoordelijk voor de 2-1 voorsprong in de tweede inning. Hij was 1-for-3 met een single in de zevende inning. Detroit won met 4-2.

SWEET HOME, MINNESOTA…?

Terug op voor Schoop zo bekend terrein sloeg zijn knuppel opeens in gang. Nog niet in zijn eerste AB’s, want in de eerste en derde inning kon Schoop onverrichter zake terug naar de dug-out. In de vijfde kon dat ook, maar niet nadat Jonathan Schoop eerst een rondje over de honken maakte. Met zijn vierde homerun van dit seizoen bracht de infielder de achterstand van de Tigers terug tot 2-4. In de zevende kwam hij door met een tweehonkslag en kon Schoop na een RBI-single van Miguel Cabrera de stand gelijk trekken: 4-4. Ondanks zijn goede dag aan slag (2-for-5) verloor Detroit met 5-4.

In de tweede wedstrijd, met 2-0 eveneens gewonnen door de Twins, was Schoop 2-for-4 met in de derde inning zijn zesde double van deze jaargang. Zijn hits brachten de Tigers niets, maar zijn slaggemiddelde tilde hij naar .178. Detroit sloot dit drieluik met een 4-2 overwinning af. Hoewel Schoop 0-for-5 was en zijn slaggemiddelde dus weer daalde, was hij wel erg belangrijk voor zijn team. Hij was de man die op het tweede honk startte in de noodzakelijke tiende inning en uiteindelijk een belangrijke run scoorde dankzij een homerun van Jeimer Candelario.

SEIZOENSSTATS: 26 AB, .231/.259/.231, .490 OPS, 3 R, 4 RBI, 0 2B, 0 HR, 1 SB, 41 OPS+

Andrelton Simmons maakte vorige week zijn debuut voor de Chicago Cubs, maar ze zijn nog altijd voorzichtig met hun kortestop. Tegen de Pirates pakte hij een rustdagje mee en deze week gebeurde hetzelfde tegen de Arizona Diamondbacks. Aan slag probeert de viervoudig winnaar van een Gold Glove zijn steentje bij te dragen. De bewoners van Wrigley Field kunnen dat ook goed gebruiken. Zij strijden met Pittsburgh om de derde plaats in de NL Central, maar al wel op respectabele afstand van de Brewers en Cardinals.

Andrelton Simmons begon goed aan de serie van vier tegen de Diamondbacks. Met 2 uit kwam hij in de derde inning door met de eerste hit van de wedstrijd. Rafael Ortega werd daarna direct de derde nul van de inning. Chicago verloor dit duel met 3-1. Simmons was 1-for-3 met een walk. De kortestop gaf dit optreden twee dagen later een vervolg met onder meer zijn tweede RBI van deze jaargang. Na negen innings stond er 4-4 op het scorebord, dus kwamen er extra innings aan te pas. Andrelton Simmons sloeg daarin Christopher Morel over de thuisplaat. Helaas voor Simmons en de Cubs mocht dit niet baten, want Arizona had in hun helft van de inning als 3 runs gescoord.

Het was voor de Cubs al de vierde nederlaag op rij, maar deze streak eindigde op zondag. Met 5-4 ging dit duel naar Simmons en de zijnen, maar met 0-for-4 kon de kortestop aanvallend geen bijdrage leveren. Hoe anders zou dit zijn op bezoek bij de Cincinnati Reds. In de eerste wedstrijd van die serie, met 7-4 gewonnen door de Cubs, kwam Simmons alleen als veldspeler heel even in actie.

PITCHER SIMBA…

Dat was dinsdag, in ’t tweede duel, heel anders. Simmons had het op zijn heupen in het slagperk en kwam maar liefst drie keer door met een hit. Bij een 6-2 voorsprong in de vijfde inning leverde een single van Andrelton Simmons 2 runs op. Hij verdubbelde daarmee in één klap zijn aantal RBIs dit seizoen. Zelf passeerde hij in diezelfde inning de thuisplaat na een RBI van Seiya Suzuki. De Cubs waren met 11-4 te sterk voor Cincy en met zijn 3-for-5 sprong het slaggemiddelde van Simmons naar .261.

Woensdag maakte het overigens weer een duikeling naar .231. Chicago verloor de derde wedstrijd van deze serie met 4-3 en Simba was 0-for-3. Ook de laatste wedstrijd tegen de Reds ging verloren voor de Cubs. Andrelton Simmons kwam niet aan slag, maar moest voor het eerst in zijn loopbaan een inning de heuvel op. Het is voor de Cubs te hopen dat het bij die ene inning blijft, want met 5 hits en 5 ER werd dit geen succes. Voor de uitkomst van de wedstrijd maakte het geen verschil, want die was op dat moment (achtste inning) al lang en breed verloren. Het matige Cininnati presteerde het om de Cubs met 20-5 te verslaan.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal