SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem alleen koploper; Sparks Haarlem 2x te sterk voor Neptunus

Sparks Haarlem was tweemaal te sterk voor Neptunus. Rebeccca Soumeru was de winnende werpster in het tweede duel. Foto copyright: Fred Versluis

Olympia Haarlem alleen koploper; Sparks Haarlem 2x te sterk voor Neptunus

Titelverdediger Olympia Haarlem heeft alleen bezit genomen van de leiderspositie in de softbal-hoofdklasse. Dat deed de ploeg door op zaterdagmiddag tweemaal te winnen in Amsterdam. Maar Olympia kon ook afstand nemen doordat Tex Town Tigers, met wie het de eerste plek deelde, op deze speeldag vrij was. De ploeg van hoofdcoach Stanley Doney bleef Amsterdam Pirates met 1-3 en 0-11 de baas. Sparks Haarlem kwam voor eigen publiek weer tweemaal tot winst (6-0 en 4-3 in acht innings) tegen Neptunus, dat sinds 14 mei zes van de acht gespeelde wedstrijden met verlies afsloot, waarvan de laatste drie op rij en vijf van de laatste zes. Dat betekent dat de debutant nu in punten op gelijke hoogte staat met Roef! en Sparks Haarlem. Roef! was op eigen veld te sterk voor hekkensluiter Onze Gezellen met 6-1 en 7-0. Vooruitkijkend naar komend weekeinde staat er weer een aantal interessante double-headers op het programma. Roef! ontvangt Neptunus en Sparks Haarlem gaat op bezoek bij Tex Town Tigers. In Haarlem is er de strijd tussen Onze Gezellen en Olympia Haarlem. Voordat het zover is komt eerst de nationale softbalploeg weer in actie en speelt een oefenwedstrijd. Woensdagavond (1 juni) gaat de Oranje-formatie op bezoek bij Red Lions in Rijswijk waar vanaf 20:00 uur wordt gespeeld tegen de mannensoftballers van deze vereniging. Dankzij SDTV is dit oefenduel weer live te volgen.

De stand: Olympia Haarlem 16-28, Tex Town Tigers 16-24, Sparks Haarlem 16-20, Neptunus 18-20, Roef! 18-20, Amsterdam Pirates 18-6, Onze Gezellen 18-2.

Amsterdam Pirates vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem had in de tweede ontmoeting tegen Amsterdam Pirates genoeg aan vier innings, maar in de openingswedstrijd kwam de winst een stuk moeizamer tot stand. De titelverdediger trof een taaie Amsterdamse ploeg, die twee dagen eerder al nipt met 1-0 had gewonnen bij Neptunus. Dit keer maakte Pirates een 1-0 achterstand ongedaan en kwam langszij, waarna Olympia pas in de zesde en zevende inning kon toeslaan.

Olympia Haarlem opende de score met twee uit in de derde inning via een honkslag van Jade Rijgersberg. Maar de ploeg kon geen afstand nemen en liet uiteindelijk acht loopsters achter. Pirates kreeg in de eerste drie innings geen scoringskansen van starter Alyson Spinas-Valainis, maar wist in de vierde slagbeurt toch langszij te komen. Stacy Groot begon met een honkslag, haar pinch-runner Resa ter Heegde kwam in scoringspositie na een stootslag-honkslag van Rhowan Stuart en scoorde de
gelijkmaker toen er een fout werd gemaakt nadat volgende slagvrouw Jeske Meewisse werd uitgevangen. Stuart bleef achter op het derde honk en Pirates werd verder puntloos gehouden.

Olympia hernam de leiding de leiding in de zesde inning, want toen kon Mariëlle Vleugels (velderskeus) met twee uit scoren na een tweehonkslag van Yindi Beekveldt. Een inning later werd een insurance run toegevoegd via een opofferingsslag van Brenda Beers.

In Game 2 kwam de winst een stuk makkelijker tot stand. Na een openingspunt in de eerste inning volgde een 4-run rally in de tweede slagbeurt en een 6-run rally in de vierde inning. Olympia liet vijftien honkslagen noteren, waaronder vier op naam van Brenda Beers, die alleen de driehonkslag miste om for-the-cycle te slaan. Ze tekende voor het eerste punt in de eerste inning met een lead-off inside-the-park-homerun. Vier punten volgden met twee uit in de tweede inning. Ook nu was het Brenda Beers die toesloeg en de rally opende met een RBI-double. Vervolgens werd gescoord na een fout op een klap van Cindy van der Zanden en een honkslag van Jessie van Aalst. Even later was het Mariëlle Vleugels die een honkslag afleverde. En daarop werd gescoord door Jessie van Aalst, die in het openingsduel pas voor de tweede keer dit seizoen in een wedstrijd hitloos bleef.

Acht honkslagen, waaronder vier extra-basehits, zorgden voor een 6-run rally in de vierde inning. Eerst was er een RBI-triple van Cindy van der Zanden en volgde pinch-hitter Michelle van der Meer met een puntscorende tweehonkslag. Later waren er nog back-to-back RBI-doubles van Machteld Rector (twee punten) en Yindi Beekveldt.

Sparks Haarlem vs. Neptunus

Sparks Haarlem begon het seizoen wisselvallig, maar heeft nu zeven van de laatste acht wedstrijden in winst omgezet. Daaronder de twee overwinningen van vandaag tegen Neptunus. De debutant ging het seizoen juist voortvarend van start, maar moet nu een aantal nederlagen slikken. Zes van de laatste acht wedstrijden gingen verloren.

In het openingsduel domineerde Kelly Barnhill in de cirkel voor Sparks Haarlem. De Amerikaanse international schakelde liefst vijftien slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts één honkslag toe. Even leek de rechtshander af te stevenen op een No-Hitter. Barnhill kreeg alleen in de eerste inning twee honkloopsters toen ze na twee strikeouts twee vrije lopen weggaf. Ze sloot de slagbeurt af met een strikeout en schakelde vervolgens zestien slagvrouwen op rij uit. Maar in de eerste helft van de zevende inning maakte Libby Sugg met een lead-off double een einde aan de No-Hitter. Ze bleef achter op het derde honk.

Sparks Haarlem opende de score met drie punten in de tweede inning dankzij honkslagen van Tammie Lijbers en Chelsea Robinson en tussendoor een doorgeschoten bal. De thuisploeg nam meer afstand door tweemaal te scoren in de vierde inning via een opofferingsslag van Nina Oomes en een tweehonkslag van Maxime van Dalen. Een honkslag van Chelsea Robinson maakte er in de vijfde slagbeurt een 6-0 stand van.

Samenvatting van de Game 1 shutout van Sparks Haarlem tegen Neptunus, verzorgd door SDTV

Het tweede duel had een verlenging nodig, maar ook dit keer pakte Sparks Haarlem de winstpunten. De ploeg nam een vroege 2-0 voorsprong in de eerste inning, maar keek halverwege de zesde inning tegen een 3-2 achterstand aan. Sparks kwam langszij, dwong een verlenging af en won in de achtste inning.

In de eerste slagbeurt zorgde Maxime van Dalen met een driehonkslag voor het eerste punt, waarna ze zelf scoorde op een opofferingsslag van Riangela Flanegin. Daar bleef het aanvankelijk bij, want Neptunus-pitcher Mady Watson herstelde zich en hield Sparks vier innings lang puntloos. Ondertussen bleef Neptunus kansloos in de eerste drie innings, maar scoorde vervolgens wel in de drie hiernavolgende slagbeurten. In de vierde inning gebeurde dat met twee uit na een tweehonkslag van Mady Watson. Een inning later kwam de gelijkmaker tot stand na vier wijd met volle honken voor Esmee Toet. Met drie loopsters op de honken nam Rebecca Soumeru de pitching over en kreeg een inning-afsluitende grounder. Maar in de zesde inning kwam Neptunus alsnog tot scoren en nam na een honkslag van Lisa Hoeverts een 3-2 voorsprong. Die was van korte duur, want even later was het Sparks dat de stand in evenwicht bracht na een honkslag van Tammie Lijbers.

Na een puntloze zevende inning liet Neptunus in de achtste beurt een loopster achter op het derde honk. De beslissing viel even later. Met Maxime van Dalen als tie-break loopster op het tweede honk en het eerste honk open kreeg Riangela Flanegin opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Maar die kwam niet. In plaats daarvan sloeg Julia Kwakernaak een walk-off double, waarop Van Dalen het winnende punt kon scoren en Rebecca Soumeru voor de derde keer dit seizoen winnende werpster was.

De recap van Game 2 tussen Sparks Haarlem en Neptunus door SDTV

Roef! vs. Onze Gezellen

Roef! besliste beide wedstrijden tegen Onze Gezellen al vroeg en kwam niet in de problemen. In de eerste wedstrijd gebeurde dat via een 4-run rally in de eerste inning, in de tweede ontmoeting werd in de eerste drie innings zevenmaal gescoord.

In het openingsduel bereikten de eerste zes slagvrouwen van Roef! veilig de honken in de eerste inning. Daarvan zorgden Isa Los en Sietske Drijvers met honkslagen voor de eerste twee punten. Een fout en een grounder voerden de voorsprong op met nog eens twee runs. Met een 4-0 achterstand wist Onze Gezellen tot scoren te komen in de derde inning na een tweehonkslag van Desiree Adriaansz, maar daar bleef het bij voor de Haarlemse ploeg. Roef! nam meer afstand door weer te scoren in de vijfde inning (honkslag Lizzy Uytendaal) en zesde inning (grounder Isa Los). OG wist slechts twee honkslagen te slaan op starter Marjolein Merkx, waarna Jessica Tolmie volgde met drie hitloze en puntloze innings.

In de tweede wedstrijd stond Roef! na drie innings al op een 7-0 voorsprong. Ook dit keer namen Marjolein Merkx en Jessica Tolmie de pitching voor hun rekening en stonden samen slechts één honkslag toe. Net als in het eerste duel was Merkx de winnende werpster. Met zeven overwinningen voert de rechtshander deze categorie aan, samen met Lisa Hop (Olympia Haarlem). Tolmie kreeg voor de tweede keer in deze double-header een save op haar naam.

Logan Moreland (tweehonkslag) en Isa Los (honkslag) zorgden voor de eerste twee punten in de eerste inning, een opofferingsslag van Holly Newell leverde het volgende punt op in de tweede slagbeurt. Twee lange klappen zorgden voor nog eens vier punten in de derde inning. De rally begon met een lead-off homerun van Logan Moreland. Isa Los volgde met een honkslag en met één uit kreeg Sietske Drijvers vier wijd. Vervolgens maakte Sophie Verdaasdonk prima contact en sloeg een 3-run homerun.

Desiree Adriaansz begon de wedstrijd voor Onze Gezellen met een lead-off honkslag in de eerste honkslag. Het zou de enige Haarlemse honkslag blijven. Na vier wijd (met één uit) voor Isa Smit schoof Adriaansz op naar het tweede honk, maar daarmee zou ze ook de enige loopster blijven die in scoringspositie wist te komen voor Onze Gezellen. En zo kon Roef! het tweede duel via de mercy-rule afsluiten.

Olympia Haarlem vs. Red Lions (mannen)

Samenvatting Olympia Haarlem vs. Red Lions HSB

In de inleiding van dit artikel was al te lezen dat het nationale softbalteam van het Kingdom of the Netherlands woensdagavond de tweede oefenwedstrijd van dit jaar zal spelen. Tegenstander is dan de mannenploeg van Red Lions, dat afgelopen vrijdagavond in de hoofdklasse-competitie met 11-1 verloor bij koploper Olympia Haarlem. Vast een beetje kennis maken met Red Lions? Bekijk dan hierboven de samenvatting van dat duel tussen Olympia Haarlem en Red Lions, uiteraard verzorgd door SDTV.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse