College

Anouk Boontjes: “Toen het aanbod kwam, wist ik: hier moet ik heen gaan”

Anouk Boontjes: “Toen het aanbod kwam, wist ik: hier moet ik heen gaan”

Met een lach, maar ook een beetje een nerveuze blik komt Anouk Boontjes vanuit het krachthonk op ons afgelopen. De 17-jarige softbalster heeft nog niet veel interviews gedaan, maar daar komt vast snel verandering in gezien haar talent en het feit dat ze deze zomer gaat spelen voor het Amerikaanse Gulf Coast State college in Florida. “Ik heb er zin in. Toen het aanbod kwam, wist ik: hier moet ik heen gaan. De mindset, de cultuur, alles op eigen houtje doen, nieuwe meiden leren kennen. De sport is in Nederland klein, iedereen kent iedereen. Daar zijn de ambities groot, is er een groot aanbod – zoals voetbal hier. Dat is echt gaaf.” 

Het gegeven dat ze pas zeventien is en in Florida niemand kent, houdt haar niet tegen. Beter gezegd: ze vindt het zelfs wel een ‘prettig idee’. Zelfverzekerd vervolgt ze: “Ik wil het graag zelf doen, zonder bekenden, zo is het echt een nieuwe start. Dat gevoel had ik ook op het moment dat ik op 16-jarige leeftijd intern op het Talent Team NL Center ging wonen. Dat was als een droom voor mij: samen met vrienden en vriendinnen, zelfstandig zijn. Ik heb geen seconde last van heimwee gehad en ik denk dat dat in Florida niet anders is.” 

Grote stappen 
Op het Talent TeamNL center heeft ze de afgelopen twee jaar grote stappen gemaakt. “We werken niet alleen aan verbeteren van de tactiek, techniek en fysiek, maar ook om mentaal sterker te worden. We volgen speciale trainingen op het gebied van weerbaarheid – omgaan met teleurstellingen en omgaan met sterkere tegenstanders, doorzettings- en aanpassingsvermogen. En ook de interactie met het A-team (Team Kingdom of The Netherlands, red.), dat ook in Amsterdam traint, is heel leerzaam.  

Anouk komt uit een echt honkbal- en softbalfamilie, maar dat betekende niet dat haar ouders haar direct op de club inschreven. “Ik heb van alles gedaan, was zoekend. Uiteindelijk ben ik bij een vriendin softbal gaan kijken en vond ik dat toch wel heel erg leuk.” Lachend vervolgt ze: “Mijn moeder natuurlijk superblij en heeft mij gelijk ingeschreven op de club. Dat is nu negen jaar geleden.”  

Leiding over het veld 
In het begin speelde Boontjes op alle posities, waar het team haar maar nodig had. Ze vond alles leuk. Na een paar jaar kwam de focus. Op catchen – vanaf het eerste moment haar favoriete positie. “Als catcher heb je de leiding over het veld. Je hebt het overzicht, stuurt het team aan, dat vind ik leuk. Met de pitcher sta je aan de basis van het spel. Het is tactisch. Als catcher speel je in op wat je tegenstander doet.” Kijkend naar haar leeftijd is ze op dit niveau vaak (één van) de jongste in het team. Is dat op de catcher positie niet lastig? “Tuurlijk is dat soms wel ingewikkeld als het leeftijdsverschil groot is – zeker als je net in een nieuw team komt. Maar de leiding nemen hoort bij de positie en daar hebben de andere meiden in het team respect voor. En dan speel je gewoon jouw spel.”  

—- 

Tot ze half augustus in het vliegtuig stapt naar Florida, USA, is Anouk te bewonderen op de Nederlandse velden bij Sparks Haarlem. 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in College