Honkbal

SportAmerika Pro Update: Nieuwe rol voor Profar, Schoop bereikt mijlpaal

SportAmerika Pro Update: Nieuwe rol voor Profar, Schoop bereikt mijlpaal

Tekst: Hans Mulder

Binnenkort mogen we Didi Gregorius weer verwelkomen in de Pro Update, want hij is op de weg terug. In deze editie komen we onder meer homeruns van Xander Bogaerts en Jurickson Profar tegen, maar ook de derde blown save van Kenley Jansen. Er valt dus weer genoeg te melden over onze internationals en je leest het allemaal in deze Pro Update.

SEIZOENSSTATS: 202 AB, .248/.295/.396, .691 OPS, 29 R, 22 RBI, 12 2B, 6 HR, 3 SB, 87 OPS+

Brian Snitker is dit seizoen aardig aan het schuiven met Ozzie Albies in de batting order. Dan weer begint de tweedehonkman als leadoff-hitter, dan vindt hij zichzelf terug in de onderste helft en een dag later staat hij weer als tweede of derde genoteerd. Afgelopen weekend tegen de Marlins was het niet anders. Voor de Braves een belangrijke serie, want de achterstand op de New York Mets loopt steeds verder op. Na ’t drieluik tegen Miami pakten Albies en de Braves hun koffers in voor een road trip die begon tegen de Diamondbacks.

In de laatste wedstrijd tegen de Phillies stokte de hitting streak van Albies en vorige week vrijdag dreigde de infielder ook tegen de Marlins verstoken te blijven van een hit. In de eerste ontmoeting keerde het na zijn eerste 3 AB’s enigszins teleurgesteld terug naar de dug-out. Alles veranderde in de zevende inning. Bij een 4-4 stand en twee honken bezet sloeg Albies een pitch van Anthony Bass weg voor zijn negende double. Ronald Acuna Jr. en Dansby Swanson konden scoren en zouden tevens de laatste runs van de wedstrijd blijken.

Sandy Alcatara was op zaterdag een doorn in het oog van de Braves en van Albies in het bijzonder. De tweedehonkman was 0-for-3 en kreeg 3 K’s om zijn oren van de werper. Middels een 4-1 zege bracht Miami in deze serie het evenwicht terug. Tijdens de series finale op zondag was Albies die doorn in het oog.

HANDENBINDERTJE

Hij dwong Elieser Hernandez in de tweede inning maar liefst 12 pitches te gooien en de laatste sloeg Albies weg voor een tweehonkslag. William Contreras beloonde hem door, ook met een double, Albies over de thuisplaat te slaan. In de achtste inning had hij, dit keer tegen reliever Richard Bleier, opnieuw een lange AB met 9 pitches en weer kwam het tot een double. Scoren deed hij niet. Winnen wel, met 6-3.

Tegen de Diamondbacks ging Albies op jacht naar zijn eerste homerun van de maand mei. In april gingen 6 ballen het stadion uit, maar zijn laatste dateert alweer van 23 april. Een hit noteerde Albies maandag wel in de eerste wedstrijd. Het bleef bij een single in de tweede inning, die hij liet volgen door vier wijd in de vierde. In beide gevallen strandde de infielder op de honken, zoals zo veel Braves dit deden. Atlanta kreeg een lesje effectiviteit en ging met 6-2 onderuit.

Dinsdag leek het voor de Braves allemaal goed te komen. Albies kwam in de zesde inning door met zijn twaalfde tweehonkslag van deze jaargang en zou even later de zesde run namens zijn team scoren. Na die run ging het voor Atlanta helemaal mis. Arizona sloeg terug en won na tien innings met 8-7. Met een 2-0 voorsprong op zak sloeg Albies in de series finale van woensdag een single in de zevende inning. Zijn derde hit in deze serie leidde tot een run dankzij een 3-run homerun van Austin Riley. Met een degelijke 6-0 zege vertrok Atlanta uit de woestijn, maar weer ging een serie voor hen verloren. En Albies wacht nog altijd op zijn eerste homerun sinds 23 april.

SEIZOENSSTATS: 186 AB, .323/.393/.473, .866 OPS, 32 R, 23 RBI, 13 2B, 5 HR, 2 SB, 144 OPS+

Het kon niet op voor Boston tegen de White Sox. Zij scoorden vorige week in drie wedstrijden niet minder dan 33 runs, maar wat RBIs betreft, bleef voor Xander Bogaerts de bijdrage behoorlijk beperkt. Nul runs sloeg de kortestop namelijk binnen. Het pas wel een beetje in het beeld van zijn eerste maanden. Met het slaggemiddelde van Xander Bogaerts is helemaal niets mis, maar hij had graag wat productiever willen zijn. Deze week kreeg hij tegen Baltimore en Cincinnati de kans om daar iets aan te doen.

Xander Bogaerts en de Red Sox hadden een druk weekend voor de boeg met maar liefst vijf wedstrijden tegen de Baltimore Orioles. Zo’n weekend kun je maar beter goed beginnen. En dat deed onze landgenoot dan ook. In de eerste inning van de eerste wedstrijd, met Rafael Devers en J.D. Martinez op de honken, sloeg Xander Bogaerts voor de vijfde keer dit seizoen de bal het stadion uit. De 3-run homerun hielp Boston aan een 4-0 voorsprong. Bogaerts was 2-for-4 met een HBP in dit duel, maar dat mocht allemaal niet baten. Baltimore ging er met een 12-8 zege vandoor.

Het tweede duel, de eerste in een doubleheader, werd met 5-3 door de BoSox gewonnen. Afgezien van zijn tiende double, geslagen in de zevende inning, viel er voor Bogaerts niet veel te genieten. RBIs of runs zaten er voor hem niet in. Wel twee strikeouts. Het tweede deel van die doubleheader bekeek hij voornamelijk vanuit de dug-out. Pas in de achtste inning maakte hij even zijn opwachting, maar zijn enige AB leverde niets op. Baltimore trok voor de tweede keer dit weekend aan het langste eind: 4-2.

BOGEY VERZAMELT RBIs

In de vierde van vijf wedstrijden schoten de Red Sox uit hun slof. En Xander Bogaerts bleef niet achter. Met 3-for-5 tilde hij zijn slaggemiddelde weer naar .328 en in de achtste inning kwam hij door met zijn tweede double van deze ontmoeting. Franchy Cordero en Rafael Devers konden scoren na de hit van hun kortestop en brachten daarmee het totaal aantal runs van Boston op 12. Baltimore zette er daar 2 tegenover. Zondag waren de rollen omgedraaid. De Orioles wonnen de wedstrijd met 10-0 en daarmee deze serie. Bogaerts was 1-for-3 met zijn vierde tweehonkslag van het weekend.

Voordat het gezelschap in het vliegtuig naar Californië stapte, stond er voor de Red Sox eerst nog een tweeluik tegen Cincinnati op het menu. De knuppel van Bogaerts leek al onderweg naar Oakland, want tegen de Reds kwam de kortestop niet verder dan één hit in acht AB’s. Dinsdag stond starter Luis Castillo de BoSox slechts 1 hit toe in 6 IP. Bogaerts was 0-for-4 in dit met 2-1 verloren duel.

Beter ging het woensdag. Met een RBI-single in de vierde inning opende Bogaerts de score. Het was z’n enige hit, maar middels vier wijd belandde hij ook nog twee keer op de honken. De kortestop was goed voor 2 runs in deze wedstrijd, die met 7-1 naar Boston ging. Die RBI was alweer zijn zesde deze week en 23e in totaal dit seizoen.

SEIZOENSSTATS: 21.2 IP, 3-0 (12 SV), 3.74 ERA, 0.969 WHIP, 2.08 FIP, 9 R, 9 ER, 9 BB, 30 K, 119 ERA+

Vorige week tegen Philadelphia zag Kenley Jansen zijn ERA weer stijgen, maar de blown save bleef in principe zonder gevolgen. Deze week kwam de closer op voor hem bekend terrein, maar voordat hij en de Braves in het vliegtuig naar Arizona stapten, moest er eerst nog thuis worden afgerekend met de Miami Marlins. Een tegenstander die hem dit seizoen al 2 saves opleverde.

Vorige week vrijdag mocht Jansen direct proberen om voor die derde te gaan. Zijn teamgenoten leverden hem met een 6-4 voorsprong af in de negende inning. De closer had 8 pitches nodig om Jesus Aguilar weg te zetten, maar hij werd wel de eerste nul. Een single van Brian Anderson bracht Jansen heel even in de problemen, maar Jacob Stallings en Jesus Sanchez werden met een strikeout terug naar hun dug-out gestuurd. Atlanta won met 6-4 en Jansen mocht zijn elfde save bijschrijven.

Twee dagen later was het tijd voor de twaalfde. Nadat Joey Wendle de eerste out was, maakte Aguilar het leven van Jansen opnieuw zuur. De pinch-hitter mocht na vier wijd richting het eerst honk, zou even later ook het tweede honk bereiken maar verder dan dat liet Jansen het niet komen. Jon Berti en Jazz Chisholm Jr. kregen elk drie slag, waarmee de Braves dit duel met 6-3 wonnen en daarmee ook de serie. Kenley Jansen zag zijn ERA dalen naar 3.48.

DOMPER

Niets wees er dinsdag in de zesde inning op dat de Atlanta Braves gebruik moesten maken van de diensten van hun closer. De titelverdediger had een comfortabele 6-2 voorsprong. Je kunt het doorgaans wel aan de relievers overlaten om dit over de streep te trekken, maar niet altijd. En die eerste wedstrijd tegen de Diamondbacks was zo’n uitzondering. Arizona kwam terug tot 6-5, met alleen de negende inning nog te gaan.

Alek Thomas begroette Jansen met een single en na een volgende single van Ketel Marte vond Thomas zichzelf terug op het derde honk. Met één uit was een sacrifice fly van Daulton Varsho voldoende om de 6-6 te scoren. Voor Jansen betekende dit zijn derde blown save van 2022. Het bleef voor de thuisploeg bij deze ene run, maar voor Jansen en de Braves was het leed al geleden. In de tiende inning gingen de Diamondbacks er ook nog met de zege vandoor: 8-7. Het ERA van Kenley Jansen schoot door dit optreden weer omhoog naar 3.74.

SEIZOENSSTATS: 181 AB, .232/.333/.403, .737 OPS, 25 R, 23 RBI, 11 2B, 6 HR, 4 SB, 116 OPS+

Jurickson Profar heeft weinig te klagen. Hij heeft een vaste positie in het veld, speelt vrijwel elke wedstrijd en bivakkeert in de top van een paar lijstjes bij de Padres. Daarbij heeft hij net een 8-game hitting streak achter de rug. Zijn club staat tweede in de NL West, maar de achterstand op de Dodgers loopt langzaam maar zeker wat op. Deze week troffen de Friars twee tegenstanders uit de NL Central. Eerst kwamen de Pittsburgh Pirates naar Petco Park en vervolgens zetten de Padres koers naar St. Louis voor een serie tegen de Cardinals.

Voor de serie tegen Pittsburgh had manager Bob Melvin een nieuwe plek voor Profar in de batting order bedacht. De linksvelder ging dienst doen als leadoff hitter. In de zesde inning kwam hij, in die rol, door met een single. Een homerun van Luke Voit nam Profar en Eric Hosmer mee over de thuisplaat voor wat op dat moment een 3-3 tussenstand betekende. Wil Myers zou met een RBI-single de Friars in de achtste inning de 4-3 overwinning bezorgen.

Pittsburgh won de tweede wedstrijd met 4-2 en Jurickson Profar deed wat een leadoff hitter moet doen: de honken bereiken. In de vierde inning lukte hem dit met zijn tiende tweehonkslag van het seizoen en twee keer kreeg hij vier wijd. Afgelopen zondag brak de outfielder de ban in de vijfde inning. Met Jorge Alfaro op het derde honk sloeg Profar zijn zesde homerun van het seizoen. De Pirates kwamen nog terug tot 2-2, maar in de tiende inning ging de zege alsnog naar de Padres: 4-2.

ROAD WARRIOR!

Jurickson Profar is dit seizoen sterk in uitwedstrijden en Melvin besloot in St. Louis hem dan ook opnieuw als leadoff hitter te gebruiken. Met een RBI-single in de derde inning betaalde Profar dat vertrouwen terug. De hit stelde Jose Azocr in staat te scoren en San Diego op 1-0 te zetten. Met 3-for-5 en die ene RBI zou Jurickson Profar deze wedstrijd besluiten. Zijn slaggemiddelde (.233) deed goede zaken, maar veel belangrijker was de 6-3 nederlaag.

Dinsdag tilde Profar zijn hitting streak naar vijf wedstrijden. Hij was 1-for-5 in het tweede duel met de Cardinals, maar daar stonden ook 3 K’s tegenover. Helaas voor de bezoekers, die in de NL West jagen op de LA Dodgers, ging ook dit duel verloren. Na tien innings gaf het scorebord 3-2 in het voordeel van de thuisploeg aan. De series finale werd woensdag door Jurickson Profar geopend met zijn elfde double van het jaar. Manny Machado sloeg zijn teamgenoot binnen met diens 29e RBI van 2022. Helaas voor de Friars waren de Cardinals niet onder de indruk. Met 5-2 trokken zij opnieuw aan het langste eind.

SEIZOENSSTATS: 187 AB, .198/.241/.337, .578 OPS, 17 R, 17 RBI, 9 2B, 5 HR, 1 SB, 69 OPS+

Het slaggemiddelde van Jonathan Schoop heeft de trap gevonden om uit de kelder te klimmen. Begin mei stond dit nog op .128, maar de tweedehonkman zal blij zijn dat de .200 inmiddels in zicht is. De Tigers hopen die ladder ook te vinden om uit de krochten van de divisie te kruipen. Wat tegenstanders betreft, kunnen we het verhaal van vorige week kopiëren en plakken. Opnieuw speelden de Tigers tegen Minnesota en Cleveland, maar dit keer betrof het een home stand.

Het was de bedoeling dat de Detroit Tigers vorig weekend vier keer tegen Cleveland zou spelen, maar op vrijdag gooide het weer roet in het eten. Een dag eerder was Jonathan Schoop met een RBI, een run, een walk en een double al aardig bezig geweest. Die tweehonkslag kwam in de negende inning en was zijn achtste van dit seizoen. De infielder was 1-for-3 in deze met 4-3 gewonnen wedstrijd en helaas voor hem zou daar slechts één hit aan toegevoegd worden dit weekend.

Het slaggemiddelde zat de laatste tijd aardig in de lift, maar moest in de volgende twee wedstrijden tegen de Guardians toch weer een stap terug doen. Zaterdag werd met 8-1 verloren van Cleveland en was Schoop 1-for-4. De laatste wedstrijd werd met 2-1 gewonnen door de Tigers, maar met 0-for-4 speelde de Oranje-international aanvallend geen rol van betekenis. Hij wist het toen nog niet, maar dit zou Schoop tegen de Minnesota Twins ruimschoots compenseren.

BIJNA!!!

Bijna had hij ‘m afgelopen maandag. Jonathan Schoop bouwde het mooi op met een single in de derde inning, een double in de vijfde en een triple in de zevende inning. Alleen die homerun had hij nog nodig voor zijn cycle, maar die kwam er niet in de negende. Helaas voor onze landgenoot werd een strikeout zijn deel. Hij moest genoegen nemen met zijn 3-for-5 en een run. Zijn Tigers wonnen overigens wel met 7-5. Ook niet onbelangrijk.

Dinsdag stond een doubleheader gepland, maar de knuppel van Schoop sloeg deel 1 even over. Met 0-for-4 viel hij niet uit de toon, want van Detroit werd weinig vernomen. Het logische gevolg was een 2-8 nederlaag. Met 5 hits hield het aan slag ook in deel 2 niet over voor de Tigers, maar dit keer gaf Schoop wel thuis. Met Will Castro op de honken sloeg de tweedehonkman in de eerste inning zijn vijfde homerun van dit seizoen. In de tweede inning kwam Schoop opnieuw aan slag en dit keer was een single naar het tweede honk genoeg voor 2 runs. Detroit won deze ontmoeting met 4-0 en alle runs werden door Schoop (2-for-3) over de thuisplaat geslagen. Tegen de Twins sloeg Schoop overigens zijn 1.000ste career hit:

HEEL PRODUCTIEF

Voor Jonathan Schoop was de koek nog niet op. Met Castro op het derde honk kwam de international woensdag al in de eerste inning door met een RBI-single. Daar mocht hij in de vijfde inning nog een ground-rule double aan toevoegen. Nu was het Harold Castro die de run binnen mocht lopen voor een 5-0 voorsprong. Dit was tevens de eindstand, waardoor Jonathan Schoop verantwoordelijk was voor 6 van de laatste 9 door Detroit gescoorde runs in deze serie.

Daar kwam er donderdag nog één bij. Met een RBI-single zette Schoop de Tigers in de eerste inning op voorsprong. Mede daardoor won Detroit voor de derde keer in vier wedstrijden: 3-2. Het slaggemiddelde van Schoop zit inmiddels op .198.

SEIZOENSSTATS: 39 AB, .205/.225/.205, .430 OPS, 5 R, 6 RBI, 0 2B, 0 HR, 3 SB, 23 OPS+

Andrelton Simmons heeft zijn plekje veroverd in de line-up van de Chicago Cubs, maar rustig achterover leunen is er niet bij voor de kortestop. Daarvoor zijn z’n prestaties aan slag de laatste seizoenen te mager. Vorig seizoen ging z’n slaggemiddelde van .297 in 2020 naar .223, maar ondanks een 3-for-5 tegen de Reds vorige week komt hij zelfs daar nu nog niet bij in de buurt. Deze week mocht Simba tegen de White Sox en Brewers beterschap tonen.

Andrelton Simmons kreeg één dag om bij te komen van zijn avontuur op de heuvel tegen de Reds. Na die rustdag stond een belangrijk tweeluik op het programma, want er werd een bezoek gebracht aan stadgenoot White Sox. Simmons was bedrijvig met een hit, een RBI, een run en een gestolen honk. Een productieve out in de tweede inning bracht de Cubs een 3-0 voorsprong. Zijn run volgde in de zevende inning, nadat hij met een single de honken had bereikt. De 1-for-4 van Simmons zette zijn slaggemiddelde op .233. Zijn RBI was z’n vijfde van dit seizoen.

Tijdens de lange (12 innings) tweede wedstrijd liep het allemaal wat minder voor de kortestop. Door de 0-for-4 zakte zijn gemiddelde ver terug naar .206 en helaas voor de Cubs ging de zege met 5-4 naar de buren. Helaas bleek deze 0-for-4 een voorbode op wat komen ging tegen de Brewers. Het grootste deel van de eerste wedstrijd bekeek Simmons afgelopen maandag vanuit de dug-out.

GEDULD

In de achtste inning werd hij als pinch runner ingezet op het eerste honk om Willson Contreras te vervangen. Een goede keuze van manager David Ross, want zijn kortestop zou voor de derde keer dit seizoen een honk stelen. Tot een score kwam het echter niet, terwijl de Cubs die juist zo goed konden gebruiken getuige de 7-6 achterstand. Dat zou later ook de eindstand zijn. Dit was het eerste deel van een doubleheader en in het tweede stond Simmons “gewoon” in de starting line-up. Met 0-for-3 en twee strikeouts speelde hij niet veel klaar. Net als de overige Cubs, want met 3-1 won Milwaukee ook deze wedstrijd.

Dinsdag was Simmons toe aan zijn veertiende wedstrijd van dit seizoen en het wachten was nog altijd op zijn eerste XBH. Hij kwam in de vierde inning wel door met een hit, maar weer betrof het een single. Met Clint Frazier op het derde honk leverde dit de Cubs wel een run op, waardoor de achterstand werd teruggebracht naar 3-2. Na een fout van de Brewers zou Simmons zelf de 3-3 scoren. Het schoot daarna alle kanten op, maar het was Chicago dat uiteindelijk met 8-7 won. Andrelton Simmons werd in de zesde inning vervangen door P.J. Higgins, de man die de Cubs met een homerun aan 2 runs hielp.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal