SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem en Tex Town Tigers nemen wat meer afstand

Koploper Olympia Haarlem handhaafde zich aan de top van de ranglijst in de softbal-hoofdklasse. Brenda Beers sloeg een inside-the-park-homerun. Foto copyright: Robert Bos

Olympia Haarlem en Tex Town Tigers nemen wat meer afstand

Het blijft spannend in de strijd om de twee topplaatsen in de softbal-hoofdklasse. De twee plekken waar het dit seizoen allemaal om draait. Het zijn de teams die straks aan het einde van de reguliere competitie op de eerste en tweede plaats eindigen die gaan strijden om de kampioenstitel. Een competitie die deze jaargang bestaat uit 36 wedstrijden. Vier ploegen zijn halverwege, drie ploegen hebben inmiddels twintig wedstrijden gespeeld. En dus kunnen we zeggen dat de helft van het seizoen er op zit. Maar in de tweede competitiehelft kan nog van alles gebeuren en dat zal zeker ook nog wel het geval zijn. Vijf teams strijden om de eerste twee plaatsen, maar momenteel zijn het Olympia Haarlem en Tex Town Tigers die toch wel de toon zetten. Op zaterdagmiddag 4 juni kwamen de huidige twee koplopers wederom tweemaal tot winst. Olympia Haarlem zegevierde bij stadgenoot Onze Gezellen (0-4, 1-10), Tex Town Tigers was op eigen veld te sterk voor Sparks Haarlem (4-0, 9-4). In Moergestel speelden Roef! en Neptunus tegen elkaar in een double-header die belangrijk was voor beide teams. Immers, met een dubbele overwinning zou de winnaar de top-twee op de voet blijven volgen. Maar het werd een puntendeling. In het eerste duel viel de beslissing pas in de negende inning en won Roef! met 1-0. Neptunus, dat na een succesvolle seizoenstart nu wat is teruggezakt op de ranglijst, won de tweede ontmoeting met 3-1. De puntendeling heeft tot gevolg dat Sparks Haarlem nu ineens weer de vijfde plaats inneemt op de ranglijst. Zo blijft elke speelronde niet alleen enorm interessant, maar ook zeer belangrijk. Kijk maar even vooruit naar aanstaande zaterdag 11 juni: Olympia ontvangt Sparks, Roef! krijgt TTT op bezoek. Onze Gezellen en Amsterdam Pirates staan dan ook tegenover elkaar. Helaas spelen deze beide ploegen dit seizoen een ondergeschikte rol en naderen uitschakeling voor de eerste twee plaatsen. Maar zoals de legendarische Yogi Berra, catcher van Major League-club New York Yankees in 1946-1963, ooit al zei: ,,It ain’t over till it’s over”. Een uitspraak die beroemd werd en in elke competitie en elke wedstrijd waar ook ter wereld van toepassing is (en blijft). En zo zal elke wedstrijd toch belangrijk blijven, zeker als de ploegen dicht bij elkaar in de buurt staan. Voordat de komende speelronde in de hoofdklasse op de agenda staat komt eerst de nationale softbalploeg aanstaande woensdag 8 juni weer in actie. Dan speelt Oranje vanaf 20.00 uur tegen en bij de mannensoftballers van DVH in Amstelveen. SDTV zal dan uiteraard weer een livestream verzorgen.

De stand: Olympia Haarlem 18-32, Tex Town Tigers 18-28, Neptunus 20-22, Roef! 20-22, Sparks Haarlem 18-20, Amsterdam Pirates 18-6, Onze Gezellen 20-2.

Onze Gezellen vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem liet 21 honkslagen in de boeken opnemen tijdens de double-header tegen en bij Onze Gezellen, dat slechts vijf honkslagen wist te slaan. Olympia won tweemaal en bleef zodoende de enige koploper.

In het eerste duel gebruikte Olympia Haarlem alleen de eerste inning om tot scoren te komen. Dat gebeurde viermaal en dat bleek genoeg voor de winst. De overige slagbeurten bleven allemaal puntloos. Van beide kanten. Olympia kwam al snel tot scoren op pitcher Lisa Meyering. Brenda Beers opende met vier wijd en Cindy van der Zanden volgde met een infield-hit. Beiden scoorden even later dankzij respectievelijk een honkslag van Jessie van Aalst en een klap van Mariëlle Vleugels. Met één uit leverden Franka van Dijk en Yindi Beekveldt puntscorende honkslagen af. Zo kwam de stand op 4-0 en daar bleef het bij. Olympia Haarlem kreeg wel nog een aantal scoringskansen, maar liet vijf loopsters achter in scoringspositie.

Onze Gezellen kreeg gelijk een kans iets terug te doen in de tweede helft van de eerste inning. Maar met loopsters op het eerste en tweede honk en twee uit sloot pitcher Lisa Hop af met een strikeout. De thuisploeg kreeg een grotere scoringskans in de zesde inning. Jessie van Aalst, die de pitching bij Olympia in de vierde inning had overgenomen, zag de eerste drie slagvrouwen de honken bereiken (honkslag, vier wijd, geraakt werper). Maar de linkshander herstelde zich ijzersterk en volgde met drie strikeouts!

In de tweede ontmoeting wees het scorebord een 1-1 stand aan na de eerste slagbeurt. Voor OG bleef het bij dat punt, Olympia voegde er nog eens negen aan toe. Een honkslag van Marijn Crouwel zette Olympia in de tweede inning op een 2-1 voorsprong. Drie productieve slagbeurten volgden om het puntentotaal op te voeren naar een mercy-rule verschil. Zo was er een 3-run rally in de derde inning met als hoogtepunt een 2-run single van Amy-Lynn Felix. Na twee punten in de vierde inning volgde nog een 3-run rally in de vijfde slagbeurt. Die begon met twee daverende klappen. Marijn Crouwel opende met een driehonkslag en Brenda Beers volgde met een inside-the-park-homerun (haar vijfde homerun van het seizoen en haar tweede inside-the-park). Een honkslag van Jade Rijgersberg voerde de stand op naar 10-1. Nadat Olympia-coach Stanley Doney weer een aantal defensieve wissels had toegepast (de Nieuw-Zeelander staat bekend om zijn vele wissels) in de tweede helft van de vijfde inning schakelde reliever Mariëlle Vleugels drie slagvrouwen op rij uit en was de strijd gestreden.

Tex Town Tigers vs. Sparks Haarlem

Tex Town Tigers werd in beide wedstrijden tegen Sparks Haarlem outhit, maar boekte wel twee belangrijke overwinningen. In het eerste duel sloeg Sparks met vijf tegen vier meer hits, maar kwam TTT tot een 4-0 shutout-winst. In de tweede ontmoeting werd de thuisploeg met 13-12 outhit, maar won met 9-4, ondermeer door vier fouten in de Sparks-verdediging.

De openingswedstrijd ontwikkelde zich tot een pitching-duel tussen Lindsey Meadows (TTT) en Kelly Barnhill (Sparks). In de eerste vier slagbeurten kreeg Sparks Haarlem drie honkloopsters, Tex Town Tigers slechts één. Geen van deze loopsters kwam in scoringspositie. Dat gebeurde wel in de vijfde inning en daarin kwam Sparks dicht bij het openingspunt. Met twee uit sloegen Denice van Dijk en Nina Oomes beiden een honkslag. Chelsea Robinson deed daarna hetzelfde, Van Dijk probeerde te scoren, maar de aangooi van midveldster Annemiek Jansen arriveerde net wat eerder bij de plaat en dus was het einde inning. TTT kreeg Lizzie Clarijs in scoringspositie na een lead-off single, een opofferingsstootslag en een wilde worp, maar zij bleef achter op het derde honk.

Een inning later was het wel raak. Nadat Sparks een loopster had achtergelaten op het tweede honk, kwam TTT tot een 4-run rally. Met twee uit! Annemiek Jansen en Laura Wissink kregen toen vier wijd en scoorden na een spetterende driehonkslag van Dinet Oosting. Na een vrije loop voor Lizzie Clarijs zorgde een honkslag van Nadine Marinus, gevolgd door een fout, voor nog eens twee punten. Sparks kreeg in de zevende inning twee loopsters op reliever Daniëlle ten Donkelaar, maar die stond geen punten toe.

In de tweede ontmoeting doorbrak TTT een 2-2 stand in de derde inning en volgde daarna met twee 3-run rallies op weg naar de tweede winst. Tex Town Tigers opende met twee punten in de eerste inning, Sparks Haarlem kwam langszij in derde slagbeurt. Een opofferingsslag van Annemiek Jansen zette TTT in de derde inning weer op voorsprong. Vanaf de vierde beurt nam de Enschedese ploeg meer afstand via een fout, een opofferingsslag en een honkslag. Met een 6-3 achterstand leek Sparks Haarlem iets terug te gaan doen in de zesde inning op reliever Lizzie Clarijs, die de pitching in de vierde inning had overgenomen. Nina Oomes begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag en bereikte het derde honk na een honkslag van Chelsea Robinson. Daniëlle ten Donkelaar werd vervolgens in deze save-situatie ingezet als nieuwe pitcher en kreeg de honken vol na vier wijd. Maar ook dit keer stond ze geen punten toe, want Maxime van Dalen sloeg in een inning-ending double play. Even later kwam TTT weer driemaal tot scoren. Twee fouten stelden toen eerst Britt Vonk in staat tot scoren te komen, waarna Dinet Oosting volgde met een 2-run homerun, haar league-leading zevende homer van het seizoen. Sparks wist hier nog één punt tegenover te stellen dankzij een homerun van Tammie Lijbers.

Roef! vs. Neptunus

Roef! en Neptunus kwamen in hun double-header allebei tot winst en dus delen de twee ploegen nog altijd samen de derde plek, maar nu wel met zes punten achterstand op tweede plaats-bezetter Tex Town Tigers. In het openingsduel werd slechts één punt genoteerd. Dat werd in de negende inning door Roef! gescoord. In de volgende ontmoeting ging de winst naar Neptunus.

Marjolein Merkx (Roef!) en Mady Watson stonden beiden de hele openingswedstrijd in de cirkel en deden niet voor elkaar onder. Merkx kwam tot zes strikeouts en stond maar drie hits toe, Watson schakelde twaalf slagvrouwen uit met drie slag, maar moest vier honkslagen en dus ook een punt toestaan. Hoe verliepen de reguliere innings? Het bezoekende Neptunus kwam in de derde inning voor het eerst in scoringspositie. Met twee uit stonden er loopsters op het tweede en derde honk, maar sloot Marjolein Merkx af met een strikeout. Ook in de vierde en vijfde inning strandden er loopsters op het tweede honk. De volgende scoringskans voor de hoofdklasse-debutant diende zich aan in de zevende inning, maar ook toen kwam Merkx tot een inning-afsluitende strikeout met loopsters op het tweede en derde honk. En hoe verging het de thuisploeg? Roef! liet in de eerste en derde inning een loopster achter op het tweede honk. Iets dichter bij een punt kwam Roef! in de vijfde inning. Sterre den Duijn, terug van college in de States, werd geraakt door een worp en bereikte als eerste Roef!-loopster het derde honk na twee opofferingsstootslagen, maar bleef ook achter.

En zo werd met een 0-0 stand aan de achtste inning begonnen, maar de eerste tie-break inning bracht nog geen beslissing. Hoewel beide teams de honken vol kregen. Voor Neptunus bereikte tie-break loopster Reganied Franka met één uit het derde honk op een grounder van Eva Voortman, die na wat blessureleed weer inzetbaar was. Tweemaal opzettelijk vier wijd volgde voor powerhitter Libby Sugg (dit seizoen vijf doubles, zes homeruns, 21 RBI’s) en pitcher Mady Watson. Een gedwongen nul eindigde de Rotterdamse slagbeurt. Roef! kreeg de honken vol met nul uit. Tie-break loopster Sterre den Duijn schoof op naar het derde honk op een stootslag van nieuwkomer Kaitlyn Caleen, die zelf ook veilig het honk bereikte. Een stootslag-honkslag van Onaisha Franka zorgde voor volle honken. Maar de volgende drie slagvrouwen werden uitgeschakeld. In de negende inning liet Neptunus een loopster achter op het derde honk. Even later viel de beslissende klap. Tie-break loopster Isa Los bereikte het derde honk op een one-out single van Nicky Uytendaal en scoorde op een walk-off single van Sietske Drijvers.

In de tweede ontmoeting was het Neptunus dat het duel laat besliste. De ploeg opende de score in de derde inning. Roef!-starter Jessica Tolmie kreeg de honken vol met twee uit, waarna Kim Horsten de pitching overnam. Vier wijd voor Ilse van de Wouw leverde toen een punt op. Maar Horsten volgde met een strikeout en drie loopsters bleven achter. Met twee uit in de vijfde inning kwam Roef! op gelijke hoogte na vier wijd van Nienke Weis op Onaisha Franka. Zij scoorde de gelijkmaker na een driehonkslag van Logan Moreland, waarna Eva Voortman de pitching bij Neptunus overnam en afsloot met een strikeout.

Neptunus hernam de leiding in de zesde inning op nieuwe werpster Margot van Eijl, eveneens weer terug van college in de USA. Ilse van de Wouw begon met vier wijd en scoorde na een driehonkslag van Minke Blok. Zij scoorde even later na een wilde worp en dat bracht de stand op 3-1 in Neptuniaans voordeel. Roef! leek onmiddellijk terug te komen in de eigen zesde slagbeurt, want de ploeg kreeg de honken vol met nul uit. Eva Voortman kreeg een lead-off single tegen van Isa Los en volgde met twee vrije lopen. Maar hierna loste de linkshander de problemen zelf goed op door driemaal drie slag te gooien. Ook in de zevende inning was Voortman op dreef en kwam opnieuw driemaal tot een strikeout. Tussendoor waren er twee vrije lopen, maar die loopsters bleven achter.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse