College

Mart Blijleven: “Honkbal is meer dan een sport alleen” 

Foto: Bob Prins

Mart Blijleven: “Honkbal is meer dan een sport alleen” 

Talent kun je hebben, maar het gaat vooral om hard werken. Je moet trainen om het talent eruit te krijgen, om elke dag beter te worden.” Aan het woord is Mart Blijleven, outfielder bij honkbalclub RCH Memorie Sieraden uit Heemstede. En beter wordt hij – en dat is niet onopgemerkt gebleven. Deze zomer verruilt hij Nederland voor honkbalminnend Amerika om te gaan spelen op het Vernon College in Texas. 

Het elke week blijven verbeteren, doet hij de afgelopen twee jaar op het Talent Team NL Center: het Nederlandse honkbal- en softbalcentrum waar ‘s lands grootste talenten worden opgeleid tot topsporter. Blijleven: “Hier krijg ik de kans om elke dag beter te worden, ik word begeleid en geholpen op alle vlakken – mentaal en fysiek. We hebben de beste faciliteiten en beste coaches. Topsporter zijn is een manier van leven. Het gaat niet alleen om de sport, maar ook om je mentaliteit.”  

Eerste stap op weg naar zijn droom 
De outfielder kan op alle drie de posities in het buitenveld uit de voeten. Zonder omwegen somt hij zijn sterke punten op: “Ik ben verdedigend goed. Heb een sterke arm, wat belangrijk is op de outfield posities: je moet een lange aangooi in je hebben om de afstanden te kunnen overbruggen. Daarnaast moet je snel en accuraat zijn. En ik heb kracht en snelheid als ik zelf aan slag ben.” 

Het zijn punten die hij nodig heeft om zijn doel, dat hij van kleins af aan voor ogen heeft, te bereiken. “Spelen in de Major League Baseball (MLB). We keken thuis vaak MLB op TV en toen wist ik al: daar wil ik spelen. En de World Baseball Classic met Team Kingdom of the Netherlands. Dat is echt het grootste en belangrijkste toernooi dat er is, die gaat nog voor de Olympische Spelen.”  Nu, op 18-jarige leeftijd, zet hij zijn eerste stap op weg naar die droom.  

In honkbal kan iedereen uit het team zich onderscheiden 
De keuze voor Vernon College was snel gemaakt. “Ik heb meerdere aanbiedingen gekregen, maar het contact met de coach voelde vanaf het eerste moment goed. We hebben veel telefonisch en met videogesprekken gesproken. De denkwijze van Vernon College sluit aan bij die van Talent Team NL Center, dat is prettig. Daarnaast is het goed weer in Texas, zodat er altijd gespeeld kan worden.”  

Blijleven is de enige Nederlander in het team, maar dat deert hem niet: “Er zijn meer jongens uit andere landen, ik ben niet de enige niet-Amerikaan. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. In Amerika aan de slag kunnen met mijn sport is een gave ervaring. En bovendien goed voor het leven. Honkbal is meer dan een sport alleen. Een team is een hechte groep, waarin iedereen zich kan onderscheiden en op verschillende vlakken kan excelleren. Het maakt niet uit of je groot klein, dun of wat forser bent. Je maakt vrienden voor het leven.” 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in College