College

Koen van ’t Klooster: “Als ik op de heuvel sta, ben ik kalm” 

Foto: Bob Prins

Koen van ’t Klooster: “Als ik op de heuvel sta, ben ik kalm” 

Het begon met een balletje gooien en slaan in de tuin, samen met zijn vader. Op zijn vijfde ging hij op honkbal en was de liefde voor de sport definitief geboren. Niet heel bevreemdend kijkend naar zijn familie. Na zijn opa Peter en vader Dirk; jarenlang international, is Koen van ‘t Klooster de derde generatie die zijn geluk gaat beproeven in het honkbal. Op college in Amerika welteverstaan en hij is er klaar voor. “Als ik op de heuvel sta, ben ik kalm.”  

Achttien jaar is de nieuwste loot uit de Van ‘t Klooster honkbalfamilie en de eerste die de stap over de grote plas maakt. De afgelopen twee jaar heeft hij op het Talent Team NL Centrum hard getraind om de volgende stap in zijn carrière te kunnen maken. “Bij het Talent Team heb ik veel gewerkt aan het mentale aspect en mijn techniek. Ik ben nu minder eigenwijs”, zegt Van ‘t Klooster zelfbewust. “Als ik iets op een andere manier moet proberen, dan zet ik langer door. Niet na drie keer al zeggen dat het niet werkt, maar twintig keer doen. Dan blijkt het toch vaak wel te werken. Ook mijn planning is beter, zaken op orde hebben; het leven om honkbal heen. Ook dat is heel belangrijk in de topsport.” 

Goed onder druk presteren 
Het stond niet direct vast dat Van ‘t Klooster pitcher werd. Hij stond ook in het outfield, vond en vindt slaan ook nog steeds heel leuk. Iets wat hij als pitcher niet meer doet. “Ik ben pitcher ‘gemaakt’. En het ligt me goed. Ik gooi constant en gecontroleerd, daar waar ik hem wil hebben. Ik kan snel aanpassingen maken.” Van ‘t Klooster is relief pitcher, de werper die in latere innings in het veld komt ter vervanging van de eerste pitcher of om als closer de wedstrijd vanaf de negende inning in het slot te gooien. De rechtshandige werper legt uit: “Ik kom pas in de latere innings in het veld, omdat mijn coach (bij Hoofddorp Pioniers, red.) vindt dat ik goed onder druk kan presteren. Ik weet niet hoe dat komt; ik doe gewoon mijn ding en dan komt het goed. Ik heb ADHD, sta altijd te stuiteren, maar niet op de heuvel. Als ik op de heuvel sta, ben ik kalm.”  

Volgende stap in jonge carrière 
Die kalmte komt hem goed van pas bij zijn volgende avontuur: de stap naar Amerikaans college honkbal. Van ‘t Klooster kreeg meerdere aanbiedingen, maar koos voor Panola College in Texas. Hij gaat er samen met drie Talent Teamgenoten heen: Raydley Legito, Connor Prins en Raphaël Smeenk. “Het is fijn dat zij er ook zijn, we hebben een band, we kennen elkaar al lang. Maar het is niet de reden dat ik voor dit college heb gekozen, het gaat om mijn kansen. De coaches willen me veel innings geven, wat goed is voor mijn ontwikkeling. Daarnaast staat hun kracht- en gooiprogramma goed aangeschreven.” Hoe het voelde toen zij hun interesse toonden en een contract kreeg aangeboden? “Heel vet. Ik ga veel leren, er heerst daar andere cultuur, de mensen – hoe zij over honkbal denken.” En, terwijl een lach doorbreekt: “Het is de eerste stap naar mijn doel: Major League Baseball. Het maakt niet uit welk team, als ik er maar kan spelen.” 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in College