ECC 2022

L&D Amsterdam naar halve finale, Curaçao Neptunus zal San Marino moeten verslaan

Foto: Bob Prins

L&D Amsterdam naar halve finale, Curaçao Neptunus zal San Marino moeten verslaan

Op het door regen geteisterde Europa Cup toernooi in Bonn stonden er vandaag drie wedstrijden op het programma voor de Nederlandse deelnemers. Curaçao Neptunus moest aantreden tegen Arrows Ostrava en Bonn Capitals, terwijl L&D Amsterdam het in een must win opnam tegen Parma.

Curaçao Neptunus – Arrows Ostrava

De Rotterdammers hadden het moeilijk in de eerste wedstrijd van de dag. Roger Bernadina zette zijn ploeg nog wel op een 1-0 voorsprong in de eerste inning toen hij met een groundout Dwayne Kemp over de thuisplaat sloeg. Op het werpen van starter Kaj Timmermans sloeg Ostrava in de derde inning toe. Twee singles, gevolgd door een tweehonkslag gaven de Tsjechen de voorsprong, die verder uitgebreid werd door een sac fly en een Rotterdamse veldfout.

Tot overmaat van ramp raakte Shaedion Jamanika, de eerste honkman van Neptunus, ogenschijnlijk zwaar geblesseerd. De international van Team Kingdom of the Netherlands U23 moest van het veld geholpen worden. Lange tijd lukte het Neptunus hierna niet om een vuist te maken tegen starter Boris Bokaj, maar in de achtste inning kwam daar verandering in. Een tweehonkslag van Dwayne Kemp en vrije lopen voor Stijn van der Meer en Roger Bernadina zorgden voor volle honken, waarna Dashenko Ricardo Neptunus met een go-ahead grand slam weer op voorsprong zette. Die voorsprong werd even later zelfs uitgebouwd naar 9-4 dankzij een bases clearing 3-run double van Raydley Legito.

Kaj Timmermans gooide uiteindelijk een complete game met negen strikeouts, waarin hij slechts twee earned runs tegen kreeg. Het was een belangrijke eerste overwinning voor Neptunus, dat tot nog toe alleen op dag 1 in actie kwam en zijn wedstrijd toen bij een 5-5 tussenstand in de negende inning gestaakt zag worden.

Box Score

L&D Amsterdam – Parma

De regerend landskampioen van de Honkbal Hoofdklasse stond na twee dagen Europa Cup op 1 overwinning en 1 nederlaag en wist dat het om de halve finale te halen, moest winnen van de Italiaanse landskampioen Parma.

Het begin was overtuigend. Denzel Richardson sloeg in de eerste slagbeurt een solo homerun om zijn ploeg op een 1-0 voorsprong te zetten. Van die voorsprong kon Amsterdam echter niet lang genieten, want op het werpen van Shairon Martis nam Parma via een two-run homerun van Manuel Joseph Timo en een RBI-double van Italiaans international Alex Sambucci een 3-1 voorsprong. Hierna vond Martis zijn ritme en kreeg hij in het restant van zijn complete game nog slechts één run tegen.

Dat dit genoeg zou zijn bleek al in de tweede inning. Tommy van de Sanden sloeg een 3-run homerun om de voorsprong terug te pakken en Denzel Richardson sloeg met zijn tweede van vijf honkslagen de 5-3 over de thuisplaat.

Hierna liepen de Amsterdammers met een ware vertoning van slagkracht via 22 honkslagen uit naar een 11-4 overwinning. Denzel Richardson (vijf), Sicnarf Loopstok (vier), Delano Selassa (drie) en Rachid Engelhardt, Tommy van de Sanden en Roelie Henrique (twee) sloegen elk meerdere honkslagen om L&D Amsterdam zo naar de halve finale te slaan.

Box Score

Curaçao Neptunus – Bonn Capitals

Dankzij de vele regen stonden er aan het begin van de middag in Poule B drie teams op één overwinning en stond Ostrava Arrows al op drie nederlagen. Neptunus kon goede zaken doen door de gastheer te verslaan, maar de Capitals hadden andere plannen.

Neptunus nam nog wel een 1-0 voorsprong, maar de Duitse slagploeg sloeg in de tweede en derde inning hard toe. Op het werpen van starter Aaron de Groot scoorden zij zes runs en hoewel Greg Muller tussendoor nog een solo homerun sloeg, kwam Neptunus deze klap niet meer te boven.

Reliever Kevin Bakker kon niet voorkomen dat Bonn uitliep naar 8-2, maar toch kreeg Neptunus nog kansen om terug te keren in de wedstrijd. In de achtste inning scoorden zij twee runs en stonden met twee uit de honken nog vol, maar Dwayne Kemp sloeg de bal recht op de tweede honkman af en werd zo de derde nul.

John Polonius sloeg in de negende inning een leadoff homerun om Neptunus nog dichterbij te brengen, maar daar stopte de comeback. Voormalig Major Leaguer Dovydas Neverauskas gooide de wedstrijd in het slot. Bonn versloeg Neptunus met 8-5 en speelt op het moment van schrijven tegen San Marino.

Morgen wordt, voordat de halve finales gespeeld worden, de wedstrijd tussen Neptunus en San Marino nog uitgespeeld om te bepalen wie de laatste halve finalist wordt.

Box Score

Het restant van deze wedstrijd, de halve finales en de finale van de European Champions Cup zie je uiteraard live op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2022