ECC 2022

Parma wint European Champions Cup voor het tweede jaar op rij

Parma wint European Champions Cup voor het tweede jaar op rij

In een spannende finale van de European Champions Cup stond de Nederlandse kampioen van 2021 tegenover de Italiaans kampioen van 2021, tevens de titelverdediger. Parma trok uiteindelijk met een 7-6 overwinning aan het langste eind.

De Amsterdammers begonnen voortvarend aan de finale. Eerste honkman Denzel Richardson zette zijn ploeg met een homerun op een 2-0 voorsprong, waarna de honken al snel weer vol liepen. Met een dubbelspel kwam Parma echter uit de problemen. Parma sloeg gelijk terug met twee punten in de tweede inning en een punt in de derde inning en nam zo de voorsprong.

In de gelijkmakende derde slagbeurt was het Denzel Richardson die de bal opnieuw over het hek sloeg in het midveld om Amsterdam met een solo homerun weer op gelijke hoogte te brengen. Sicnarf Loopstok zette even later zijn goede vorm van dit toernooi door met een two-run single.

Parma doortastender

Op de heuvel was starter Nelmerson Angela inmiddels vervangen door Jelle van der Lelie, die afgelopen seizoen actief was in hetzelfde college team als Scott Prins en Naut Kragt. Van der Lelie moest in de vijfde inning een solo homerun toestaan aan Noel Gonzalez, maar gooide verder drie sterke innings, voordat hij werd vervangen door Mike Groen.

Via een sacrifice fly van Roelie Henrique verdubbelde Amsterdam de voorsprong naar 6-4, maar ook hiervan kon niet lang worden genoten. Een nieuwe solo homerun van de Italianen zorgde in de zevende inning voor nieuwe spanning. Parma leek zelfs op gelijke hoogte te komen toen er met twee uit en lopers op eerste en tweede honk een honkslag naar het rechtsveld werd geslagen. Kalian Sams vuurde de bal in de richting van de thuisplaat en de loper, die onderweg was naar de thuisplaat, besloot halverwege zijn ankers uit te gooien. Hij was niet op tijd terug op het derde honk, waar hij uitgetikt werd door Tommy van de Sanden, terwijl zijn teamgenoot van het tweede honk ook aangegleden kwam.

Een inning later was het toch raak. Op het werpen van Franklin van Gurp kreeg Parma lopers op het eerste en derde honk. Van Gurp liet zijn slider net iets te veel hangen en Manuel Joseph Timo strafte dit foutje meedogenloos af met en two-run double in het linksveld.

Amsterdam kreeg in de achtste inning lopers op eerste en tweede honk met nul uit, maar een slechte stootslag stelde de werper van Parma in staat om de nul op drie te maken. Hierna schakelde hij Delano Selassa en Denzel Richardson uit. Ook in de negende inning kregen de Amsterdammers nog een scoringskans, maar met twee uit en lopers op één en twee kreeg Tommy van de Sanden drie slag. Zo won Parma, dat het toernooi ook in 1999 al eens won, voor de tweede keer op rij de European Champions Cup.

Box Score

Curaçao Neptunus

Eerder op de dag voorkwam Curaçao Neptunus in de degradatiewedstrijd een blamage. Lang keken de Rotterdammers, bezig aan een uitermate teleurstellend toernooi, tegen een achterstand aan. Maar de ploeg van manager Raily Legito kwam langszij en nam in de zevende inning zelfs een 6-4 voorsprong. Op het werpen van Juan Carlos Sulbaran kwamen de Duitsers echter weer op gelijke hoogte en zo dwongen zij een verlenging af. Daarin bleek Stijn van der Meer de grote held. Zijn grand slam gaf de doorslag in de 10-8 overwinning.

Neptunus sluit de European Champions Cup af met een zevende plaats en behield daarmee op het nippertje een ticket voor Nederland in 2023.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2022