Honkbal

SportAmerika Pro Update: rentree Gregorius, homerun voor Albies, saves voor Jansen

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

SportAmerika Pro Update: rentree Gregorius, homerun voor Albies, saves voor Jansen

Tekst: Hans Mulder

Deze week maakte Didi Gregorius zijn rentree en ging Xander Bogaerts opnieuw aardig tekeer met zijn knuppel. Helaas kunnen we dit niet zeggen over Andrelton Simmons. Het blijft behelpen met de infielder van de Chicago Cubs, die bij zijn nieuwe club geen vaste waarde is. Over hen en de andere spelers van Team Kingdom kun je alles lezen in deze editie van de SportAmerika Pro Update.

SEIZOENSSTATS: 226 AB, .248/.290/.403, .692 OPS, 32 R, 28 RBI, 14 2B, 7 HR, 3 SB, 87 OPS+

Het was Ozzie Albies in mei niet gelukt een homerun te noteren, maar vorig weekend trok hij met de Braves naar Coors Field. Daar kreeg de infielder vier wedstrijden de kans de bal eindelijk weer eens het stadion uit te rammen. Na die serie vloog de titelhouder terug naar Atlanta voor een serie tegen Oakland, net als de Rockies bepaald geen hoogvlieger in hun betreffende divisie. Dit schema kwam de Braves goed uit, want zij hebben wins nodig. Veel wins.

Het lange weekend in Colorado begon goed voor Albies en de Braves. Zijn eerste AB leverde niets op, maar in de derde kwam Albies vorige week donderdag door met zijn dertiende double van dit seizoen. Twee innings later volgde zijn tweede hit van de dag. In beide gevallen kwam er een homerun van Travis d’Arnaud aan te pas om Albies over de thuisplaat te krijgen. De catcher was in dit met 13-6 gewonnen duel goed voor 6 RBIs. Onze landgenoot was 2-for-5 met 2 runs.

Albies (0-for-2) sloeg de tweede wedstrijd, na tien innings met 3-1 door de Braves gewonnen, grotendeels over. Zaterdag hadden de Braves opnieuw extra innings nodig om de tegenstander op de knieën te krijgen. Albies was 1-for-5 in het met 6-2 gewonnen duel. De maand juni was inmiddels al vijf dagen onderweg en Ozzie Albies wachtte nog op zijn eerste RBI.

PRODUCTIEF WEEKJE

Zondag, in de vierde ontmoeting, mocht hij er in één klap twee noteren. Zijn single in de eerste inning hielpen Dansby Swanson en Austin Riley binnen voor wat op dat moment een 3-0 voorsprong betekende. Dankzij de 8-7 zege wonnen de Braves hun vijfde wedstrijd op rij en trakteerden ze de Rockies op een sweep.

Het vervelende voor de titelverdediger is dat ook de New York Mets niet al te veel wedstrijden inleveren. Daardoor was het van groot belang dat de Braves ook thuis tegen de A’s hun plicht deden. Ozzie Albies kwam dinsdag in de eerste ontmoeting door met zijn veertiende double van dit seizoen. Meer dan dat zat er voor de infielder niet in, maar de Braves boekten wel hun zesde overwinning op rij. Dankzij drie solo homeruns werd Oakland met 3-2 verslagen.

Atlanta had woensdag even de tijd nodig om op gang te komen. In de vijfde en de zevende inning ging de thuisploeg echter volledig los. En ook Ozzie Albies liet zich niet onbetuigd. De A’s werden met 13-2 compleet van het veld geblazen en met 4 RBIs had de tweedehonkman een belangrijk aandeel in die zege.

In de vierde inning was een sac fly voldoende om Dansby Swanson te laten scoren. Bij een 8-2 voorsprong in de zevende maakte Albies een einde aan een vervelende streak. Met Austin Riley en Matt Olson op de honken sloeg hij zijn eerste homerun sinds 23 april en z’n zevende in totaal. Het was z’n enige officiële hit in dit duel en het zou z’n slaggemiddelde op .248 zetten.

SEIZOENSSTATS: 210 AB, .319/.386/.476, .862 OPS, 36 R, 26 RBI, 15 2B, 6 HR, 2 SB, 141 OPS+

Gekeken naar het slaggemiddelde behoorde Xander Bogaerts lang tot de vijf beste spelers in de MLB. Die ereplekken moet de kortestop nu even laten gaan, maar met een average van rond de .320 kun je nog altijd gerust thuiskomen. De competitieplanner van de majors is lief voor de Boston Red Sox deze weken, want na series tegen Baltimore en Cincinnati stond er vorig weekend een drieluik tegen Oakland op het menu. Na deze serie bleven de Red Sox in Californië, want de geplaagde Angels waren de volgende tegenstander.

In zijn tweede at-bat tegen de Athletics liet Bogaerts zijn spierballen weer eens rollen. Hij sloeg zijn zesde homerun van ’t jaar in de vierde inning met niemand aan boord, maar het zette Boston wel op een 1-0 voorsprong. Zijn veertiende tweehonkslag van deze jaargang leverde meer op. De Red Sox hadden al een 5-2 voorsprong in de negende inning, maar de double van Bogaerts maakte er 7-2 van. De runs van Kevin Plawecki en Rafael Devers waren tevens de laatste van de wedstrijd.

Met 8-0 ging ook de tweede ontmoeting naar de bezoekende Red Sox. Bogaerts was 2-for-3 met een walk en 2 runs in deze wedstrijd. Zijn runs scoorde de kortestop in de vierde en achtste inning. Met 4 hits in 9 AB’s zat zijn slaggemiddelde weer in de lift, maar daar kwam zondag verandering in. Bogaerts was 0-for-4, maar scoorde nog wel een run nadat hij middels een fout de honken bereikte. Dankzij de 5-2 zege maakte Boston de sweep compleet en wonnen ze voor de vierde keer op rij.

PIJNLIJKE SCHOUDER…?

Op bezoek bij de Angels kwam aan het licht dat Xander Bogaerts al een tijdje speelt met een pijnlijke schouder. Hij kwam op 20 mei in botsing met Alex Verdugo en sindsdien speelt hij door de lichte pijn heen. Daar was maandag niet veel van te merken, want in de derde inning kwam hij door met zijn vijftiende double van dit seizoen. Op dat moment stond het al 1-0 in het voordeel van Boston en achteraf bleek dat ook de eindstand te zijn.

Dinsdag was Bogaerts opnieuw 1-for-4, maar werd hij eerder naar de kant gehaald. Later bleek dus dat dit was vanwege zijn lichte schouderblessure. De Red Sox wonnen in extra innings met 6-5 en bezorgden de Halos hun dertiende nederlaag op rij. Een dag later volgde nummer 14 al. Xander Bogaerts stond “gewoon” in de line-up, was 1-for-4 en zag zijn team in de zesde inning de enige run van de wedstrijd scoren. De series finale liet Bogaerts donderdag aan zich voorbij gaan. Dit werd vooral voor de Angels een historisch duel, want na 14 nederlagen wonnen zij eindelijk weer eens: 5-2.

SEIZOENSSTATS: 72 AB, .306/.354/.431, .785 OPS, 8 R, 8 RBI, 5 2B, 0 HR, 0 SB, 124 OPS+

Didi Gregorius is terug! Afgelopen zondag maakte de kortestop zijn comeback. Nog niet in de starting line-up, maar belangrijk was de geboren Amsterdammer wel! Daarover later meer. Hij speelde zijn laatste wedstrijd op 4 mei en een maand later is hij hersteld van zijn knieblessure. Natuurlijk zal Gregorius kijken naar zaken als statistieken, maar hij zou het ook wel fijn vinden als hij een keer een langere tijd fit blijft.

Rob Thomson, die de ontslagen Joe Girardi (voorlopig) vervangt, was zondag voorzichtig met zijn Amsterdamse kortestop. Pas in de negende inning werd Gregorius ingebracht, maar de wereldkampioen van 2011 liet zich direct gelden. Met een 6-7 achterstand en één honk bezet sloeg Gregorius een single op de eerste de beste bal die hij na ruim een maand zag. Bryson Stott deed vervolgens de rest door, met twee honken bezet, de bal weg te slaan voor een homerun en een 9-7 overwinning.

PHILLIES OP STOOM

Op dinsdag 7 juni speelde Gregorius voor het eerst sinds 4 mei weer een complete wedstrijd. Al in zijn eerste AB bewees hij dat ’t met de snelheid wel goed zat. Een diepe bal in het outfield promoveerde hij tot een driehonkslag. Zijn eerste triple van het seizoen. Alex Bohm en Bryson Stott kregen het niet voor elkaar Gregorius vanaf drie binnen te krijgen, maar voor het resultaat maakte die uiteindelijk niet uit.

De Phillies wonnen hun vijfde wedstrijd op rij en versloegen de Brewers met 3-2. In de tweede ontmoeting schoten de bezoekers uit Philadelphia behoorlijk uit hun slof. Milwaukee was nog altijd koploper in de divisie, maar werd door de Phillies met 10-0 van het veld geslagen. Met 0-for-4 bleef de bijdrage van Gregorius beperkt in de geweld.Dat was donderdag bepaald niet het geval.

NET GEEN CYLCE

Door de Brewers met 8-3 te verslaan wonnen de Phillies hun zevende wedstrijd op rij. Met 3-for-5 liet Gregorius zich aan slag van zijn beste kant zien. Met 0 uit en twee honken bezet kwam Sir Didi in de tweede inning door met een single. Het lukte Nick Castellanos echter niet te scoren vanaf twee. In de vierde inning was daar zijn tweede triple in drie wedstrijden. Die klap bleef zonder gevolgen, want de volgende drie slagmensen kregen hun kortestop niet over de thuisplaat.

Met twee honken bezet noteerde Gregorius in de vijfde inning zijn vijfde double van dit seizoen. Rhys Hoskins kon er vanaf het tweede honk 3-1 van maken, maar de ogen waren daarna gericht op Didi Gregorius. Hij had nog een paar AB’s voor zijn cycle, maar helaas bleef de benodigde homerun uit. En ook een andere hit. Hij vijzelde zijn slaggemiddelde wel op, want dat ging van .274 naar .306.

SEIZOENSSTATS: 24.2 IP, 3-0 (15 SV), 3.65 ERA, 0.973 WHIP, 2.41 FIP, 11 R, 10 ER, 8 BB, 34 K, 121 ERA+

Een trip naar Denver. Kenley Jansen zal er gemengde gevoelens bij hebben. Op sportief vlak gaat het daar vaak best goed. Wat zijn gezondheid betreft, bewaart de closer minder goede herinneringen aan Mile High City. Gelukkig ligt dat nu achter hem en concentreert hij zich met de Braves op het winnen van wedstrijden. Het werden tegen de Colorado Rockies spannende potjes en dus mocht Kenley Jansen aan de bak.

De Braves openden hun serie in Denver met een afgetekende 13-6 overwinning en hadden daar hun closer dus niet nodig. Hoe anders werd dit in de volgende dagen. Vrijdag nam A.J. Minter, bij een 0-0 stand, de negende inning voor zijn rekening. De Braves scoorden in de tiende en dus werd Jansen aan het werk gezet om deze 3-0 te verdedigen. C.J. Cron begon de inning op het tweede honk. Kenley Jansen wist hem daar aanvankelijk te houden, maar na drie slag voor Brendan Rodgers kwam Yonathan Daza door met een single. Genoeg om Cron binnen te slaan, maar meer dan die ene run stond Jansen niet toe. De 3-1 zege betekende zijn dertiende save.

GEEN PANIEK!

Twee dagen later volgde de veertiende al. Bij een 8-4 voorsprong in de achtste inning gaf Will Smith een 2-run homerun op, waardoor de stand aanleiding gaf om alsnog Jansen te brengen in de negende. Charlie Blackmon ontving de closer met een solo homerun, waardoor het nog onnodig spannend werd. Het was pas de tweede homerun die de werper te slikken kreeg. Kenley Jansen raakte niet in paniek en had tijdens dit optreden slechts 12 pitches nodig om de overwinning over de streep te trekken. Het maakte tevens de sweep compleet.

Tegen de Athletics mocht Kenley Jansen direct weer aan de bak. Zijn teamgenoten lieten hem met een 3-2 voorsprong aan de negende inning beginnen, maar van enige spanning was geen sprake bij de closer. Het werd namelijk zijn kortste outing van dit seizoen. Voor Elvis Andrus en Ramon Laureano had Jansen in totaal slechts vijf pitches nodig. Beide spelers werden in het outfield uitgevangen. Jed Lowrie werd de derde en laatste nul. Hij zag drie ballen en elk daarvan was een strike.

SEIZOENSSTATS: 210 AB, .252/.350/.424, .774 OPS, 34 R, 32 RBI, 13 2B, 7 HR, 4 SB, 125 OPS+

Jurickson Profar reisde met een 6-game hitting streak naar Milwaukee en dus was er voor Bob Melvin geen reden een andere leadoff hitter aan te wijzen. Hoewel het niet alles goud was wat er blonk tegen de Brew Crew was Profar ook tegen deze opponent weer belangrijk voor de Friars. Het was de laatste serie van de road trip en bij terugkomst in Petco Park wachtten de New York Mets de Padres op.

De Padres gingen vorige week een lang weekend Milwaukee tegemoet en deze begon voor Jurickson Profar niet al te best. De outfielder presteert doorgaans goed in uitwedstrijden, maar bleef op donderdag 2 juni 0-for-5. San Diego opende de serie van vier wedstrijden met een 4-5 nederlaag. Een dag later kreeg Profar zijn revanche al. Met het tweede honk bezet en twee man uit kwam de linksvelder door met een RBI-single die Trent Grisham de 2-0 liet scoren. Diezelfde Grisham kwam in de vijfde inning opnieuw de thuisplaat over na een single van Profar, die met 3-for-5 en 2 RBIs een belangrijk aandeel in de 7-0 overwinning had.

Een aandeel had Profar ook in de met 4-0 gewonnen derde wedstrijd. Jose Azocar kon vanaf het derde honk scoren na een groundout van de Oranje-international. Zijn productieve out betekende op dat moment een 2-0 voorsprong. Voor de tweede keer in drie dagen bleef Profar overigens zonder officiële hit. Dit maakte hij wederom een dag later goed. De outfielder sloot deze serie af met 2 hits in 5 AB’s en tekende tevens voor een run en een RBI. Zijn binnengeslagen run, de 27e van dit seizoen, bracht in de vijfde inning het evenwicht in dit duel terug: 1-1. De Padres zouden uiteindelijk in de tiende inning met 6-4 aan het langste eind trekken.

PROFAR BLIJFT LEVEREN

Eenmaal terug in San Diego begon de serie tegen de Mets niet goed voor de Padres. Profar daarentegen kon terugkijken op een goede eerste wedstrijd. Onze landgenoot was 3-for-4 met een double in de eerste inning, een RBI-single in de derde inning en een single en run in de achtste inning. Al deze bedrijvigheid hielp de thuisploeg niet aan een overwinning, want deze ging met 11-5 naar de New York Mets.

De Padres zouden nog wel degelijk aan hun trekken komen en werden dinsdag door Profar op het juiste spoor gezet. De zesde pitch die hij zag van starter Taijuan Walker ging diep voor zijn zevende homerun van dit seizoen. Zijn volgende drie AB’s waren minder spectaculair, maar leverden Profar wel drie keer vier wijd op. De derde walk, in de zevende inning, resulteerde in de zesde run van San Diego, die met 7-0 wonnen.

Het werd nog erger voor de Mets. En nog mooier voor Jurickson Profar. Afgelopen woensdag, in de derde en laatste wedstrijd tegen New York, mocht de outfielder nog 3 RBIs aan zijn totaal toevoegen en tilde z’n 2-for-4 zijn slaggemiddelde naar .252. Zijn eerste AB (vier wijd) bracht dit keer minder spektakel, maar leverde opnieuw de eerste run van de wedstrijd op.

Zijn single in de vierde inning bracht twee teamgenoten binnen en een double in de vijfde zette de Padres op een comfortabele 8-0. Een homerun van Jake Cronenworth later bracht Profar binnen en de stand op 11-0. Na negen innings gaf het scorebord 13-2 aan. Jurickson Profar stond na dit duel op een mooi aantal van 32 RBIs.

SEIZOENSSTATS: 207 AB, .198/.237/.329, .566 OPS, 17 R, 18 RBI, 10 2B, 5 HR, 1 SB, 65 OPS+

On the road again. Jonathan Schoop en de Detroit Tigers mochten de koffers weer pakken, maar de bestemming was niet zo aantrekkelijk. Er werd een bezoek gebracht aan de New York Yankees, die dit seizoen als een razende tekeer gaan in de AL East. Het werd voor Schoop dus lastig zat om zijn stijgende lijn door te trekken. Dat zou beter moeten lukken in Pittsburgh, want daar waren de Pirates later deze week de tegenstander.

Er viel voor Schoop en consorten weinig eer te behalen in The Big Apple. De Tigers scoorden in drie wedstrijden welgeteld 4 runs en dit ook nog eens in één wedstrijd. Met respectievelijk 13-0 en 3-0 gingen de eerste twee wedstrijden simpel naar de Yankees. Schoop kwam alleen in de eerste wedstrijd door met een single, maar zijn 1-for-7 over die duels deed zijn slaggemiddelde geen goed. Dit liep terug naar .196. Zondag, in de derde en laatste wedstrijd, was Schoop 0-for-4. Zijn ploeg boog pas na tien innings voor de Bronx Bombers: 4-5.

Lang bleven de Tigers niet in Pittsburgh, maar het werden wel twee mooie dagen voor Detroit. Met 2 uit en Willi Castro op het eerste honk was Jonathan Schoop dinsdag verantwoordelijk voor de gelijkmakende run. Zijn tiende double bracht de stand op 1-1, maar verder dan deze ene hit kwam de infielder niet. Na de drie nederlagen in New York werd het weer eens tijd voor een overwinning en dat gebeurde ook. Detroit opende dit tweeluik met een 5-3 zege.

Na de 2-for-4 op woensdag komt voor Jonathan Schoop de .200 weer in zicht. Productief was hij echter niet met deze hits. Zijn Padres zetten pas in de late innings hun tanden in de Pirates. De bezoekers wonnen opnieuw en vertrokken met een 3-1 overwinning uit Steel City. Jonathan Schoop zal vooral opgelucht zijn dat hij aan slag weer aan de beterende hand is. Na een moeizame april (.145 BA) volgde al een veel betere maand mei (.221 BA).

SEIZOENSSTATS: 45 AB, .178/.196/.178, .373 OPS, 5 R, 6 RBI, 0 2B, 0 HR, 3 SB, 7 OPS+

Andrelton Simmons moet zo langzamerhand gaan vrezen voor een bijrol bij de Chicago Cubs. Vorig seizoen zette zijn slaggemiddelde al een serieuze dalende trend en dat zet zich door in het Cubbie Blue. De kortestop kan nog altijd teren op zijn defensieve kwaliteiten, maar aan slag zal er ook geleverd moeten worden. En dat gebeurt veel te weinig. Tegen de St. Louis Cardinals werd het niet eenvoudig daar iets aan te doen. Dat werd anders tegen de Baltimore Orioles.

Vijf keer maar liefst stonden de Cubs en de Cardinals afgelopen weekend tegenover elkaar. In drie van die duels maakte Andrelton Simmons zijn opwachting en alleen vorige week vrijdag speelde hij een gehele wedstrijd. Hij was 0-for-4 in dit optreden, dat met 14-5 ruim verloren werd. Een dag later speelde hij alleen het tweede deel van de doubleheader. Na 2 slagbeurten en zes innings zat zijn korte werkdag er al op. Nadat de Cubs het eerste deel met 6-1 wonnen, ging dit deel van de doubleheader met 7-4 naar de bezoekende Cardinals.

WEINIG ACTIE

Op zondag 5 juni was er slechts een defensieve rol weggelegd voor Simmons in de elfde inning. Hij kon niet voorkomen dat de Cardinals 2 runs scoorden en er met een 5-3 zege vandoor gingen. Aan slag was de kortestop dit weekend 0-for-6 waardoor zijn slaggemiddelde zakte naar een bedenkelijke .178. Dat werd er in Baltimore niet beter op. Maar ook niet slechter. De Cubs zouden hier twee wedstrijden spelen, maar door de regen werd er woensdag niet gespeeld. Dinsdag bleef Andrelton Simmons aan de kant en zag zijn Cubs met 9-3 onderuit gaan.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal