SB Hoofdklasse

Unieke dubbel Olympia & Sparks; Walk-off Grand Slam Brenda Beers; Kim Donkers gehuldigd

Er was veel actie in de double-header tussen Olympia Haarlem en Sparks Haarlem. Op de foto ontvangt Olympia's tweede honkvrouw Machteld Rector Sparks-loopster Suka Van Gurp. Foto copyright: Fred Versluis

Unieke dubbel Olympia & Sparks; Walk-off Grand Slam Brenda Beers; Kim Donkers gehuldigd

Olympia Haarlem en Tex Town Tigers nemen na de laatste ronde voor de eerste internationale onderbreking de twee kopposities in de softbal-hoofdklasse in. Op zaterdagmiddag 11 juni verzuimde lijstaanvoerder Olympia Haarlem iets meer afstand te nemen, want de titelverdediger deelde de punten met Sparks Haarlem in een unieke double-header. Tex Town Tigers deed juist wel goede zaken bij Roef! in Moergestel en won tweemaal (5-3, 10-8). Voor aanvang huldigde Roef! speelster Kim Donkers, want zij speelde onlangs haar 400e competitiewedstrijd in de hoogste afdeling. Olympia Haarlem en Sparks Haarlem pakten de winst op een wel heel opmerkelijke wijze. In het eerste duel liep Olympia niet alleen tegen een 8-0, mercy-rule shutout-nederlaag aan, maar moest al die punten ook nog eens in de zesde inning toestaan. In de tweede ontmoeting deed Olympia hetzelfde door met een 1-1 stand eveneens achtmaal te scoren in de zesde slagbeurt en zorgde een zeldzame walk-off grand slam homerun van Brenda Beers voor een 9-1 winst! Deze resultaten hebben tot gevolg dat TTT nu slechts twee punten achter Olympia staat, terwijl Sparks zich op de gedeelde derde plaats nestelde naast Roef! en Neptunus, dat in deze ronde vrij was. Elders in Haarlem was er ook een puntendeling tussen Onze Gezellen en Amsterdam Pirates, de twee hekkensluiters in de afdeling. Pirates opende met een nipte 1-0 winst, waarna OG het tweede duel met 14-5 overtuigend in winst omzette.

De hoofdklasse-competitie staat de komende weken stil en wordt pas weer hervat op zaterdag 9 juli. De nationale softbalploeg reist woensdag af naar Canada, waar van 17 tot en met 26 juni wordt deelgenomen aan de Canada Cup. In Surrey ontmoet Oranje in de voorronde de nationale teams van Canada, de Filippijnen en Mexico, maar ook het Aussie Spirit Development Team (Australië) en het clubteam Calahoo Erins (Canada). Tijdens deze onderbreking staat ook het Europees Kampioenschap Under-22 op het programma, dat zal plaatsvinden in het Tsjechische Kunovice. Na de competitie-hervatting op 9 juli is er nog een nieuwe speelronde in het daaropvolgende weekeinde, maar dan volgt een tweede onderbreking tot begin augustus. In deze international break neemt Oranje deel aan het Europees Kampioenschap in Sant Boi de Llobregat en omgeving (Spanje, 24-30 juli). Maar ook staat dan het EK Under-15 op de agenda in Enschede (18-23 juli). SDTV gaat veel verslag doen van deze evenementen. Zo zijn er livestreams vanuit Tsjechië en Enschede. SDTV doet radioverslag vanuit Spanje en mogelijk ook vanuit Canada.

De stand: Olympia Haarlem 20-34, Tex Town Tigers 20-32, Neptunus 20-22, Sparks Haarlem 20-22, Roef! 22-22, Amsterdam Pirates 20-8, Onze Gezellen 22-4.

Olympia Haarlem vs. Sparks Haarlem

Na de dubbele nederlaag tegen Tex Town Tigers op 7 mei zette Olympia Haarlem de hiernavolgende acht wedstrijden om in winst. Maar aan deze winning streak kwam in het eerste duel tegen Sparks Haarlem een einde. Voor Olympia Haarlem was dit pas de derde nederlaag van het seizoen, maar de eerste via de mercy-rule. Toeval? Bijna precies een jaar geleden (toen op 5 juni) werd Olympia eveneens op een mercy-rule nederlaag getrakteerd door Sparks, dat toen beide wedstrijden voortijdig beëindigde. Maar op deze zaterdagmiddag herstelde Olympia zich sterk en kwam zelf in de tweede wedstrijd ook tot een puntenverschil dat groot genoeg was om het duel eerder te kunnen afsluiten.

In de eerste wedstrijd tussen Olympia Haarlem en Sparks Haarlem speelde Kelly Barnhill een hoofdrol. De Amerikaanse rechtshander domineerde, stond alle innings op de werpplaat, schakelde dertien slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts één honkslag toe. De No-Hitter kwam in de vierde inning ten einde toen Cindy van der Zanden met één uit een tweehonkslag sloeg. Barnhill volgde met twee strikeouts en Van der Zanden (doorgeschoten bal) strandde op het derde honk. Zij bleef daarmee de enige Olympia-loopster die in scoringspositie wist te komen. Olympia had alleen in de derde inning nog een honkloopster (vangfout van Barnhill), maar die ging uit bij een steelpoging.

Maar ook Sparks Haarlem werd in bedwang gehouden door Alyson Spinas-Valainis, die vijf innings geen punten toestond. Niets wees er dan ook op dat deze wedstrijd via de mercy-rule ten einde zou komen, want net als Olympia kreeg ook Sparks slechts één loopster in scoringspositie. Dat gebeurde in de vierde inning toen Suka Van Gurp een lead-off double sloeg, maar achterbleef op het derde honk. Het was de eerste honkslag van het seizoen voor de international, die een week geleden pas voor het eerst in actie kwam na herstel van blessureleed.

Met een puntloze stand werd begonnen aan de zesde inning. 21 minuten later stond er op het scorebord een 8-0 stand in het voordeel van Sparks Haarlem. Twaalf slagvrouwen lieten zes honkslagen noteren, kregen drie vrije lopen (tweemaal vier wijd, eenmaal geraakt werpster) en produceerden een 8-run rally op pitchers Alyson Spinas-Valainis en Jessie van Aalst. Zes punten werden gescoord met twee uit. Drie extra-basehits zorgden toen voor de aanvallende hoogtepunten. Eerst was er een baseclearing, 3-run double van Denice van Dijk en later een RBI-triple van Maxime van Dalen en een puntscorende tweehonkslag van Chelsea Robinson. Zes minuten later was de wedstrijd afgelopen.

Samenvatting van het eerste duel tussen Olympia Haarlem en Sparks Haarlem door SDTV

In de tweede wedstrijd deed Olympia Haarlem hetzelfde, want nu was het de thuisploeg die achtmaal tot scoren kwam in de zesde inning. Dat gebeurde met een 1-1 stand en zodoende eindigde ook dit duel via de mercy-rule. Hoe uniek is het dat beide teams tot een 8-run rally komen in de zesde inning in dezelfde double-header? Laten we het er maar op houden dat het echt uniek is!

Olympia opende de score in de eerste inning via een honkslag van Jessie van Aalst, maar liet ook drie loopsters achter. Sparks kwam langszij in de vierde slagbeurt na een fout op een klap van Tammie Lijbers. Olympia wist na de eerste inning niet in scoringspositie te komen tot en met de vijfde slagbeurt. Sparks juist wel, maar werd van scoren afgehouden door pitchers Lisa Hop en Mariëlle Vleugels. En zo liet Sparks een loopster achter op het tweede honk in zowel de derde als de vierde inning, waarna drie loopsters achterbleven in de vijfde slagbeurt.

Met een 1-1 stand was het de beurt aan Olympia om tot een 8-run rally te komen in de tweede helft van de zesde inning. De Olympia-rally duurde ‘slechts’ zestien minuten, want die kwam tot stand met veel krachtsvertoon en een paar heel rake klappen op drie pitchers. Oh, en het gebeurde ook nog eens allemaal met nul uit! Na vier wijd voor lead-off hitter Jessie van Aalst sloeg Mariëlle Vleugels een daverende homerun op Hannah Held, die hierna werd opgevolgd door Kirsten Scheele. Die werd begroet met een honkslag van Lisa Hop, gevolgd door een RBI-triple van Franka van Dijk, die op haar beurt scoorde na een honkslag van Yindi Beekveldt. Olympia kreeg vervolgens de honken vol via Amy-Lynn Felix (honkslag) en Anna Prins (vier wijd). Dat bracht Rebecca Soumeru in de werpcirkel. Maar met drie loopsters op de honken was het Brenda Beers die de vierde worp van de ervaren rechtshander diep over de rechtsveld-omheining sloeg voor een walk-off grand slam homerun!

Brenda Beers is de derde speelster die een walk-off grand slam homerun slaat. Britt Vonk deed het als eerste voor Terrasvogels op 24 mei 2014 in een 7-0 shutout tegen Gryphons. Vorig seizoen (22 mei) was het Lisa Hop die dit huzarenstukje uithaalde en een walk-off grand slam sloeg in een 8-inning, 12-8 overwinning tegen Tex Town Tigers. Twee speelsters van Olympia Haarlem hebben deze drie bijzondere homeruns allemaal van dichtbij gezien. Jessie van Aalst speelde in 2014 eveneens voor Terrasvogels, Mariëlle Vleugels speelde in dat seizoen voor tegenstander Gryphons. Vorig jaar droegen beiden ook het shirt van Olympia toen Lisa Hop de memorabele klap sloeg.

Helaas is er van de tweede wedstrijd geen samenvatting, doordat SDTV tegen het einde van het duel te maken kreeg met een storing van het mobiele internet-netwerk in Haarlem.

Brenda Beers (21) wordt ontvangen na haar walk-off grand slam homerun. Foto: Fred Versluis

Roef! vs. Tex Town Tigers

Voordat het eerste duel van start ging werd Kim Donkers door Roef! gehuldigd. Het werd een surprise-party, want de eerste honkvrouw wist helemaal van niets en werd op het altijd gezellige thuisveld in Moergestel opgewacht en verrast door haar teamgenoten, coaches, begeleiding, familie en vrienden. Onlangs speelde Kim Donkers in haar 400e competitie-wedstrijd in de hoofdklasse en deze dag was gekozen om haar in het zonnetje te zetten. De ervaren speelster werd in de bloemen gezet, kreeg cadeaus en werd toegesproken door Bart van Knegsel namens Roef! en Gerrit-Jan van der Hoeven namens de KNBSB-umpires. Maar Roef! kon helaas geen overwinning aan het feestje toevoegen, want tegenstander Tex Town Tigers won beide wedstrijden en nam vaster bezit van de tweede plaats op de ranglijst.

In het eerste duel sloeg TTT al snel toe met twee punten in zowel de eerste als de tweede inning. Daarbij speelde Annemiek Jansen een hoofdrol. In de eerste inning sloeg ze het eerste punt binnen, waarna ze zelf tot scoren kwam na een tweehonkslag van Lizzie Clarijs. In de tweede slagbeurt sloeg Jansen een 2-run triple. Het waren belangrijke vroege punten, want Roef! kwam even later terug. Sterre den Duijn, die kortgeleden terugkeerde van college in de States, zorgde met een tweehonkslag voor een punt in de tweede inning. Een slagbeurt later kreeg Roef! alle honken in bezit, waarna werd gescoord toen Nicky Uytendaal werd geraakt door een worp, gevolgd door een opofferingsslag van Den Duijn. Roef! kon het duel echter niet in eigen voordeel omdraaien, want TTT-pitcher Lindsey Meadows hield de ploeg verder van scoren af. Bovendien voegde TTT in de vierde inning nog een insurance run toe. De Enschedese ploeg kreeg alle honken bezet, waarna werd gescoord na vier wijd voor Nadine Marinus. TTT bleef hierna eveneens puntloos, maar dit vijfde punt bleek inderdaad een belangrijk extra punt te zijn.

Kim Donkers werd gehuldigd voor haar 400e Hoofdklasse-wedstrijd. Foto: Rein Merkx

Olympia Haarlem en Sparks Haarlem zorgden voor unieke momenten in hun double-header door allebei in elk van de wedstrijden achtmaal te scoren in de zesde inning. In het tweede treffen tussen Roef! en Tex Town Tigers kwamen beide teams tot een ruime rally in dezelfde wedstrijd. Dat leidde tot een spannend slot. Met een 1-0 voorsprong scoorde TTT zesmaal in de vierde inning. Met een 10-1 achterstand was het Roef! dat vervolgens zevenmaal scoorde in de zesde slagbeurt. Een puntloze zevende inning sloot het duel af.

De TTT-rally in de vierde inning begon met een 2-run single van Lindsey Meadows. Een gestolen honk, een RBI-triple van Britt Vonk en twee fouten zorgden voor de overige punten. Met een 7-0 achterstand kwam Roef! voor het eerst tot scoren in de eigen vierde inning via een honkslag van Isa Los, maar daar stond een 3-run homerun van Annemiek Jansen in de zesde inning tegenover. Dat bracht de stand op 10-1 en dus was er een mercy-rule winst in de maak. Maar daar stak Roef! letterlijk en figuurlijk een stokje voor met een 7-run rally, waarvan zes punten werden gescoord met twee uit. Het begon bij Roef!, dat met 12 tegen 7 Tex Town Tigers outhitte, met een puntscorende driehonkslag van Logan Moreland. Even later liet Sophie Verdaasonk een 2-run double van haar knuppel vertrekken. Verdaasdonk sloeg 4-uit-4 en miste alleen de homerun om for-the-cycle te slaan. Ook Nicky Uytendaal sloeg twee punten binnen met een driehonkslag en er werd nog eens tweemaal gescoord na twee fouten. De achterstand was teruggebracht tot 10-8, maar in de zevende inning werden beide teams op rij uitgeschakeld en werd dit ook de eindstand.

Onze Gezellen vs. Amsterdam Pirates

Soms heb je aan één inning en aan één punt genoeg. Dat moet Amsterdam Pirates ook hebben gedacht in het eerste duel tegen Onze Gezellen. Het enige punt in de opener werd in de eerste inning gescoord en stond na vier slagvrouwen op het scorebord. Damishah Charles begon voor Pirates met een tweehonkslag. Met één uit was er vier wijd voor Rose Mwaro, die in haar eerste wedstrijd speelde na terugkeer van haar Amerikaanse college-seizoen. Met twee uit stal Charles het derde honk. Even later volgde een double-steal van Mwaro en Charles. Dat zorgde niet alleen voor een vroege 1-0 voorsprong voor Pirates, het bleef ook het enige punt in de wedstrijd.

Pirates kreeg nog een tweede scoringskans in de derde inning. De ploeg kreeg de honken vol met nul uit, maar een strikeout en dubbelspel volgden. De slagploeg van Onze Gezellen werd onder de duim gehouden door Mandy van der Maas, die het hele duel gooide voor Pirates. De rechtshander had een uitstekend optreden en schakelde de eerste zestien slagvrouwen op rij uit. De Perfect Game en de No-Hitter eindigden met één uit in de zesde inning toen Ella Krommendijk een tweehonkslag sloeg. Zij schoof even later op naar het derde honk, maar bleef daar achter. Krommendijk bleef de enige honkloopster voor OG in dit duel.

In de tweede wedstrijd nam Onze Gezellen al snel afstand en was de vierde ploeg op deze speeldag met een forse rally. Amsterdam Pirates nam aanvankelijk de leiding in de eerste inning na een wilde worp, maar OG antwoordde met twee runs. In de tweede inning haalde de thuisploeg uit met een rally van negen punten. En toch waren er maar drie honkslagen in deze slagbeurt die voor de punten zorgden. Er werd tweemaal gescoord op een tweehonkslag van Isa Smit, tweemaal op een honkslag van Amy Udink en eenmaal na een tweehonkslag van Babs de Jonge. De overige vier punten kwamen tot stand via twee vrije lopen met volle honken, een wilde worp en een velderskeus. Nadat Karin Adriaansz-Tuk de stand via een opofferingsslag in de derde inning had opgevoerd naar 12-1 lukte het Pirates om in de vierde slagbeurt nog wat terug te doen. Honkslagen van Winke Verdick en Rose Mwaro en tussendoor een fout en een tweehonkslag van Damishah Charles leverden vier punten op. Verder liet OG de tegenstander niet komen. De ploeg nam zelfs nog wat meer afstand in de tweede helft van de vierde inning via een 2-run double van Isa Smit, die 3-uit-4 sloeg en sloot het duel in de vijfde inning af.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse